Hasvik, NO
temperature icon 10°C
slabý déšť
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 33°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Příprava kara

A když vám zbydou rybí řízky udělám z nich PEČENÁČE

Základem je nálev -

SLADKOKYSELÝ LÁK - NÁLEV

Na sladkokyselé okurky nebo houby a pak kyselejší na pečenáče a utopence:

Rodinný recept:

3L vody

1,15L octa z J.Hradce

30 dkg cukru

15dkg soli

36 ks sacharin – cukerín – umělé sladidlo

Uvést do varu a nechat vychladnout. Dá se použít kdykoliv - u staršího nálevu případný zákal na dně láhve neni na závadu.

-----

Recept na okurky nebo houby:

Do 1 L láhve

3 x bobkový list

6x kulička nového koření

10x kulička pepře

10 koleček mrkve

5 koleček cibule

Možno 3 kolečka křenu na křehkost okurek. Pokud okurky při sterilizaci nepřevaříš, tak budou křehké i bez křenu.

------

Recept na červenou řepu:

je zapotřebí nálev trošku sladší a přidává se fenikl. Nedává se mrkev.

Červená řepa se lehce povaří oloupe a nakrájí na kostičky. Zaleje lákem a sterilizuje.

--------

Recept na PEČENÁČE:

Na pečenáče do nálevu přidám 30% octa = 70% nálevu 30% octa. Nálev musí být kyselejší, než na okurky. Přidává se taky na kolečka nakrájená cibule a taky smažená cibule.

Když ti zbydou rybí řízky dej je do sklenice. Přidej čerstvou cibuli, smaženou cibuli a černé koření. Zalej kyselejším lákem na okurky a nech 1 měsíc odležet. Když to nesníte dříve je to výborné i za půl roku. Maso je pevné.

Nemáte někdo nějaký fajnový recept na nakládaný hermelín?

[citace]Vlkous napsal:

Nemáte někdo nějaký fajnový recept na nakládaný hermelín?[/citace]

To musíš do jiného oddělení:-P:-P:-P:-P

Smažená treska

Suroviny

4 menší tresky, sůl, citrón, 4 lžíce hladké mouky, 1 vejce, mléko, strouhanka, 4 lžíce oleje.

Postup přípravy

Očištěné ryby osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Balíme v mouce, vejcích rozmíchaných v mléce a strouhance. V horkém oleji smažíme do růžova. Tresky můžeme balit též ve vinném či sýrovém těstíčku. Vinné těstíčko připravíme z bílého vína, polohrubé mouky a vajíčka, sýrové pak z vajíčka, mléka, polohrubé mouky a strouhaného sýra. Ve všech případech vždy smažíme na dostatečně rozpáleném oleji.:-P:-P

Recept Norská treska

Ingredience

1 norská treska

sůl,bazalka,čer.paprika

4 vajce

hl.mouka

strouhanka

Postup

Tresku naporcujeme na kousky.Z vajec,soli,bazalky a hl.mouky našlehám těstíčko.V tom osolenou rybu obalím a pak ve strouhance.Péct se to dá na grilu nebo v troubě s grilem.:-P:-P

:-D:-D:-DTradiční kapr Děláme tradičně kapra se salátem a to tak že vezmu všechny suroviny, kapra. A všechno zavřu v kuchyni,se starou a za hodinu to mám hotový.....

[citace]Dedek napsal:

Vlkous napsal:

To musíš do jiného oddělení[/citace]

A máš recht :-)

[citace]VoMa napsal:

Tradiční kaprděláme tradičního kapra se salátem a to tak že vezmu všechny suroviny, kapra všechno zavřu v kuchyni se starou a za hodinu to mám hotový.....[/citace]

KarloVaráci - nejlepší recept roku

ale znáš to - co si neuděláš sám to nemáš :-)

[citace]Vlkous napsal: Dedek napsal:

Vlkous napsal:

To musíš do jiného oddělení

A máš recht [/citace]Ahoj pošli mi na SZ emailovou adresu.Pošlu ti recepty.

Ja nakladam Hermelin s provensalskym korenim, na tenko nakladym cesnekem a cibulkou a obcas prihodim feferonku. Koreni, cesnek a cibulku dam do rozkrojeneho syru, feferonku pridam jen tak bokem pro navstevy, protoze ja ji nejim :-)

[citace]Vlkous napsal: Dedek napsal:

Vlkous napsal:

To musíš do jiného oddělení

A máš recht [/citace]Máš to tam.Přidal jsem i jiné sýry, utopence, zavináče a rybářskou kuchařku.:-)

Paní Janko, při jaké teplotě to skladujete a jak dlouho?

V lednicce tak 5 dni predem a vic jak tyden to nevydrzi :-) delam vzdy jen par kousku, co se hned sni.

[citace]janka napsal:

V lednicce tak 5 dni predem a vic jak tyden to nevydrzi delam vzdy jen par kousku, co se hned sni. [/citace]

Jejda to bych si dneska dal..včera jsem slavil konec světa a něco ostřejšího by bodlo..:-D:-D:-D

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!