Hasvik, NO
temperature icon -6°C
sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon -2°C
skoro jasno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 28°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Minulý rok jsme začali dělat tzv. rybí škvarky. Nakrájíme tresku na malé kostičky, rozehřejeme olej na pánvi, hodíme kostičky a za stálého míchání škvaříme. Jakmile začnou zlátnout, přidáme sůl a drcený kmín a doděláme.

Stalo se to naší největší pochoutkou.

Možná se tomu u Vás říká rybí hranolky.

Každopádně je to mňamka.

to:leiter. škvarky, hranolky, asi stejné bude, dělám větší kousky 5x5 a používám friťák, ten drcený kmín, sušený drcený česnek, nebo rybí koření....

a my maso nasolíme, posypeme citronovým pepřem, zaprášíme hladkou moukou , promícháme a smažíme na oleji, připravujeme to z menších kelerů

Chlapi nechte toho, dnes jsem si koupil uzený žebra z vepřový ryby. Jak slyším posypeme, zaprášíme nebo osmažíme, začínaj se mi zbíhat sliny.:-P

Ryba na bylinkovém másle.

Očištěnou, kůže a páteřních kostí zbavenou rybu, tedy filetu naporcujeme na proužky široké maximálně 10cm široké. Naporcujeme filetu z důvodu snadného obracení a manipulace na pánvi. Lehce osolíme pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici cca.2 hodiny odležet. Následně naporcovanou filetu obalíme ve směsi hladké mouky a Knorr aroma mix -"Bylinky a máslo" v poměru 3:1(hladká mouka : koření). Na rozpáleném oleji, nejlépe slunečnicovém, obalené porce pomalu propečeme. Přebytečný tuk slijeme z pánve a přidáme čerstvé máslo, které necháme lehce zpěnit. Vhodná příloha - petrželové brambory, chléb, pečivo.

[citace]leiter napsal:

Minulý rok jsme začali dělat tzv. rybí škvarky. Nakrájíme tresku na malé kostičky, rozehřejeme olej na pánvi, hodíme kostičky a za stálého míchání škvaříme. Jakmile začnou zlátnout, přidáme sůl a drcený kmín a doděláme.

Stalo se to naší největší pochoutkou.

Možná se tomu u Vás říká rybí hranolky.

Každopádně je to mňamka. [/citace]

Ještě je obaluji v hladké mouce s mletou paprikou a až potom do oleje :-P:-P:-P

Zapoměl jsem kde se koření dostane sehnat.

www.unileverfoodsolutions.cz

8-)

Přidám další můj oblíbený recept.

Při každé výpravě si děláme rybí tatarák.

Tatarák se dá připravit s mnoha přísadami. Ale doporučuju udělat si alespoň jednou klasický tatarák, se základními přísadami.

Po vzkoušení většiny běžne lovených ryb v Norsku se nám zdá být nejvhodnější a nejchutnější Polak.

Takže zfiletuju čerstvého Polaka. Maso naškrabu. Přidám sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli, žloutek a plnotučnou hořčici. Množství přísad podle množství masa a chuti. Vše zamícham a dám uležet do lednice. Topínky si uděláme z našeho chleba. Nejraději máme topínky na sucho - jsou lehčí do žaludku jak ty na oleji a sní se jich mnohem víc:-) Uvaříme si hrnec černého čaje. Když už máme dostatečný počet topínek, vyndáme tatarák z lednice. Topínky pomázneme česnekem, bohatou vrstvou tataráku a pak už jen baštíme.

Nechci ti to kazit,ale co cizopasníci ? Všude,kde se dělá např. sushi ,už musí maso tepelně zpracovat - hluboké zmrazení.

To je v pohodě vyberu si rybku bez zápasníků i těch cizo:-)

Filet si pořádně prohlédnu a pokud by bylo napadené, tak si tatarák udělám jindy a maso škrabu tak bych případné háďátko uviděl.

[citace]Vlkous napsal:

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

Doufám, že příště nezapomenu fotit.[/citace]

Dííky,já si toho všiml až dneska.... 8-O8-O8-O

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Nové skupině se velmi daří,  včera...
Sim napsal: Dnes vyrazil...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!