Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY
- Toto téma obsahuje celkem 562 odpovědí. Do diskuze (113 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sidonius1 a poslední změna proběhla před 9 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
#35110 13.4.2012 v 8:00
Minulý rok jsme začali dělat tzv. rybí škvarky. Nakrájíme tresku na malé kostičky, rozehřejeme olej na pánvi, hodíme kostičky a za stálého míchání škvaříme. Jakmile začnou zlátnout, přidáme sůl a drcený kmín a doděláme.
Stalo se to naší největší pochoutkou.
Možná se tomu u Vás říká rybí hranolky.
Každopádně je to mňamka.
#35117 13.4.2012 v 10:10to:leiter. škvarky, hranolky, asi stejné bude, dělám větší kousky 5×5 a používám friťák, ten drcený kmín, sušený drcený česnek, nebo rybí koření….
#35144 13.4.2012 v 16:09a my maso nasolíme, posypeme citronovým pepřem, zaprášíme hladkou moukou , promícháme a smažíme na oleji, připravujeme to z menších kelerů
#35150 13.4.2012 v 17:11Chlapi nechte toho, dnes jsem si koupil uzený žebra z vepřový ryby. Jak slyším posypeme, zaprášíme nebo osmažíme, začínaj se mi zbíhat sliny.:-P
#35168 13.4.2012 v 19:08Ryba na bylinkovém másle.
Očištěnou, kůže a páteřních kostí zbavenou rybu, tedy filetu naporcujeme na proužky široké maximálně 10cm široké. Naporcujeme filetu z důvodu snadného obracení a manipulace na pánvi. Lehce osolíme pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici cca.2 hodiny odležet. Následně naporcovanou filetu obalíme ve směsi hladké mouky a Knorr aroma mix -“Bylinky a máslo” v poměru 3:1(hladká mouka : koření). Na rozpáleném oleji, nejlépe slunečnicovém, obalené porce pomalu propečeme. Přebytečný tuk slijeme z pánve a přidáme čerstvé máslo, které necháme lehce zpěnit. Vhodná příloha – petrželové brambory, chléb, pečivo.
#35180 13.4.2012 v 20:43leiter napsal:
Minulý rok jsme začali dělat tzv. rybí škvarky. Nakrájíme tresku na malé kostičky, rozehřejeme olej na pánvi, hodíme kostičky a za stálého míchání škvaříme. Jakmile začnou zlátnout, přidáme sůl a drcený kmín a doděláme.
Stalo se to naší největší pochoutkou.
Možná se tomu u Vás říká rybí hranolky.
Každopádně je to mňamka.
Ještě je obaluji v hladké mouce s mletou paprikou a až potom do oleje :-P:-P:-P
#35231 14.4.2012 v 10:08#35302 14.4.2012 v 17:13Přidám další můj oblíbený recept.
Při každé výpravě si děláme rybí tatarák.
Tatarák se dá připravit s mnoha přísadami. Ale doporučuju udělat si alespoň jednou klasický tatarák, se základními přísadami.
Po vzkoušení většiny běžne lovených ryb v Norsku se nám zdá být nejvhodnější a nejchutnější Polak.
Takže zfiletuju čerstvého Polaka. Maso naškrabu. Přidám sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli, žloutek a plnotučnou hořčici. Množství přísad podle množství masa a chuti. Vše zamícham a dám uležet do lednice. Topínky si uděláme z našeho chleba. Nejraději máme topínky na sucho – jsou lehčí do žaludku jak ty na oleji a sní se jich mnohem víc:-) Uvaříme si hrnec černého čaje. Když už máme dostatečný počet topínek, vyndáme tatarák z lednice. Topínky pomázneme česnekem, bohatou vrstvou tataráku a pak už jen baštíme.
#35306 14.4.2012 v 17:39#35307 14.4.2012 v 17:40#35308 14.4.2012 v 17:40#35309 14.4.2012 v 17:41#35315 14.4.2012 v 18:45Nechci ti to kazit,ale co cizopasníci ? Všude,kde se dělá např. sushi ,už musí maso tepelně zpracovat – hluboké zmrazení.
#35365 14.4.2012 v 23:00To je v pohodě vyberu si rybku bez zápasníků i těch cizo:-)
Filet si pořádně prohlédnu a pokud by bylo napadené, tak si tatarák udělám jindy a maso škrabu tak bych případné háďátko uviděl.
#35399 15.4.2012 v 9:11Vlkous napsal:
Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.
Proč mě to napadlo právě teď?
Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte ” žrali ” jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.
Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.
Vyšroubovaná treska:
Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.
Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.
Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.
Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně – já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.
Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.
Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!
Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec
Doufám, že příště nezapomenu fotit.
Dííky,já si toho všiml až dneska…. 8-O8-O8-O
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY