Hasvik, NO
temperature icon -4°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -7°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon -2°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Ocasní smyčka

Vážení kolegové vkládám fota ocasní smyčky. Vzhldem k mnohým dotazům na muj email předpokládám že vás to bude zajímat. Smyčky na fotografii se liší pouze délkou lana a násady. Smyčka je z ocelového opleteného lana, je potápivá a po nasazení se sama zatáhne.

Odpovědět

Ocasní smyčka 90cm

Pro ZAPA: měl bych zájem koupit smyčku s dlouhou násadou. Prosím osdělení podrobností

a možnosti dodávky na mail: b.kutek@quick.cz. Předem děkuji.

Je to určitě dobrá věc ,ale jak je to lano připevněné k té násadě?

To nevím ale při používání to za tu násadu stejně netaháte. V podstatě sní jen manipulujete při nasazování na ocas. rybu táhnete potom za samotné lano. Ono to vychází již z toho,že délka lana je kolem dvou metrů a to by jste měl ruce někde nad hlavou. Já používám smyčku stejné konstrukce i když trochu starší. Zatím se mě problém vytažení z násady neprojevil. Stejně ale doporučuji u opravdu velké ryby (50+) kterou nechcete stratit. Jen touto smyčkou přizvednout a na ocas který bude nad hladinou ještě nasadit lano a utáhnout. Celé to použití smyčky je intuitativní. Její výhoda je snadná manipulace jednou rukou. Tím že se lano potopí není problém zachytit i rybu  s ocasem poměrně hluboko.

to Zapa: z čeho je ten žlutý kroužek? Vypadá, jako by byl pryžový. Pokud ano, vydrží velkého halibuta? Nebylo by lepší mít na tyči přímo to očko na lanu?

Ocel nebo něco takového. Ten vlastně svojí vahou zatáhne kolem ocasu to ocelové lano. Určitě vědí proč je to tak udělané. O jeho pevnost se neobávám. Princip té smyčky je v tom že se musí sama stáhnout. Pokud by tam bylo jen očko z lana tak se nestáhne. Znám i jiné provedení třeba s pružinou nebo s utahovací násadou. Tato se mě zdá ale nejvhodnější. Celá ta smyčka je robusní a určitě nemám strach že by nezvládla jakoukoliv rybu chycenou v norsku. Pokud by jsem jen trochu pochyboval určitě by jsem ji nikomu nedoporučil. Ještě jen pro představu jak se to používá. Kroužekem provléknete násadu a tím vytvoříte oko. Prstem přidržíte krouzek v takové pozici aby smyčka vyhovovala velikosti ryby. Nasadíte rybě na ocas a kroužek uvolníte. Ten svou vahou smyčku zatáhne a vy ji tahem proti rybě udržujete utaženou. Pozor při nasazování na ocas ať se ryby nedotýkáte, většina ryb se při doteku instinktivně snaží uniknout.

A mohu se zeptat kolik ryb jste na to už vytáhl?

Tak úplně nechápu vaši otázku. Používám tento typ už delší dobu a  slouží bez problému. Statistiku si nevedu to vás musím sklamat. Pokud máte pochybnosti o funkčnosti tak stačí počkat a zeptat se po sezoně jak to fungovalo. A pokud míříte na pevnost smyčky tak vás ujišťuji že tolik síly nemáte aby jste to utrh. Přikládám foto své smyčky, pro porovnání, která neni tak robustní a drží bez problémů

Pane Zapa, ta ocasní smyčka vypadá velice dobře, pošlu Vám svou mailovou adresu, vezmu si jednu na zkoušku. Mám už toho svého vysněného halibuta, ztraceného pouze proto, že se vyřízl z gafu, za sebou, mít smyčku tehdy s sebou, poslal bych Vám dnes nejspíš jeho přesné míry a foto. A harpuna je mi proti srsti, pak už není moc co pouštět zpět. Příští týden vyrážím do Finmarku, tak dám po návratu vědět, jak zafungovala.

vamor: Jaká byla spokojenost? Taky bych o té ocasní smyčce uvažoval. Do Vivteku se mi taky moc nechce....

Používá vůbec někdo z vás harpunu nebo pustíte všichni halibuty zpět do vody?

Osobně používám harpunu a nemám z morálního hlediska s tím problémy!

Pozdrav, Kormoran8-)

U mě je to jasné. Jsem s ní naprosto spokojený a hák už zůstane navždy doma.

Můj starší kámoš používá tuto "ocasní smyčku" a nemůže si ji vynachválit:-D

Ocasní smyčka

Tady by měl být ten obrázek:-D

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!