Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Rybaření u Bergenu – jižní Norsko
- Toto téma obsahuje celkem 23 odpovědí. Do diskuze (9 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel SKRKUN a poslední změna proběhla před 3 roky a 4 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#3208 8.9.2009 v 11:56
Zdravim, nejsem zkusenny rybar ale jako maly jsem "pytlacil" u nas na rybnice a ted pobyvam par let v Bergenu tak jsem se dostal zpet k chytani – tentokrat na mori.
Tady na jihu to neni takova slava jako popisujete vyse na severu ale najdou se take zajimava mista. Ted jsme stravili tyden na chate na severu ostrova Sotra – Nautnes – ale meli jsme blbe pocasi a posadka nam nedala dobre informace (chlapik co to vede je nemec a jezdi tam take jen sami nemci, nechoval se k nam uplne mile) tak jsme prvni 3 dny na mori bloudili nez jsme nasli dobre misto s treskami (nejvic treska skvrnita do 60 cm, treska obecna, keler, polack – mensi ryby).
Posledni den jsme se dozvedeli kam jezdi na mniky ale bylo uz pozde – posledni odpoledne jsme pilkrovali na spravnem miste a skocila na to jen mala brosme (nevim jak je to cesky) a dalsi dve vetsi ryby jsem ztratil cestou nahoru, jinak by byvali brali dobre – hloubka od 160 do 210 m, spise plosi dno, dva jednohaky s chobotnickou a kusem makrely. Foukalo to takze jsme ujizdeli, dobre bylo nechat navnadu co nejdele na dne a nechat ryby se zakousnout…
Tolik jen k mym prvnim morskym zkusenostem. Ted uz vim, ze potrebuji poradny multiplikator – nejlepe elektricky, vytahovat cele odpoledne kilove zavazi z vymotane 300m snury je teda zahul, navic s tim levnym prditkem, co jsem si poridil!!!
No a ma vlastne cenu jezdit do Bergenu na ryby? Myslim, ze ma! Nemecti kolegove, kteri mista dobre znali, vytahli v tech nekolika malo dnech, kdy se dalo vyjet na more pekne kousky – mniky i brosme kolem 20 kg, fotku bohuzel nemam… Kdyz bude o vikendu dobre pocasi, pujcim si lod a zkusim, jestli na to nejaky kousek neskoci… 🙂
#123921 5.10.2015 v 11:49Ahojte ,
ještě jsem se rozhodl vyletět na krátce do Norska do Bergenu . Byl tam někdo někdy chytat koncem října ? Nepojedeme vůbec na moře , jen fjord , nemáme na to loď . Máte někdo nějaké zkušenosti v tomto období?
#123933 5.10.2015 v 14:38Ahoj taky be me zajimalo to okoli Bergenu a to i v lete. Kam tam presne pojedete?
#123934 5.10.2015 v 14:52Ahoj , jedeme někde přímo do Bergenu a budeme jezdit k nějakému fjordu hned u Bergenu, ale přesně ani nevím , to zase bude překvápko.
D
#123944 6.10.2015 v 5:20Čau Davide,zkus zavolat Pepovi Šustkovi on v Bergenu žije několik let,možná bude vědět něco ohledně rybolovu.:-D:-D:-D
#123973 6.10.2015 v 17:54Zkus Tysnes, kdysi se tam jezdilo hromadně, je to kousek na jih od Bergenu. Překrásné středisko,doufám, že nezkrachovalo.
#124031 9.10.2015 v 6:172 sob: jo k němu jedem 🙂
#124683 30.10.2015 v 13:49Ahojte ,
tak jen krátký report z výletu do Bergenu. Letěli jsme v katovic do Bergenu , let trval 2 h. , supr cena z WIZZ air , to stálo pouhých 1200 Kč , pozor ale omezeno váhově a do letadla mají taky rozměrové omezení příručního zavazadla . Docela pakec, schválně jsem si koupil ten nejmenší kufřík , ale i ten nestačil byl velký , tak jsem kupoval na letišti tašku za 2 litry , protože za nadrozměr chtěli 1000 Kč za cestu , tak jsem raději koupil tašku a mám ji i do příště :-). Ubytování u kolegy a jeho loď k dispozici i s jeho autem, kde se opravdu za nás obětoval bylo supr, ale úlovky odpovídají poloze . Největší polák a leng cca 80 cm , hromady makrel a kelerů spíše menších , ale překvapila mě treska bezvousá, nikdy jsem ji nechytil a bylo jí ve fjordu hromada. Za 4 dny rybaření se nám podařilo vyjet na moře jednou , to bylo supr, ale vzhledem k lodi jsme měli strach se pouštět do větších akcí . Pramice 15 stop a 18 koňů není určena pro velké výlety. Ale všchyn dny jsme byli ve fjordu schovaní , tak jsme vždy chytili alespoň jednu rybu. CO bylo na celém výletu kouzelné, že jsme z ostravy vyjeli a za 4 hodiny jsme byli u moře za 1200 tam i zpět(za ryby jsme si museli doplatit zavazadlo) Byla tam supr parta a už se těším na příště . Rybolov v těchto zeměpisných šířkách není o rekordech, ale o zábavě . Jinak Josef, náš hostitel přišel na jednoduchý stal návazců , na který bralo opravdu vše . trojkášek a na jeho dříku červená smršťovací bužirka fungovali úžasně a v době , kdy my jsme navazovali co se dalo, na tento návazec šlo vše. Překvapila mě treska bezvousá , kterou jsem chytil poprvé a vyskytuje se ve fjordu jen na podzim. Jinak počasí bylo zrovna velice špatné, přšelo a foukala 10 , pilkrů si do letadla moc nevezmete, náčiní jsme omezil na jeden teleskop a jedne naviják , takže ani jsme to moc do hloubky nepouštěl.
Toť vše , pěkný den všem a rybám zdar .
#124684 30.10.2015 v 13:51#312484 28.7.2019 v 11:33Minulý týden jsme se vrátili z lovu u Bergenu.Počasí nám přálo tak jsme mohli vyjet na otevřené moře.Lovili jsme na podmořských kopcích poláky a těch bylo opravdu požehnaně,nej 94 cm.Za jeden výjezd ve čtyřech se nalovilo přes 80 ryb.Zkoušeli jsme i hloubky na mníky,záběry byly časté ale ne vždy se podařilo rybu zaseknout nebo se při zdoláváni vypnula.Lengu se chytlo pět nej 143 cm 15 kg.Brosem se chytlo šest je zajímavé že nemají v mase červy.Zachytali jsme si skvěle hlavně na přívlač,kolikrát si tak nezachytám ani ve středním Norsku.
#321255 6.3.2020 v 9:15#321269 6.3.2020 v 11:54Plánuji letet pres leto taky do Bergenu, máte nějaká vytipovaná místa, kam na moře jezdit?Zajimám se hlavně o polaky a obecnacky.
Diky za odpoved, S pozdravem Kamil
#321302 6.3.2020 v 18:07Lovná místa znám v okolí Sotry.V létě to je jednoduché,pokud počasí dovolí vyjet od Sotry západním směrem je tam hodně podvodních kopců a na hloubkách 7-20 metrů vláčet.Zaběru od polaku neskutečné množství.Když nás to omrzelo tak jsme přejeli na větší hloubky kolem 100 metrů a chytali jsme mniky.Obecnacek tam nachytaš málo.Je tam hodně keleru spíš mezi ostrovy místo ti můžu popsat a makrely se tam dají ulovit i na konci listopadu,kolega jich několik ulovil v polovině prosince.
#321304 6.3.2020 v 18:09Ahoj. Take by me zajimalo kam u Bergenu jezdis. Podle fotek to tam vypada moc pekne. A hlavne je tam dobre spojeni letadlem.
#321305 6.3.2020 v 20:35Kde lovíme jsem popsal, můžu upřesnit.Spojeni je tam pro mně luxusní,hodina jízdy autem na letiště do Katowic,let trvá dvě hoďky a něco,wizzer má levné letenky, ráno vyjedu z domu odpoledne chytám.Plavbu po moři bez sonaru nedoporucuji,je tam plno sutru těsně pod hladinou ale bez sonaru dnes už jezdí málokdo.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Rybaření u Bergenu – jižní Norsko