Hasvik, NO
temperature icon -4°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -2°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon -1°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Podvodní fauna a flóra „beze zbraní“

Zdarec přátele mořského rybolovu,

po delší odmlce se opět hlásím, i když to z počátku bude vypadat, že jsem trochu mimo mísu :-) Ale občas stojí za to vyměnit pruty, multíky a pilkry za lahev s trochou toho vzduchu na záda (dle Šroubka tolik oblíbeného hélia) a vzít do ruky pouze foťák či kameru. Bohužel jsem dosud neměl možnost zanořit se do norských vod, ale třeba tím vyprovokuji šťastlivce, kterým se to již povedlo a mají své norské klenoty pouze na svých harddiscích (my se na to s parťákem chystáme příští rok a pokud se nic nepose.e, v polovině příštího roku by zde již mohly být fotky z "hlubin i mělčin" v okolí Bakkanu). Pokud by převládl názor, že toto téma zde nemá co dělat, prosím DUKA, aby ho jednoduše smáznul (doufám, že udělám radost alespoň KIMovi, kterého tímto srdečně zdravím a plním slib o uveřejnění některých podvodních záběrů). Jinak na vlákno BAKKAN WAHL 2012 jsem nezapomněl, založím ho hned po skončení letošní sezóny :-) Pafka

Odpovědět

Lubo - pěkné. Podle ryb se jedná o Rudé moře. Kapustňáka jsem ještě nepotkal. Jste s Pafkou jediní o kom vím, kteří měli to potěšení. Včera jsme zakoupili letenky na Filipíny a tak tam snad za těch 21 dní něco ve vodě uvidím. Zejména lokalita Oslob (žraloci obrovští) na ostrově Cebu a potom APO island a pod. Také máme v plánu odtrov Pescadot - a mít štěstí a uvidět liškouna.

Kim, tie lokality sú lákavé a už sa teším na report a prajem čo najviac krásnych zážitkov.

Lubo, gratuluji k dugongovi :-). Mam hodne kolegu, kteri tam kvuli nim byli mockrat a nic. Chce to byt v pravy cas na pravem miste :-). Patrime mezi vyvolene :-) :-). Jinak pekne fotky, budu se asi muset jet brzy na kluky pricmoudli podivat :-). Ale kde brat cas? :-(

2 KIM - Fando, on to neni kapustnak, ale jeho druhove velice blizky pribuzny - kapustnaci jsou pres Atlantik :-) :-) Filipiny si poradne uzij a fot, fot, fot :-)

Po slovensky je to dugong obyčajný /má vykrojenú chvostovú plutvu ako veľryba/ a v karibskej oblasti žije lamantín širokonosý /má orúhlu chvostovú plutvu/. Inak sú oba druhy /poddruhy?/ skoro rovnaké a voláme ich aj vodná krava alebo ochechula. Neviem, ktorý z týchto druhov /možno oba/ sa po česky nazýva kapustňák.

Podarilo sa nám ho stretnúť na prvý pokus aj s niekoľkými karetami, ale napr. manty sa nám na rozdiel od Kima stále vyhýbajú.

Kapustnak je tedy lamantin, protoze v Egypte jsou dugongove :-) :-). Zasadnim zpusobem vsak dochazi v posledni dobe k poskozovani jejich zivotniho prostredi, takze se modleme, aby tam vydrzeli :-) :-)

Na tomto miste je skutecne hodne karet, pri jednom ponoru jsem jich potkal asi sest nebo sedm.

A krome toho se tam casto vyskytuje i zralok kytarovy - je to neco mezi zralokem a rejnokem :-) :-)

Pafko souhlas. Ta zátoka v Egyptě, kde se vyskytují karety a kytarovci je Abu Dabab. Jinak tam jsou po stranách korálové stěny, kde se může narazit na jakéhokoliv živočicha - jen být tam v tu pravou chvíli. Také se tam zřídka natrefí dugong. Těch karet je tam dost. Jsou velmi zvyklé na lidi. Co se týká mant v Egyptě je to na ně dobré na jaře, kdy je více planktonu. Ovšem na konci dubna se tam množí medúzy a několik dní je jakoby mléčná voda. Škoda, že v Sudánu není turistika rozvinutá, tam bychom měli vyžití.

2 KIM

Fando, tak to by byl muj sen :-) :-)

Pafko nádhera. Ty jich máš 13. Já jsem nejvíce pohromadě viděl tři, které zrovna trhali chobotnici.

Ať počítám jak počítám tak víc než 12 nemohu najít.

To až dole uprostřed snad není ryba. :-D:-D:-D Karel

Karle, koukni úplně vpravo, je vidět hlava :-)

Je jich fakt 13 :-) :-)

Jinak Fando, bohuzel to neni moje fotka, ale stazena :-( :-(

Mozna jednou, az se od Norska vratim k potapeni, tak se neco podobneho postesti :-) :-)

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!