Když jsme začínali, tak jsme pořádné obleky neměli asi nikdo. V létě se obecně dá čekat teplé počasí, ale teplé pro Norsko - takže cokoliv mezi 10 a 25°C. Na nohy nedoporučuju holinky, ale stačí vyšší goretexové boty - nemusejí být zimní, ale určitě kotníkové. Do nižších ti bude cákat voda. Jako důležité vidím rukavice - rybářské. Mají je v kadém obchodě, cena podle kvality - ty dražší hřejou i mokré. Já mám jedny goretexky už těch 12 let, co jezdím do Norska a jsou pořád v pohodě. Na nohy (zadek) se vyplatí mít něco 100% nepromokavého, abys neseděl v mokru. Ale na druhou stranu je dobré mít to aspoň trochu prodyšné, jinak se propotíš. Když jsme měli sebou úplné nováčky, tak si vzali starší snowboardové kalhoty a byli spokojení. Na tělo víc vrstev, budeš se hýbat. Nahoru zase mít připravené něco nepromokavé. U nás jsme to na začátku řešili velkým igelitovým pytlem, ve kterém jsme měli naházené nepromokavé oblečení (bundy, pláštěnky apod) a když začínalo pršet, tak jsme to na sebe natáhli. Začínali jsme s dětmi kolem 8 let a zvládli jsme to v létě bez rybářského oblečení taky - ono to není úplně levné a když nevíš, jestli budeš jezdit častěji, tak to nemá cenu hned kupovat. Nezapomeň na sluneční brýle - zase stačí obyčejné. jen aby zakryly pořádně oči, odlesků je při sluníčku hodně.
Zatím každý majitel, u kterého jsme byli, nám nabízel vesty (ty podle mě mají v každém kempu k dispozici v různých velikostech) a vylovovací gafy - někdy jen klacek s hřebíkem, ale běžně velkou rybu stejně do lodě vytáhneš rukou za vlasec. GPS je super věc, naučíte se jí ovládat asi rychle, na začátku stejně budete jezdit jen na dohled a nepouštěl bych se daleko na otevřené moře.
Vlastnoručně odlévané pilkry a jejich barva - podle mě je úplně jedno, co rybě naservíruješ. Kupte si papriky, ve středním Norsku na ně chytáme víc úlovků než na pilkr. Máme různé typy, od nejlevnějších kusů železa, přes odlitky natřené různými bravamai až po švédské nerez a rozdíly nevidím (mluvím o běžném chytání). Něco jiného je, když cíleně hledáš hejna s velkými rybami kolem metru. Ale pro hejna kelerů 60-80 je to asi jedno - co najdou, na to zaútočí. Na papriky nebo makrelové návazce to taháme po několika a jen řešíme velikost (nechceme moc malé ryby). Na pilkrovací prut je lepší šňůra, jinak používám na přívlač obyčejný vlasec (já jsem extrémista, tak jen 0,20) a ryby kolem metru na to vytáhnu. Když budeš mít 0,25 tak to podle mě bude stačit. Pořiď si víc karabinek a hlaviček na gumičky, těch není nikdy dost. Pilkr mi někdy vydrží 3 dny a někdy urvy 3 za hodinu ... Tak je otázka, jestli má cenu se babrat s odléváním :-)
Jinak doporučuju - než jsme jeli prvně do Norska, tak jsem se sešel v hospodě s klukem, který už tam několikrát byl a během chvíle jsme to probrali líp, než kdybychom si psali přes diskuzi. Najdi někoho poblíž tebe, klidně tady na stránkách a domluv se s ním. Jak vidíš, všichni jsme nakažení a tu nákazu rádi šíříme dál.