To Kim: Baterii v Norsku také dobíjím každý den, ale ne z důvodu, že by hrozilo její poškození, spíše však proto, aby druhý den vydržela celý lov 8-10h. O baterii je důležité pěčovat hlavně po návratu z Norska. Měla by se minimálně 1x za sezónu, kdy se válí doma pořádně dobít a hlavně by se neměla skladovat tam, kde v zimě klesá teplota pod bod mrazu.
Nejčastější problémy s el. multiplikátory?
U starších modelů 4-5let jako je starý typ Banaxu, WFT Electra a Ryobi ADSS700AC/VS
dochází k poruchám řadiče, převodovky, překlapěče, přestávají fungovat tlačítka, odchází základní desky. Ale je o přístupu jednotlivců, jak se ke svému vybavení chovají. Mám zákazníky, kteří nedbalostí zlikvidují multiplikátor už za dva roky, ale jsou i tací, kteří mají Ryobi od roku 2005 a jezdí do Norska 2x ročně a mutík jim stále funguje a fungovat bude.
Velký mýtus je "el. mutíky jsou vodotěsné". Není tomu tak jsou pouze vodě odolné, slaná voda se tam dostatne a žere a žere.
Nejčastější chyby, které vedou k trvalému poškození jsou:
Trhání pletenky při vázce tzv. na tvrdo přes dotaženou brzdu multiplikátoru - většinou se načne ozubení kolečka v převodovce a velmi často se poškodí řadič.
Zdolávání ryb tzv. smykem, kdy se dotáhne brzda, prut se opře o hranu lodi a zapne se zdolávání. Tady většinou odejde obložení brzdy, převodovka a dost často se sfoukne elektromotor.
Další závažnou chybou je oprava multiplikátoru přímo na místě v Norsku. Už jsem měl na stole hodně mutiplikátorů, které si majitel snažil sám opravit a pak se hádal, že to neotevřel. Většinou ztratí nějaké pérko, nebo podložku, vymění šroubky a dost často při kompletaci mu i nějaká součástka zbyde, protože neví přesně kam patří. Následující den si jde na takto vytunění multík zachytat a jeho osud je spečetěn. Většinou je "dochytáno".
Moje doporučení je 1x za dva roky nechat multík prohlédnout, nechat si vyměnit spotřební veci jako je řadič, pérko překlapěč... a hlavně rozebrat do šroubku - odsolit a namazat!