Podělte se o zkušenosti. Jaké má výhody a nevýhody oproti klasickému navijáku?
Podělte se o zkušenosti. Jaké má výhody a nevýhody oproti klasickému navijáku?
Podle mých zkušeností žádný rozdíl není. Peníze za mulťák jsou vyhozené.
Odpovědět
Já osobně bych na přívlač vždy upřednostnil klasický naviják. Nahazování, rychlost převodů, manipulace, brzda přední nebo zadní, případně ,,bojovka,, , výměna cívek...to si myslím hraje pro klasiku.
Odpovědět
Pokud se budeš ptát na cokoliv v zemi kde 99% lidí bude vždy používat pravý opak toho tě zajímá, tak ty odpovědi budou vždy ve stejném duchu jako výše (nic proti klukům ;) )
V zásadě jedinou nevýhodou je, že se s multíkem - kástíkem – vajíčkem budeš muset učit nahazovat – je to technicky jiné, učení zabere hodně hodin, než to vypiluješ na stejnou úroveň, abys měl stejné výsledky jako se smekáčem, ale … kdybys byl závodník a měl házet na přesnost na terč třeba na 30 metrů, tak jednoznačně sáhneš po vajíčku – ta ergonomie navíc tam prostě je a běžně bys to ocenil, kdybys musel často házet pod větve, do rákosí atd. Jednoznačné plus je přesnost náhozů ve zkušených rukou. Další fakt je konstrukce. Je jednodušší a spolehlivější – v podstatě není co vyvrklat. U smekáčů, pokud chceš dosáhnout stejné spolehlivosti, tak si zatraceně připlatíš, nebo smekáč bude mít podstatně vyšší hmotnost. Nicméně opakem hodinářského nahazování s vajíčkem je silové nahazování s těžkými poppery a tady dnes už skoro bez výjimky všichni používáme velké smekáče. Ze začátku to bylo tím, že na trhu nebyl dostatečně velký a přiměřeně lehký multík – pak přišel Jigging Master s mutíkem „pod naviják“ – asi neujalo – dopadlo to tak, jak dopadlo, třeba časem …. U jiggingu je to furt 50:50. Co se týče brzd a brzdných křivek – multíky mají brzdy uloženy v těle navijáku – pokud pořídíš naviják, kde je brzda dobře zapouzdřena v cívce, pak jsou si rovnocenné – ale u smekáčů jsou to podstatné peníze navíc (samotná cívka stojí od 4k) – na druhou stranu tohle se týká jen slané vody.
Za mne přívlačový multík: A) Hody s lehkou nástrahou na přesnost (rákosí, lekníny, nebo přehodit řeku pod větve ke skále na flíček o průměru 50cm). B) Málo peněz hodně muziky v Norsku na moři – tady jde o hladký chod brzdy – cílený lov halibutů a kelerů.
Odpovědět
Za mně multík - od roku 2004 mám Abu UC6501 pro pilkříky 60-120g nebo "dufkovky" 70g+, monofil 0.32mm. Bezproblémové odmotávání mokrého monofilu, žádné překrucování. V současné době (kurzu) je nevýhodou vyšší cena, ale pár let zpět se Abu C4 dala z Cabelasu koupit za hezký peníze. Nahazování chce cvik, ale za týden se to člověk v pohodě naučí, dnes hazím poslepu horem, dolem, bokem i přes hlavu za sebe :) Palcem lze snadno zastavit let nástrahy poměrně přesně před překážkou (jak psal Miloš).
Odpovědět
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...