[citace]Jiran napsal:
MifakM napsal:
OndraNorsko napsal:
Chci se zeptat - včera jsem měl dostaveníčko s jedním nakaženým borcem a dozvěděl jsem se, že před uložením filet do mrazících boxů je nechávají vysušit na savém papíru, aby se zbavili přebytečné vody. Je to blbost nebo mám shánět po nemocnicích savý papír?
Nemusíš shánět savý papír, stačí staré (nebo třeba i nové - v Kaufu 1 ks za 199 Kč) froté prostěradlo a tím filety vysušit a po použití prostěradlo nechat uschnout. Pak ho můžeš použít znovu. Ideální jsou 2 prostěradla (s jedním pracuješ, druhé schne)
Důvodů proč se vysušují filety je několik (některé zmínil už silurus):
- osušení je rychlejší a dokonalejší než okapání
- nevozí se přebytečná voda
- filety k sobě nepřimrznou
- když se dělají balíčky, díky dobrému osučení ani tyto nepřimrznou k sobě (přeci jen voda z filet se dostane i na povrch sáčků)
- maso osušené ryby se mi zdá po rozmrznutí kvalitativně lepší než jen z ryby okapané
Nicméně, někdo to dělá jiný zase ne. V globálu to není nutné.... je to spíš otázka každé party jak a proč to dělá a hlavně vzájemné dohody mezi lidma v partě.
Já doporučuji rybu před mražením neumývat, ale důkladně vysušit. Důvod:
Při pomalém(ne šokovém) zmrazování ryb je kritická teplota –4 °C, kdy dochází v živočišné buňce ke tvorbě velkých krystalů vody, které naruší buněčnou strukturu svalových vláken. Z takto zmraženého filetu po rozmrazení vyteče buněčná šťáva.[/citace]
Vidíš Jiřane, to jsem taky opoměl. A už jsme se tu o tom na diskuzi několikrát bavili. Moc díky za věcné doplnění ;-)