Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Ocasní smyčka
- Toto téma obsahuje celkem 40 odpovědí. Do diskuze (19 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Radislav Kryl a poslední změna proběhla před 11 roky a 9 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#14496 20.10.2010 v 18:11
Salmon napsal:
Tady by měl být ten obrázek
Tahle ocasní smyčka je pravý opak toho, co potřebujem :)))
Přece nechcem, aby měl ten halibut větší výdrž :)))
#14497 20.10.2010 v 18:30Preparator napsal: Salmon napsal:
Tvá odpověď si zaslouží poděkování:-D
#14498 20.10.2010 v 19:06Salmon napsal:
Preparator napsal: Salmon napsal:
Tvá odpověď si zaslouží poděkování
Děkuji, na rozdíl od halibuta, mě to nepomohlo :)), jen jestli jsem to neutáhl moc, v návodu o tom nic nebylo :)))
#14500 21.10.2010 v 8:39O.K. – půjdu do harpuny – v Německu mají Vivtek za necelých 100 EUR. Škoda, že nemají Vivtek gafy….
#14505 21.10.2010 v 9:59Pokud ryba prohraje souboj, dostanu ji k lodi, tak použíji pořáný gaf,nebo harpunu,morálka, jak napsal Komoran, k lovu nepatří, ale úcta k ulovené rybě, ta je na místě.
#14515 21.10.2010 v 19:14Pánové nechci zase vyvolávat nějaké vášně ale chytil někdo z vás harpunářů už velkého halibuta? Pokud ano popište jak to vylovování pomocí harpuny vlastně vypadá. Děkuji.
#14516 21.10.2010 v 19:45ZAPA napsal:
Pánové nechci zase vyvolávat nějaké vášně ale chytil někdo z vás harpunářů už velkého halibuta? Pokud ano popište jak to vylovování pomocí harpuny vlastně vypadá. Děkuji.
Ahoj, já sebou vozím můj ručně vyrobený gaf! Je to zařícení, kterým by jsi vytáhl z vody i krakena!! :), Bohužel jsem nic většího než metr nechytil a tak jediné čeho se bojím je to, že se na to napíchnu sám.
Ovšem menší gaf s dlouhou rukojetí je velice dobrá pomůcka a hodně pomůže. Jak píše gruvearbeider, úcta k rybám je vždy na místě a vytáhnout rybu a hned jí humálně zabít, na tom není nic špatného a myslím, že ryba trpí méně naž při zdlouhovém focení a pod. Tohle téma se tu už mnohokrát rozebíralo, tak k věci! Harpunu nemám a ani si jí kupovat nebudu, protože ty makreli co chytám na to stejně nenapíchnu 🙂
#14518 21.10.2010 v 21:06Já vůbec nechci řešit morálnost lovu o tom jsme se tu už dost hádali. Tentokrát mě jde o to jak si poradí s vylovením ryby z vody když jí mají na harpuně. Já jsem ztratil už pár halibutů z gafu a rád se poučím aby se mě to příště nestalo.
#14521 22.10.2010 v 6:57Tady jedno video, jak to dělají amatéři.
[yt=gRB37-KLOso=yt]gRB37-KLOso[/yt]
#14522 22.10.2010 v 7:00A tady ta samá ryba, ale již profesionálně harpunovaná (je to hnus, moc brutální). Všiměte si, jak se rybáři vyměnili a starší, zkušenější ví přesne, co má dělat.
[yt=61TwJvDH6Rs=yt]61TwJvDH6Rs[/yt]
#14529 22.10.2010 v 10:07storm: Vivtek harpuna, Vivtek gaf.
Hezký věcičky, proč brutální? Připadá mi daleko míň brutální rybu rychle zaharpunovat, pořádným gafem vytáhnout a zabít než ji napichovat na několikrát poddimenzovanými gafy s tím, že probodnutá nakonec uplave.
#14532 22.10.2010 v 10:29A ocasní smyčkou jde takováto ryba dostat do lodě taky a nakonec až do poslední chvilky si můžu rozmyslet, jestli rybu zabiju nebo pustím, protože díky ocasní smyčce to prostě jde.
Možná blbé přirovnání, ale je to stejné, jako když to samé dělá kovboj na pastvině s hovězím dobytkem. Má laso, chytne určený kus a pak s ním udělá co chce.
Mě vždy, když vidím podobnou, krásnou obludu, napadne limit. Takže nezbývá, jen na místě něco z ní sníst, někomu místnímu darovat nebo prodat. Nebo kašlat na limit, ale na to já osobně nemám náturu to risknout a nejsem tak bohatej abych případnou pokutu zaplatil. Leda jí domů odvézt jako trofej a pak hledat preparátora mamutů a dost velkou zeď 🙂
A tak mě napdá otázka pro ty, co takovou ” velkou” rybou chytili –
CO S TAK VELKOU RYBOU NAKONEC DĚLÁTE?
#14537 23.10.2010 v 8:10Když zapřáhneš za ocasní smyčku takovou rybu,musíš ji ještě zvednout do lodi.Možná,že to nějaký vzpěrač dokáže bez kontaktu s bokem lodě,ale většina to nedokáže a pomáhají mu kolegové na lodi a táhnou ji přes zábradlí ap.Ryba sebou začne plácat a rány ocasem jsou slyšet na stovky metrů okolo,když není na lodi uklizeno,všechno lítá.Než ji uklidníš,abys ji mohl živou změřit,pár minut to taky trvá.Jak ji zvážit na normální lodi mi taky není jasné,možná,že mají na laně váhu(?).Pak se dostaví různé pózování pro následné chlubení.Tím chci říci,že ocasní smyčka není žádný zázrak pro opětovné puštění ryby zpět,že k poškození ryby stejně dojde,že každé chycení ryby je pro rybu šok a zásah do života,že další osud ryby je neznámý.Jedině ten čip švédského kapitána,aby se vědělo co je s poškozenou rybou.
Co se s takovou rybou dělá?Napadá mě odpověď z Járy Cimrmana – A co s nimi děláte,když je takhle chytáte? Většinou je zahazuji…Tam šlo ale o trpaslíky.Ryba se stáhne a podělí se s ní účastníci zájezdu.Není toho zase tolik,aby se naboural limit všech.A pak následuje islandský model,mám nachytáno,,nemusím chytat za každou cenu,a když,tak abych co nejméně škodil.
#14539 23.10.2010 v 11:31Mě by zajímala osobní zkušenost nějakého lovce který používá harpunu. To video je působivé ale přece jen je to bez osobní zkušenosti. Jistě je tu dost kolegů kteří velkého halibuta chytili a mohou popsat úskalí která jsou při vtahování do lodi.
Uznávám že takto velkou rybu jakým koliv způsobem bez poškození do lodi prostě nedostanete. Taky je jasné že nikdo ji nehodlá pouštět. Pokud ano tak to udělá už ve vodě u lodi. Jedná se asi spíš o menší ryby do váhy cca 20kg kterých jste při dobré sezoně schopni nachytat poměrně dost. Tam je pak s limitem dost velký problém. Pro představu, pro ty co neměli doposud štěstí na tak velkou rybu, na halibutovi o živé váze cca 40kg, při správném filetování získáte zhruba 25-28kg prvotřídního masa.
Já harpunu nepoužívám i když jí mám, jsem tu asi dost známej svým postojem k humánnímu způsobu lovu. Proto se přimlouvám spíše k neinvazivnímu způsobu vylovování.
#20464 7.5.2011 v 16:30Nám sa zdá praktickejšia táto naša verzia chvostovej slučky. Veľmi ľahká manipulácia, pri teleskopickej rukoväti väčší dosah (aj pri vyššom boarde lode)a hlavne si drží stály tvar pri manipulácii vo vode. Posúďte.
[yt=oaYlaLZQcQE=yt]oaYlaLZQcQE[/yt]
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Ocasní smyčka