Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Prosba o radu, oblast Saebo, Urke…
- Toto téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Marek a poslední změna proběhla před 9 roky a 5 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#5035 3.9.2014 v 1:21
Zdar vespolek,
omlouvám se za to že zakládám vlákno tady, ale do komentářů k lokalitím je dost mrtvo a my za pár odjíždíme, tak doufám, že se nebudete zlobit a že dostanu i nějakou tu radu…:-))
chystáme se na výše zmíněné místo (Saebo) na podzimní "relax fishing" od 6.9…. Nikdy jsem ale v tomhle místě a hlavně tak na jihu) nebyl, obvykle jezdím na Senju, Lofoty atd… Mohl by mi někdo z místních znalců poradit "kam na ně", respektive, kde jsou například ty mnohokráte zmiňované "bubliny" atd…??
Prohlížel jsem mapu dna a popravdě, přijde mi to hodně homogenní, žádné hrany, podmořské hory…? Skoro bych řekl, že když budou makrely tak dobrý, jinak ze dna mníci a ostatní je pouze dílem náhody…?? Nebo se pletu…??
Byl bych moc vděčný za nějaké rady, případně i s místy. Na lodích ze Saeba nejsou GPS ani echoloty, tak si budu "nějaké" echo poůjčovat a beru s sebou svoji turistickou GPS.. tak kdyby někdo náhodou měl nějaké souřadnice, byl bych za ně velice vděčný…)
Mějte se a přeji hezký zbytek sezóny… )
Mára
#97793 3.9.2014 v 14:01Nazdar Máro.
Dno je tam skutečně nezajímavé, ale ryby se najít dají. Na hloubkách ve sloupci keleři, u břehů polaci a obecné, makrely když jsou tak jsou všude. Bubliny (kanál) je naproti v Urke před lososárnou cca 40m od břehu na 35m hloubce, když je klidná hladina je vidět takové oko na hladině. Ryby co tu jsou, žerou bordel ze sádek a maso z těchto ryb většinou smrdí. Jinak pokud máš štěstí a ryby najdeš, budeš spokojený i když jsou menší než ze severu.
Čau Petr
#97802 3.9.2014 v 15:43Ahoj,myslím že v diskuzi o lokalitách úplně mrvto není – viz moje poslední příspěvky o Urke.Jak jsem tam psal – na bublinách je už zákaz lovu.Jinak echo si určitě zajisti ,bez něj moc šancí nemáš.Makrely tam před týdnem byly…..Hledal bych je na mělčinách právě na koci fjordu za Urke (Stennes)Jinak kelery jak psal treska oo8 na hlobkách pod drátama směrem k majáku.Přečti si ty příspěvky.Mníco (různí ) jsou všude,kde najdeš kameni na dně v hloubkách od 20 do 150 metrů.Ne že by nebyli i hlouiběji ale je problém s proudy…
čau Ota
#97804 3.9.2014 v 16:13Děkuji za info,
echo už mám nějaké půjčené, ikdyž jen starší a monochromatické..ale snad to bude stačit…:-))
Já z těch článků pochopil, že se u těch “bublin” nedá chytat z mola.. ale z lodi ano..? Nebo ani z lodi ne…??
A zkoušel někdo dojet více k moři…?? Je mi jasné že s 10 hp motory to bude k moři 3-4 hodiny.. ale za pokus by to stálo, pokud bude hezké počasí, tak takový “celodeňáček” :-))…?
#97805 3.9.2014 v 16:18Jestli chceš zavolej mi 724525323
#98117 8.9.2014 v 17:43Tulak-Mara napsal:
Děkuji za info,
echo už mám nějaké půjčené, ikdyž jen starší a monochromatické..ale snad to bude stačit…)
Já z těch článků pochopil, že se u těch “bublin” nedá chytat z mola.. ale z lodi ano..? Nebo ani z lodi ne…??
A zkoušel někdo dojet více k moři…?? Je mi jasné že s 10 hp motory to bude k moři 3-4 hodiny.. ale za pokus by to stálo, pokud bude hezké počasí, tak takový “celodeňáček” )…?
Ahoj,
u bublin byl zákaz lovu z mola a ze břehu (v létě 2014) a z lodi bylo možné chytat. Na sonaru mraky ryb (u bublin) a po cca dvouhodinové snaze v 6 lidech něco ulovit byl výsledek 3 ryby, z toho 2 podseknuté, prostě nekousaly (viz jeden z mých předchozích příspěvků)
K otevřenému moři je to cca 40 km a na těch kocábkách je to opravdu na “celodeňáček” a nedej bože aby se zmrvilo počasí, to by pak byl pěkný opruz8-O
#98159 9.9.2014 v 9:18Zdar vespolek,
posílám aktuální info ze Saebo / Urke…
Sobota – příjezd, bezvětří, na vodě asi 5 hodin… 2 lodě..
Uloven 1x okouník cca 15 cm, 1x Pollack 20 cm 1x pyskoun cca 15 cm. Pak u bublin několik malých kellerů (cca 10) velikostr 20-40cm.. vesměs puštěno, vzali jsme 4 ks na večeři…
Neděle: celý den na vodě, maják 0, bubliny 0, u malého majáku za Urke asi 3 makrely 15 cm (1 jsme vzali na nástrahu) Poté, když nikdo nic nechytil, (ani z ostatních lodí kde jsou češi v Urke) jsme se vydali směrem k moři (cca 13 km) My ulovili 1x mníka +-80cm, 1x hezkou maklrelu a asi 20 maličkých makrel ale fakt maličkých (cca 10 jsme vzali zbytek pustili) Kolegové 2x mník +- 80 a asi 2 malí kelleři (puštěni)
Cestou zpátky se zvedl vítr (měřeno anemometrem 5,5m) na zpáteční cestu, docela veliký opruz na těch malých lodičkách 🙁 🙁 🙁
Pondělí: Za doplatek u majitele vyměněna loď za větší (oien 530 + 30 HP) a výprava až na otevřené moře… Tam mraky mraky maličkých makrel (na nához vždy 4 ks) ale maličké tak jsme jen vzali pár na nástrahu… x mník cca 50 (puštěn) několik malých brosem (puštěno) a 1x veliká brosma (ponechána) Kolegové ve fjordu ani jedinou rybu, ani jediný záběr…:-( 🙁
Takže megaprůser
Teď fouká vítr jako kráva, z okna koukáme na rozbouřený fjord a plavou tam ohromná hejna kytovců. Nevím co to je, na delfíny je to veliké, zkusím nafotit ploutve a identifikovat….
#98160 9.9.2014 v 9:41To nejsou dobré zprávy.Ale píšeš že se mění počasí a to je dobrá zpráva.Zpravidla čím horší počasí tím lepší na ryby.Musíte se kousnout a chytat v tom co je a ono to přijde.Držím palce a čekáme lepší zprávy.
#98219 10.9.2014 v 6:15Zpravodajství Saebo/Urke:
včerajsem vyjel do vychru a vln za velrybama, super, nejsou to delfíni, asi kulohlavci… byli velicí (cca 4-6 m podle kusu) + měli s sebou 1-2 mláďata…
Odpo se vítr utišil, velryby najely znovu, tak jsme v podvečer vyrazili ve čtyřech na větší lodi… Bomba podívaná, až přeberu fotky tak nějaké vložím… Pak jsme marně a zbytečně chytali mezi ostatními marně a zbytečně chytajícími loděmi… Den předtím jedna loď z Urke chytila štikozubce cca metr.. ale za ocas… Dnes prý jen pár makrel…
Později k večeru jsme našli na mělčinách dál ve fjordu Urke hejna huňáčků a pod nimi byly makrely… Některé i veliké… tak jsem konečně v podvečer poprvé sáhli na ryby… Bohužel přišla tma, takže jsme nachytali spoustu malých makrel (vesměs puštěno) malých kellerú, Pollacků – taktéž puštěno) celkem asi 40 jedlých makrel, 1x treska +-60 ale při té bídě jsme ji vzali, + něco, co vypadalo jako takový vybledlý nebo barevně do žlutohněda posunutý pyskoun. Fotku nedám, protože byl puštěn…
Dnes zkusíme vyrazit ve 4 na moře, tak nám držte palce…:-))
#98323 12.9.2014 v 5:18Hm,to je docela propadák…..
držím palce,ať se ještě něco zadaří.
Ota
#98334 12.9.2014 v 6:54Nechápu to. Minulý týden tam byla parta od nás a neměli problém nachytat. Měli hlavně kelery 70-90, polak vyjímečně a makrely museli hledat. Jinak zájezd byl zhodnocen jako vydařený a co do množství ryb jako úspěšný.
#98520 16.9.2014 v 15:32Tak už z domova…..
Výprava na moře se zdařila… 1x dorška cca 70, 1x dorška 93, 2x slušný mník, 1x veliký polak, jx malý polak, nějací menší ale jedlí kelleři a pár makrel, jednoskvrnka +-60… Na moři jsme byli asi 3 hodiny, pak se rozfoukalo tak jsme začali valit domů… Byl to celodenňák, 2,5 hod tam, 3-4 na moři a 2,5 zpátky, + pokus ve fjordu (bubliny, maják) – zceůla bez ťuknutí… Ujeto celkem něco přez 80 km, spáleno asi 45 l benzinu… Ale alespoň jsme si čuchli k normálním rybám…
Další den ve fjordu zcela ale zcela nic,
poslední den kolegové nic, my jx keller 60, 1x 40, maličký pollack a mník… (puštěno) Tak jsem zajeli nalovit alespoň pár makrel k sádkám asi 12 km směrem k moři. Pár jich tam bylo (asi 24, měli jsme jen něco přez hodinu času)
Resume:
Lodě: zcela na ho…no, navíc bez echolotu, slabý motor, malé.. (kdybychom neměli možnost s půjčit za doplatek alespoň tu 530 Oiena s 30 HP motorem tak bychom fakt měli zkaženou dovču)
Majitel: fajn milý a vstřícný chlapík
Ubytování: Chatky v Saebo jsou hezké, romantické ubytování, naše chata č.5 pěkná na kopci s výhledem… Ale není tpo uváděných cca 50 m od moře ale cca 150 z toho 50 je výškových…:-)
Ryby: naprostý propadák, něco takového jsem ještě nezažil… Hnus humus filcky…
Už přesně vím, kam už nikdy nechci na ryby jet…:-)) Je pochopitelné, že se to nedá srovnávat s Finnmarkem a Senjou, kam obvykle jezdím ale je to naprostý megaprů…er i oproti střednímu Norsku (Hitra, Lysoyundet)… takže tak… 🙂
#98561 17.9.2014 v 7:57Zdravím
Já tam byl loni v červenci a bylo to uplně stejný jak popisuješ.Navíc nám ukradli 4pruty i s navijáky a majiteli 3lodní motory.(Naštěstí nám AXA škodu uhradila.)Jinak ryby úplná bída.
#98585 17.9.2014 v 12:20Urke bylo před lety moje první Norsko a nebylo to zas tak špatné – asi proto, že jsme byli v Norsku poprvé. Kdybych se tam vydal dnes po Soroyích, Bakkanech apod., asi by to taky bylo zklamání …
Loď skutečně na nic – plasťák s cca 8 HP motorem, takže jsme se nikam daleko nevydávali a chytali jsme pouze mezi Urke a Saebo. Nejvíce přímo naproti Urke v zadním fjordu, kde bylo přístaviště místního lodního autobusu (jsou tam jedna nebo dvě zemedělské usedlosti) :-).
Byli jsme tam v srpnu a nachytali jsme limity bez problémů – dorsch, keler, polack, okouník a dokonce i jeden ďas. A samozřejmě makrely 🙂 Ryby nad 80 cm spíše výjimkou, když najelo stádo kulohlavců, bylo lepší vyrazit do lesa .-) 🙂
Na druhou stranu s jinými místy neporovnatelná příroda – tyčící se zasněžené horské štíty, hodně hub, borůvek a brusinek :-).
Takže konečné resumé – jen na ryby určitě ne, ale např. na rodinnou dovolenou určitě ano 🙂 🙂
#116604 26.6.2015 v 21:13For Pafka, tak Ti povím, když nám tam najelo stádo kulohlavců, tak to byl nejpozitivnější den v místě… Krásné fotky a videa, bylo jic asi 60, i místní tam mezi nimi byli, navíc nás otiskli v místním tisku (byl tam mezi místními i nějaký místní novinář a hejno bylo fakt veliké tak to byl i pro ně zážitek.. a my mezi nimi .:-) Co ale bylo zajímavé, byl to jediný den, kdy jsme tam i my nachytali slušné ryby (v rámci místních měřítek) narazili jsme na hejno slušných makrel naproti bublinám, asi na mělčinkách u těch usedlostí, zřejmě je tam velryby zahnaly Nebo to byla náhoda… Byl to ale jediný večer, kdy jsem si tam jakš takš zachytali… 🙂 Zkusím kouknout po fotkách těch kulohlavců, stálo to za to..:-)
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Prosba o radu, oblast Saebo, Urke…