Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Pokec o všem možném

• Toto téma obsahuje celkem 175 odpovědí. Do diskuze (76 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel meky a poslední změna proběhla před 1 měsícem a 2 týdny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 176)
  • Autor
    Kliknis
    Účastník
    (951 odpovědí)

To jako budeš mít brzdu na tvrdo nebo jak si to představuješ? Všechno na 100 kilo neznamená, že to je na 100 kilo a už vůbec ne, že to vydrží metrák. A hlavně mít šňůry na 100 kilo do hloubek je totální nesmysl.

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

Ano,myslím že ano. Jsou jediné dva způsoby kterými se to nechá vypočítat. První možnost je použít Einsteinův vzorec relativity  <span style=”color: #222222; font-family: Arial;”>E = mc² a druhá možnost, která je sice  o něco jednodušší, ale kupodivu daleko přesnější, vypadá takto: 2  x 15  = 19  + 1 = 30 . Když pak výsledným číslem, které je 30,vydělíš váhu loveného halibuta, což je ve tvém případě 150 kg, dopracuješ se k číslu 5.  Ale asi to bude nějaká blbost, protože mi to přijde docela málo…</span>

sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

Tahle otázka mě napadla při sledování komerčního lovu halibutů. Používají na to long line se stovkami háčků na kterých jsou kousky ryb. Mezi dvě zátěže a bóje to spustí na dno a pak to jen vytáhnou na palubu a je jim u zadele jestli se halibut brání nebo ne. Viděl jsem jak na háčku měli i dvoumetrové a taky se s nimi nepřetahovali, nehekali a nevyřvávali “YES!!!”

pepapol
    Účastník
    (243 odpovědí)

Sajchle a o co ti jde??? Vzdyt je to krásný zážitek “nekonečný boj s velkou rybou” při lovu na Long line se ryba unaví sama, protože tam visí na háku plno hodin. Já sem se k tomu vůbec nechtěl vyjadřovat, ale musím, protože vůbec nechápu proč jezdíš do Norska když bys ty ryby tahal nejraději jeřábem jak píšeš…

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

sachlj: když jsem včera četl tvůj příspěvek, kde se zamýšlíš nad tím, jakou sílu dokáže vyvinout halibut a dáváš to navíc do souvislosti s jeřábem, přišel mi poněkud humorný. V tomto duchu jsem také formuloval i svojí odpověď, ale teď vážně. Můj kamarád, profesionální rybář, má po dědovi tyto “long line” ještě uskladněné, ale už je nepoužívá. Vždy když je vidím, tak mě fascinují mohutné háky veliké jako dlaň a lano na kterém jsou navázány. Háky z materiálu o průměru minimálně 8-10 mm a lano jako tlusté prst. Vzhledem k tomu, jak je vše po  konstrukční stránce pevné, museli chytat opravdu velké halibuty a to zcela běžně. Jezdíval na ně jeho děda pouze v dřevěné veslici většinou sám, občas s druhým rybářem. Ale s rybařením jak ho známe dnes, nebo rybařením pro zábavu, to nemělo vůbec nic společného. Zde neměli emoce své místo a žádné oslavné tanečky se nekonaly, protože se jednalo především o tvrdou a velice nebezpečnou práci.  Minimum z nich mělo to štěstí, že zemřeli doma v posteli a i jeho děda, jak říkají Norové, “se ztratil na moři”….

sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

Kdyby fungovalo všechno na světě to čemu říkáte sportovní rybolov tak ano.  Například by jsi se byl koupat s dětmi v Chorvatsku, připlaval by žralok, jemně by chytil za nohu tvou dceru a kilometr by ji odtáhl do moře a tam ji pustil bez většího zranění. Ostatní žraloci by okolo koukali a pak mu ploutví dali souhlas. Byl by jsi s dětmi na houbách, přiběhla by smečka vlků a zahnala tvé děti kilometry lesem a tam někde v horách by vlk ochcal nohu tvému dítěti a ostatní vlci ve smečce by mi vytím dali souhlas a pak by odběhli. Kdyby lovci místo olova do jelena střelili gps navigátor a pak ho na motorkách štvali lesem a až odpadne tak mu tu gpsku vyjmuli, ošetřili ho, dali mu na jazyk iontovou tabletu, fotka a pusa znavenému jelenu a jede se domů. Co je na tom sportovního vyšťavit rybu a pak ji unavenou znovu pustit? Má někdo skutečně zjištěno, že ta ryby z toho má kladný zážitek?

sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

pepapol: díváš se na videa “prokletí tuňáci”? tam v usa komerčně loví tuňáky..ti jedni na prut a jsou tam i party co mají na lodi na zádi naviják, velikou cívku na motor. Prostě když zabere tuňák tak ho soustředěnou rychlostí prostě přitáhnou k lodi a pak ho harpunují. Nebo jsou i tací co tě za těžký prachy zavezou na moře dostaneš do ruky prut tak na sumce a naviják noo div že se nezlomí a ty zažiješ ten adrenalin když se snažíš mizernou výbavou tu rybu vytáhnout z vody..

pepapol
    Účastník
    (243 odpovědí)

Rybu když vytáhnes z vody pomalu a pustís ji zpět tak přežije, ale když ji vytahnes  treba z 80m tím tvým jeřábem a budeš ji chtít pustit tak to asi nerozdejcha.

Fish
    Účastník
    (311 odpovědí)

Norové si užívají rybolov bez turistů

sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

Další otázka do pranice. Podařilo se někomu za vás, předpokládám náhodou, chytit omylem delfína, kosatku, lachtana apod? Nebo dokonce nějakou velrybu. A když ano a zjistíte, že je to delfín tak co děláte? Uvažuji co bych dělal já. Jestli se s ní přetahovat pak ho vytáhnout na loď, omlouvat se a vyčistím mu díru po háčku a nebo hned uříznout pletenku i když jí je 100 metrů a nerazavějící háček což by mohlo znamenat že se někde zamotá a uhyne hladem. A věřím, že se to někomu už stalo.

Frenky
    Účastník
    (95 odpovědí)

Kamarát vlani chytil na royber jig pink pusy xxl kosatku – samicu cca 1700kg. Dieru jej vyčistil /asi aj klinikom/a následne ju po francuzáku pustil. Toho roku sme kvôli koronavírusu nemohli vycestovať, tak nevieme ako sa má…

sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

jak ji dostal na loď?

Frenky
    Účastník
    (95 odpovědí)

Maximálne šetrne, podberákom nemenovanej značky, s pogumovanou sieťkou.

Nefiletovac
    Účastník
    (7 odpovědí)

Tak to byli Slováci? Slyšel jsem o tom, jak v lodi zpracovávala nějaká čtveřice dovolenkářů kosatku, byl jsem na nedalekém kempu. A cestou z Norska prý do krabice přihodili Trolla, kterého srazili autem.

Frenky
    Účastník
    (95 odpovědí)

Kua, bratia ste nás odhalili. Veru nebolo jednoduché natrepať 7metrovú kosatku do 5metrového člna. Z Trollom to bolo trochu inak. Nezrazili sme ho cestou, ale až v nedávnych parlamentných voľbách… Do krabice by sme ho dali radi a poslali k vám, ale myslím že jeden  slováčisko vám stačí. Som čechoslovák a nič zlé vám neprajem. Držte sa bratia v tejto ťažkej dobe, nech sa môžeme čo najskôr stretávať postihnutý inou- rybárskou diagnózou v našom milovanom Nórsku.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 176)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Pokec o všem možném

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...