Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel milos a poslední změna proběhla před 10 roky a 8 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    purdey
    Účastník
    (8 odpovědí)

Zdravím, chtěl bych si pořídit sestavu od Shimana – prut Shimano Terez a na něj přívlačovej multík Shimano Calcutta, jen nevím jakou vrhací zátěž prutu a jakou tu Calcuttu, jestli 400, nebo 700, abych to měl na velký kellery z Ornaklakenu a zároveň bych ho rád v budoucnu využil i na lososi-Kinga v Kanadě. Dík za radu.

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

14 dní bez reakce …

Možná je to tím, že z toho co jsi napsal není úplně jasné co vlastně chceš. Jde o dražší vercajk. Chceš něco na speciální situace, nebo chceš jen něco „lepšího“?

Lososy chceš tahat na pletenku? Nebyl by v tomhle případě na místě spíš tlustej vlasec?

Calcuta D 400 a 700 se liší jen šířkou cívky – tj. kapacitou.

Terezů je několik modelů od klasiky po dendohy … co sis vybral?

Proč chceš prut pro US trh? OK, Shimano s tím vyhrálo nějaké ceny na veletrzích, ale zase je to pro trh, kde sušej kočky v mikrovlnce, takže „jestli spíš nehledat něco v Japonsku“.

Ornklakken a keleři – širokej pojem. Máš už ty kelery „vychytaný“ a máš tudíž speciální požadavek na speciální situace?

purdey
    Účastník
    (8 odpovědí)

No, popravdě řečeno, chtěl bych něco lepšího, co bude nejen dobrý, ale i oku lahodící. Naviják chci ten nahrazovací multík, ale nevím jakou zvolit velikost, aby se mi tam vešlo dost šňůry(řekněme průmeru 0.18 nebo 0.22 a 300 metrů?)na ty 12, nebo 15 kg torpéda z ornaklakenu :), protože kapacita co uvádí výrobce v librách nosnosti mi nic neříká. Ale ten prut nevím, na ten terez jsem narazil náhodou a líbil se mi. Chtěl bych to na vláčku do Norska, délka mezi 2,4 a 2,7m max. dvoudíl a reálnou gramáží cca. 100-150g horní hranice. Jinak speciální požadavek nemám.Tak zkus doporučit nějakýho japonce. Dík.

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Co třeba Shimano Wild Romance Pelagic Offshore? Dvoudíl, délka 257, gramáž 60-135, třída šňůry 65 liber – na lehkou přívlač mazlik. Cena +- 310€-. Akorát hmotnost je 367g, což je zbytečně moc, ale hmotnost dělá designové kovové sedlo. Lehčí variantou by mohl být Lesath BX Power Game v délce 240 nebo 27, gramáž 60-120 – tady se pohybuješ v hmotnosti prutu mezi 198 a 211g. Cena 300 – 310€. Za cca polovinu je pak SpeedMaster Power Game – to už není prut ve stejných výkonových parametrech jako předchozí 2 – ale stále je z těch lepších.

Já bych si ale na kelera dlouhej prut nebral ani náhodou. Nikam na kelera nástrahy neodhazuju, takže dlouhej prut nepotřebuju. Hlavně krátkej prut = menší páka => všecko je mnohem méně namáhavé – jak vedení nástrahy, tak zdolávání. Délka mezi 180 a 200cm mi přijde tak akorát.

Předpokládám, že Ornklakken máš naježděnej a kerery lovíte buď na jižní stěně/hraně, ve žlebech mezi horama, nebo na severní plotně. Žádný vrcholky hor mělko pod hladinou. Všecko volná voda. Přívlač s gumama nebo pilkrama do 100g. Nástrahu spustíš přímo pod loď … klidně až na dno do 200m a pak svižně navíjíš, případně měníš rychlost navíjení občasným zpomalením při planých záběrech. Na tohle jsou ideální právě japonské techniky a japonské pruty. U nás je známý akorát speed jigging, ale jsou i lehčí techniky jako je kabura, inchiku atd. Právě v prutech pro ligh jigging si s klikama vybíráme speciály na kelery. Relativně měkký krátký lehoučký prut s delším madlem.

Nakoukej si toto – je tam vidět jak prut, tak i jak se s ním loví a zdolává (nejde o velikost ryby): https://www.youtube.com/watch?v=eyjb14ukyTo Důležité je i to, že pokud lovíš v sedě, tak si musíš najít správní místo.

To že s ultra ligh prutem zvládneš i 20kg kelera s prstem v nose -> rychle z vody ven -> hurá na dalšího, je vidět třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=eh0zUHAfBJo

K navijáku: Calcuty mají pomalé převody +- 75cm navinu na jedno otočení kličkou. K tomu klička s dvěma úchyty … to bych si nepořídil. Jasan – Korn to vychvaluje, ale poslední knížku psal před 10ti lety. Mně vyhovuje návin od 100cm na otočení – 90 cm minimum. Můžu točit pomaleji – je to opět méně namáhavé. Čili pořádná klička a vyšší rychlost navíjení.

Pokud by ti přišel light jigging k duhu a hledal bys speciál na kelery, pak moje doporučení je třeba toto: Shimano se LJ prutama v EU co do prodej moc nedařilo a už je vyřadilo z katalogů pro letošek, ale na druhou stranu se tyhle pruty vyprodávají a cena je poloviční než na začátku. Vyzkoušené (z toho co se dá ještě snadno sehnat) máme JigWrex Bottom Ship. http://www.fishingtackle24.de/product_info.php?pName=SHIMANOJIGWREXJIGGINGBOTTOMSHIP&cName=SaltwaterRods-PilkJigRods Verze 240g je pro začátek lepší – 160g je hodně měkké – ale zase bys ho sehnal i v Čechách: http://www.bohemiafishing.cz/pruty/morske-sumcove/shimano-jigwrex-bottom-ship-s603mh . Pozor – prut je lehoučkej 166 nebo 172g!!! Můžeš pak hledat i lehoučkej navijáček.

Šňůru jsi si vybral +- 0,2 mm tlustou – to mi přijde ideální a v této tloušťce jde o typickou 20lbs šňůru(že nás prodejci a výrobci přesvědčují o jiných nosnostech … je to prostě 20lbs, PE2 , +- 10kg). 300m ti na Ornklakken bude stačit i na okouníky (kdyby sis chtěl hrát s kaburama …). U smekáče pak jde o cívku 5000. Můžeš větší, ale zaplatíš hmotností. Pokud trváš na Calcutě – stačila by ti i velikost 200 (hmotnost 265g), velikost 700 je až moc (a 400 váží 2x tolik co 200). Ze smekáčů by ti k tomuhle proutků parádně sednul Sustain 5000 FG (hmotnost 300g a oproti Calcutě brzda úplně v jiné třídě) : http://www.fishingtackle24.de/product_info.php?pName=SHIMANOSustainFG&cName=Reels-Reelswithfrontdrag. Ještě před měsícem byly ve výprodejích Biomastery SW – 6000 byla za bůra – nyní vyprodáno. Ale stále se vyprodávají TwinPower SW za osmičku co že taky skoro polovina co před 3mi lety.

20lbs 300m šňůrku třeba: http://www.ebay.com/itm/Tuf-Line-XP-Braided-Spectra-Line-Tuff-20lb-300yds-Blue-/141171357787?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20de77f85b

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...