Napsal Norek
před 1609 dny /stará diskuse/
Ahoj všichni, tak jsem v Norsku málem dojezdil. Krásně se čte, když někdo jede Soroyu za 46 hod., nebo jak píše Lukluk 3200 km za neuvěřitelných 38 hod. Rád taky jezdím rychle, protože při pomalý norský jízdě usínám. Bez střídání jsem jel Hitru pod 24hod vč. trajektu atd...., a i když jsem věděl jaký jsou pokuty tak jsem zpomalil u cedule automatisk trafic kontrol o za fotoboxem jsem to mydlil dál. V sobotu 08.09. jsem se vracel z oblasti Bergenu do přístavu v Langesundu. Ve vnitrozemí v horách a v lese na 60tce byli za zatáčkou 2 policajti s dvěma auty a laserem na trojnožce (nelokalizuje ho antiradar) a naměřili mi 94kmt. Chtěli mi vzít na místě řidičák, a že se budu muset dostavit k soudu. Vím, že se tam nedá smlouvat, tak jsem se odevzdal osudu. Policajti se chovali hodně korektně, až přátelsky a když zjistili, že mám řidičák na všechny skupiny, a že se jím živím tak sami od sebe to překvalifikovali na rychlost 85 - to je hranice na šedesátce, co můžou řešit sami bez soudu. Dostal jsem pokutu 6.500 NOK což je 23.200,-Kč. Peníze...tolik jsem ani u sebe neměl, ani kartu nechtěli. Vypsali mi několik papírů, mimo jiné i převodní příkaz a řekli mi a» to zaplatím ve své bance. Nezbývalo mi než jim nakonec poděkovat a ještě se omluvit. Když jsem to teď doma v klidu prostudoval, tak jsem zjistil, že když to nezaplatím, tak při vstupu do Norska dostanu 15 dní vězení a po propuštění razítko do pasu na 5 let nežádoucí. To by byl teda pěknej mazec, tak jsem to dneska zaplatil (je tam lhůta 14 dní). Nechci nikoho poučovat, je to každýho věc jak v Norsku jezdí ale stále platí, že tak dlouho se chodí se džbánem až...... V květnu jedu na Soroy, tak klidně pojedu přes 50 hodin, jen abych nebyl sponzorem skandinávských policajtů. Mimo jiný mi dali i sazebník pokut, který nechám přeložit do češtiny a rozdám ho zájemcům na srazu.
To katapult: posílám Ti můj příspěvek ze starý diskuse. Ten příběh se udál v září 2007.
Janka má naprostou pravdu jestli chceš nadále jezdit do Norska, tak zaplať. Navíc od r. 2013 má být v účinnosti zákon o vymahatelnosti práva mezi zeměmi EU a přistupuje k tomu ještě Švýcarsko, Norsko, Lichenštejnsko a Island. Bude samozřejmě záležet, na tom jakou mají Norové promlčecí lhůtu za přestupky.