Při bouzdání na internetu jsem narazil na návod jak připravit platýse a nebo platýsové ryby k tepelné úpravě, bez filetování.
Krok 1)
Platýse si hezky položíme bílou kůží dospod
Krok 2)
Nejprve oddělíme hlavu. Stejně jako všechny ostatní zbytky, které nám vzniknou nevyhazujeme, ani nedáváme kočce, ale připravíme si z nich rybí vývar, který nám poskytne ať už ihned nebo po případném uložení na mrazák, výborný základ pro polévku nebo omáčku
Krok 3)
Poté co jsme udolali hlavu, odřízneme hřbetní a břišní (v tomto případě boční a boční :)) ploutev
Krok 4)
Ocasní ploutev můžeme ponechat, za ní se pak dá ryba otáčet na pánvi a když je ryba hotová, upadne sama. Z břišní části můžeme ještě vyndat váčky s jikrami nebo mlíčím a opět je použít později do polévky. Některé kusy mají velmi vydatné množství těchto lahůdek.
Krok 5)
A teď už to, co obvykle nahání strach. Stažení kůže. Věřte, že to není žádné peklo. Nejprve si nařízneme kůži na ocase, ne moc hluboko.
Krok 6)
Zespoda si ji nařízneme a pak stačí za ni vzít a rybu stáhneme.
Krok 7)
Pokud se nám váček s jikrami nebo mlíčím nepodařilo vyndat předtím, teď máme šanci.
Krok 8)
A filet je připraven. Z jedné strany bílá kůže, z druhé staženo.
ZDROJ : idnes.cz