Tamarar:
S čerstvými rybami je to v zemích které neleží přímo u moře problém. V podstatě tady v Čechách mořskou čerstvou rybu koupit ani nelze. Opravdu čerstvou rybu můžeš koupit pouze v přístavních městech buď přímo z rybářské lodi, případně v marketech poblíž rybářských přístavů. Ale i u nás lze koupit rybu v kvalitě velice podobné té, jako je čerstvá, nakoupená od rybářů. Nemám zkušenosti s jinými markety, ale právě v tebou zmiňovaném Makru, lze koupit opravdu kvalitní rybu, kterou normální smrtelník od právě ulovené čerstvé ryby nemá šanci poznat. I v Makru (a nejspíše i jiných) se jako čerstvé, prodávají ryby čerstvě ulovené, kvalitní, šokově zmražené, pak v obchodě šetrně rozmražené s důrazem na to, aby vše proběhlo od doby ulovení v co nejkratší době. Toto je v našich podmínkách čerstvá mořská ryba. Nutno podotknout, že se nejedná o žádný podvod, ryby jsou opravdu kvalitní, kvalitně ošetřeny a spotřebitel není nijak poškozen. Je to prostě nutnost a ryby, které koupíš například v Makru, jsou kvalitou stejné jako ty, které si v moři sám ulovíš, kvalitně zmrazíš a dovezeš domů. Pravdou ale je, že lze koupit opravdu čerstvou rybu, ale jedná se spíše o gurmánsky ceněné ryby které se na objednávku přepravují letecky. Například vloni v listopadu kapitánovi volali (a to jsme byli ještě na moři) jestli máme nějaké halibuty. Měli jsme tři a z výkupu jeli večer halibuti uložení v ledu autem do Molde na letiště a ráno byli v Paříži na rabím trhu, nebo někde na nějaké soukromé párty. I z tohoto důvodu je možnost, přivézt si osobně ulovené a zamražené ryby náležitě ocenit, protože lepší produkt, než je tato ryba, v našich podmínkách prostě neseženeš a rozhodně se vyplatí jim patřičnou péči již v Norsku věnovat. Ale i tak při nákupu doporučuji vybraný produkt alespoň vizuálné prověřit. U celých ryb nám nejvíce napoví oko a barva žaber, u filetů konzistence, celkový vzhled a barva. Mám s tím osobní zkušenost. Sítě se vytahují každý druhý, spíše třetí den a v některých případech špatné počasí, společně s rozbouřeným oceánem, tuto frekvenci ještě prodlouží. Může se tedy klidně stát, že jsou v moři i déle než zmíněné tři dny a o tom, zda je chycená ryba ještě v dobré prodejní kvalitě, rozhoduje svými zkušenostmi posádka. Nekvalitní ryby končí zpět v moři, ryby kvalitní putují do výkupu, ale faktem je, že jsou již třeba i tři dny staré, v některých případech tedy i tři dny mrtvé. Jak dlouho vydží chycené ryby v sítích živé rozhoduje mnoho faktorů, jedením z nich může například být i zdánlivě nesouvicející postavení slunce a měsíce. Záleží na druhu ryb. Například mořský ďas vydží chycený v síti živý i několik dní. Třeba treska, která je v dobré víře uznána posádkou k prodeji jako kvalitní, má již tři dny za sebou a jestliže další tři, nebo čtyři dny leží na pultě obchodu, už zas tak moc čerstvá není. Proto je dobré vždy vybranou rybu alespoň zevrubně prohlédnout. Jinak máš pravdu v tom, že kvalita koupených ryb se výrazně liší. I v Norsku jsou firmy které dodávají produkty špičkové kvality, zatímco jiné výrazně pokulhávají. O to horší je to tedy v zemích, kam se ryby musí dovážet, kde se spotřebitelé v produktech nevyznají a běžně se stává, že se různé druhy ryb prodávají pod jinými, pro zákazníky přitažlivějšími názvy. Například jako losos se prodávají jiné lososovité ryby, ale o lososa se ani zdaleka nejedná. Dodavatele je opravdu těžké doporučit, nejlepší je zízkat osobní zkušenost, ale cesta k ní může být dlouhá, drahá a nezřídka provázená zklamáním. Osobně si myslím, že k cestě za dobrým produktem může být prospěšný například internet a reference kupujících. Ale alternativa ze všech nejlepší, je osobně chycená a zpracovaná ryba. O tom není nejmenších pochyb...