Ivo Kadlic - my jsme letos byli na Soroya a dle instrukce z AllRisku je jediná správná cesta pojištění takto:
-na cestu a dny kdy nejsi na lodi stačí standartní cestovní pojištění
- na dny, kdy jste na lodi, tak jedině plné pojištění All Risk pro polární oblasti = cca 300Kč / den / osobu.
Proč pro všechny osoby?
Riziko poškození motoru, lodi atd. sice logicky hrozí jen kapitánovi, ale v případě opravdového průseru a záchrany lidských životů /nikoliv jen majetek/ norskými záchrannými složkami tyto potom údajně vymáhají náklady po všech členech posádky.
Tzn. to, že se pojistí jen kapitán a rozpočítá náklady na členy posádky nekryje finanční riziko celé posádky při záchranné akci. Tzn. pojistka pak kryje jen kapitánovy náklady.
Tak mi to bylo vysvětleno.
Mně sice lidi, co na Soroyu jezdí léta radili, ať se pojistím jen jako kapitán na AllRisk, ale já jsem to radši neriskoval a pojistil jsem stejně všechny čelny posádky.
Člověku to přirozeně přijde jako hodně peněz, ale známe zákon schválnosti. Když je člověk pojištěnej, tak nic nestane... a to je dobře.
Díky za případné zkušenosti někoho, kdo zažil nějakou takovou pojistnou událost. Marek