Nápověda Doporučujeme:
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)
  • Autor
    Radek Mašinda
    Člen
    (41 odpovědí)

Zdravim všechny. Pořád mi vrtá hlavou jak být v Norsku dele než jenom dovolenou. Má někdo skušenosti s prací v Norsku, nebo z delším pobytem tam ?

JAKABO
    Účastník
    (3006 odpovědí)

Jeden typ mám.Skús zaplatiť v obchode falošnou bankovkou.

Blbý typ,že?

Aj Breivik má trojizbový apartmán,telku a 3x denne teplé jedlo.

kvlada
    Účastník
    (71 odpovědí)

Včera jsem se vrátil ze středního Norska,Kristiasund.Při čekání na trajekt k nám přišla dívčina 25 let,jestli bychom jí nevzali 30 km.

Byla to Pražanda na brigádě.Sbírala jahody a maliny ve foliovnících

Tvrdila že brigáda není žádný problém.Přihlásit na úřadě,dostaneš bez problémů povolení a můžeš nastoupit.Nebo to údajně funguje tak,že při stopu se prý zeptáš jestli Nor nemá nějakou práci,v 90 procentech prý se nějaká najde,natřít dům a pod.Jak jsem koupil tak prodávám.

Kvlada

Franta
    Účastník
    (362 odpovědí)

Dcera si předloni sehnala práci správce turistického kempu v Brekkenu, sehnala si pracovní povolení a byla tam dva měsíce. Prý vše v pohodě.

Kotala Rudolf
    Účastník
    (28 odpovědí)

To je múj sen. Práce v Norsku a nejlíp u vody. Byl bych ochotný dělat cokoli. Kdyby jste někdo o něčem věděli tak prosím dejte vědět.

Northwolf
    Účastník
    (659 odpovědí)

mthead napsal:

Dcera si předloni sehnala práci správce turistického kempu v Brekkenu, sehnala si pracovní povolení a byla tam dva měsíce. Prý vše v pohodě.

Pracovní povolení není to samé co daňová registrace (skattekort). Povinnost žádat o (mít) pracovní povolení Čechům zanikla 1.5. 2009. Není-li dcera cizinka (míněno jiný než český pas), nevěřím že předloni (2010) potřebovala pracovní povolení.

Northwolf
    Účastník
    (659 odpovědí)

kvlada napsal:

Včera jsem se vrátil ze středního Norska,Kristiasund.Při čekání na trajekt k nám přišla dívčina 25 let,jestli bychom jí nevzali 30 km.

Byla to Pražanda na brigádě.Sbírala jahody a maliny ve foliovnících

Tvrdila že brigáda není žádný problém.Přihlásit na úřadě,dostaneš bez problémů povolení a můžeš nastoupit.Nebo to údajně funguje tak,že při stopu se prý zeptáš jestli Nor nemá nějakou práci,v 90 procentech prý se nějaká najde,natřít dům a pod.Jak jsem koupil tak prodávám.

Kvlada

V létě se relativně dá, jsou dostupné sezonní práce, ale s příchodem září nastává potíž, splašit stabilní celoroční práci už je daleko složitější, hlavně – kde se objeví místečko, kde je možné zaměstnat cizince, tam se hned objeví 2 Rusové, 3 Estonci, 5 Litevců a 7 Zbyszků a Jacků – v takovém případě je potřeba být nějakým způsobem nej…

Ten nejlepší způsob jak být nej je umět mluvit Norsky, pak samozřejmě, odbornost, zkušenosti, vystupování, doporučení.

Má osobní zkušenost ukazuje že odpovídání e-mailem na pracovní inzeráty je naprosto k ničemu, neb cca 80-90% místních firem má výborný zvyk na takový e-mail vůbec neodpovídat, zbytek odmítne a popřeje hodně štěstí někde jinde – a to prosím hovořím o CV + Søknad tak jak má vypadat, samozřejmě v norštině.

Ve spoustě firem mají cizinci stopku, důvod odmítnutí se samozřejmě nikdy nedozvíte, ale že se to stává jsem schopen dokladovat na konkrétním rok starém případě. Boss raději kvůli nemoci jednoho ze svých lidí zrušil jinému dovolenou než by mi dal práci – jeho odpověď zněla že lidí má dost – já měl perfektní informace zevnitř firmy o tom že kecá – ale nikdo s ním nehne.

Kdo nemluví Norsky ani Anglicky měl by na práci v Norsku zapomenout, resp i tací tu pracují, ale nárazově pro české firmy za “trochu lepší české peníze”.

Jiná liga je pokud spadáte do kategorie pro Nory velmi potřebných profesí – namátkou mě napadá uvést zubaře a zdravotní sestry – to je zde častý požadavek.

Franta
    Účastník
    (362 odpovědí)

northwolf napsal: mthead napsal:

Pracovní povolení není to samé co daňová registrace (skattekort). Povinnost žádat o (mít) pracovní povolení Čechům zanikla 1.5. 2009. Není-li dcera cizinka (míněno jiný než český pas), nevěřím že předloni (2010) potřebovala pracovní povolení.

Nevím přesně co si vše vyřídila, ale zeptám se jí. A daňovou registraci nejspíš měla, protože tam odvedla daň z příjmu, což norský finanční úřad napráskal českému, který nelenil, a hned ji prolustroval, zda neměla jako student ještě nějaký jiný příjem v tom roce :-).

Northwolf
    Účastník
    (659 odpovědí)

😉 bez daňové registrace je zaměstnavatel povinen srazit zaměstnanci zálohu na daň ve výši 50% z hrubé mzdy. Každému kdo by se do takové situace snad dostal doporučuju stopnout si výplatu a počkat až ten papír k zaměstnavateli dorazí (posílají ho z Osla) – praxe při první žádosti – slibují do 2 týdnů, dorazil mi za cca měsíc, takže začátek 1) najít si zaměstnavatele 2) co nejdřív na příslušné přepážce Skattekontor pro cizince požádat o skattekort – formulář je Norsk/English dvojjazyčný, kdo Angličtinou průměrně vládne zvládne vyplnit za 7 minut.

Kdo by snad byl okolnostmi donucen si nechat vyplatit mzdu bez skattekort – dostane polovinu hrubé. Na začátku následujícího kalendářního roku mu bude podle skutečných příjmů dosažených za celý rok vypočtena daň a rozdíl do 30.6. vrácen.

Anonymní uživatel
    Neaktivní
    (83 odpovědí)

zdravim pokial je student ma narok na takzvanu skattefri kort to je do sumy 39 900 nor ak presiahne tuto sumu za kalendarny rok dostane danove zatazenie priblizne 8 percent zalezi ci je student je to dvolezite takze tento papier doporucujem mat so sebou samozrejme prelozeny anglicky myslim bude stacit o danovu kartu sa ziada v kazdej komune na skatte( danovy urad)je ho jednoduche ho najst vstci nory vedia kde v meste je samozrejme aj cudzinci heh toto plati pre studentou nie pre ludi ktory si hladaju pracu alebo brigadu v norsku a nie su studenti !!!

fridass
    Účastník
    (111 odpovědí)

To Rudolf.Zeptej se na Dolmoy v rybárně u Lindase ,pokud Tě tam Poláci a Estonci pustí jseš v poho .Mnoho štěstí.

casperko1
    Člen
    (47 odpovědí)

cez leto sa daju najst rozne vikariaty hlavne cez dovolenkove obdobie .ja som v no uz cez sest rokou a hladal som si pracu viac krat je pracda ze ak chces pracu na stalo maju vecsiu sancu norski hovoriaci ludia.v no mozes byt tri mesiace bez registracie ale naj je ked sa zaregistrujes na http://www.udi.no/ vyolnis papiere odosles na prislusny polic okres a potom ides osobne na pol a oni ti daju povolenie k pobytu.zajdes na skatekontor vybavis skatekort alebo emergency skatekort a potom banka apod.kym nedostanes ale fodselnumer tak nemas narok na lekara a prakticky na nic .takze to je zaklad.bez neho nic nevybavis.ale vsetko sa da zvladnut ked clovek chce.:)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...