2 vd, PEN - ale i pro všechny ostatní zájemce podvodního focení
Byl jsem požádám o radu ve vztahu k nezbytnému vybavení k podvodnímu fotografování či filmování. Nejprve předesílám, že jsem jak potápěč, tak i podvodní fotograf amatér a proto se jedná pouze o mé subjektivní názory a zkušenosti.
Nejprve by si měl každý zájemce o podvodní focení zodpovědět otázku, kolik času a kolik peněz chce tomuto úžasnému koníčku věnovat. V současné době lze fotoaparáty (i s možností filmování videosekvencí) s podvodními pouzdry a případně přídavnými světly (vestavěné blesky fotoaparátů jsou málokdy použitelné, protože přesvítí i všechny plovoucí částečky a fotka pak za nic nestojí) pořídit od cca 7 tisíc Kč do několikaset tisíc Kč. Ještě předesílám, že já jsem mnohaletý uživatel foto a videotechniky od CANONu, takže moje hodnocení bude zcela nepochybně ovlivněno tímto aspektem :-)
Pokud by se mělo jednat o podvodní fotografie z "mělkého" šnorchlování (cca do 5 metrů) či pro focení pod vodou z paluby lodi, bohatě by postačoval některý z uotdorových kompaktů od CANONu, Olympusu, Nikonu apod. Jsou to foťáky, které lze použít kromě klasického focení i pro focení pod vodou (asi do těch 5 metrů - tam se to bude u každého foťáku o 1-2 metry lišit) bez jakéhokoliv speciálního pouzdra. Jejich cena se pohybuje někde od 7 do 10 tisíc Kč. Tyto jsou k dostání ve všech klasických prodejnách fotoaparátů, případně na stránkách výrobců.
Pokud by se mělo jednat o záběry z větších hloubek než v předchozím odstavci, pak přicházejí do úvahy klasické fotoaparáty se speciálními podvodními pouzdry s odolností zpravidla do 60 metrů (amatérské potápění je do 40 metrů, takže je zde ještě dostatečná rezerva pro případy, kdy se nedodtží limity a jde se o něco níže). Já jsem v roce 2005 začínal s "falešnou" zrcadlovkou CANON G5 a k tomu jsem měl podvodní pouzdro IKELITE. Tato sestava tehdy vyšla cca na 55 tisíc Kč (15 foťák a 40 pouzdro) dalších 15 tisíc stála sestava světel. S touto sestavou jsem byl nadmíru spokojen, jejím problémem však byla velikost a váha ve vztahu k letecké dopravě. Pouzdra IKELITE k různým foťákům i kamerám lze dohledat např. zde :
http://shop.potapko.cz/shop/podvodni-pouzdra-ikelite-foto-video~c25.html
Ve vztahu k filmování pod vodou preferuji videosekvence z kompaktů, protože dnes jsou již ve velmi dobré kvalitě a je to univerzálnější, než používat videokameru. Myslím si, že kvalitní kompakt udělá lepší video, než kamera fotky. To je ale věc názoru.
Asi po 3-4 letech jsem se rozhodl, že tuto sestavu prodám a pořídil jsem si klasický kompakt (v mém případě CANON) a k němu podvodní pouzdro - celkem asi 16 tisíc Kč (10+6). Tato sestava prakticky nic neváží, foťál lze využít kdykoliv a kdekoliv, takže vřele doporučuji. Já osobně bych doporučoval samozřejmě některý z kompaktů od CANONu a nebo i od SONY (s tím fotí kromě mého parťáka z potápění i KIM, pokud se nemýlím), které znám z praxe a vím, že umějí krásné fotky i vedeosekvence. Výhodou těchto kompaktů je, že standardně mají i režim podvodního fotografování (vyvážení bílé, odpovídající určité hloubce), takže i fotky z větších hloubek, kde již není plné barevné spektrum vypadají o něco lépe (to se dá ale vylepšit např. i SW ve Photoshopu). Jejich cena se pohybuje někde kolem 15-25 tisíc Kč (foťák i pouzdro), záleží především na kvalitě foťáku, cena pouzder je někde kolem 10 tisíc Kč. Vždy se to chce ale předem informovat, zda ke konkrétnímu foťáků má výrobce v nabídce i podvodní pouzdro a do jaké hloubky. Pokud výrobce pouzdro nenabízí, dá se většinou sehnat od specializovaných výrobců pouzder (např. již zmíněný IKELITE), cena se pak však pohybuje zpravidla od 20 do 50 tisíc Kč). Jak jsem uvedl, výběr je zde obrovský a záleží pouze na tom, co sï kdo vybere.
Nejdražší skupinu pak tvoří zrcadlovky s podvodními pouzdry, zde je to však už otázka mnoha desítek či stovek tisíc Kč, protože při takových sestavách je potom nutné mít i speciální sestavy lamp a blesků - je to věda a alchimie. Takové sestavy se však vyplatí pouze profesionálům, kteří se tomu neustále věnují a kteří se tím případně i živí. Zde si zpravidla člověk musí ještě zvolit, zda chce fotit a nebo filmovat, protože profesionální zrcadlovky zpravidla neumí video a na druhou stranu kamery neumí tak kvalitní fotky, jako fotoaparáty.
Vzhledem k morálnímu zastárání mé stávající sestavy velmi uvažuji, že letos pořídím něco nového a stále více uvažuji o tom, že to bude outdorová kamera s velmi širokým využitím - GoPro HD HERO3 Black Edition. Velmi malá a lehká kamera i s pouzdrem vyjde na cca 10 tisíc Kč, za stejnou cenu lze pak pořídt i sestavu světel pro focení či filmování v hloubkách. Odkaz na kameru je zde :
http://www.divers-direct.cz/kamera-hd-hero3-black-edition-gopro/d39572/
následuje odkaz na externí osvětlení :
http://www.divers-direct.cz/lampa-led-pro-gopro-hd-1800-lumen-setlightforme/d39424/
Takže abych to shrnul, vždy by si měl člověk nejdříve stanovit, na co všechno chce foťák (kameru) využívat a kolik hodlá investovat. Jsem přesvědčen o tom, že max. do 20 tisíc Kč lze pořídit nepřeberné množství různých fotoaparátů včetně podvodních pouzder a že tyto sestavy zajistí velmi kvalitní fotografie i videa.
To by asi pro začátek stačilo, zcela nepochybně by se mohli se svými zkušenostmi podělit i ostatní přátelé - dokumentaristé podvodního světa. Pafka