Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Norsko – lov ryb ze brehu

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 80)
  • Autor
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

Nemáme takové úspěchy při lovu ze břehu jako scaramouch, ale při našich výpravách chytáme ze břehu každý den. Úspěchy nemáme proto, že ze břehu chytáme jako doplněk rybolovu z lodí.

Já bych rybolov ze břehu v Norsku rozdělil na tři způsoby.

Přívlačí, na položenou – na těžko a na plavanou.

Rozhodující je výběr místa. Chytáme na starých – nepoužívaných

( lovec má klid na chytání ) přístavních molech. Na přístavních molech místní lodní dopravy – autobusy. Dále z mol u chat, které jsou přímo u vody. Nakonec ze skal. Chytání z přístavních mol je poměrně bezpečné na vázky. Hloubka bývá dostatečná a dno poměrně slušně klesá. Tato místa bývají bez vodních rostlin. Vhodná místa u mola u chat a vhodná místa u skal je vhodné předem prozkoumat z lodě. Buď pomocí echolotu, nebo prozkoumat pomocí zátěže prutem. Pro chytání ze břehu nejsou moc vhodná místa s vodními rostlinami a příliš mělká místa.

Největší zkušenosti máme z rybolovu ze břehu v měsíci srpen. Chytáme především makrely a to přívlačí – s páternosterem a pilkříkem, nebo jen samostatně s pilkříkem od 30 do 100g, nebo na jigovou hlavičku s masem. Méně úspěchů míváme s gumami. Woblery jsou zatím bez úspěchu. Na plovanou na jeden háček s proužkem masa makrely a na položenou s jedním opravdu menším háčkem s kousíčkem masa chytáme menší platýze. Přívlačí se dá chytit poměrně často polak ( největší 81 cm ) a splete se občas i treska obecná. Na položenou se sem tam zadaří i mník ( největší 76cm). Na plavanou na jeden háček s proužkem masa se dají s jistotou chytat taky jehlice ( největší 74cm ).

Při květnovém chytání se nám podařilo chytat tresky tmavé (největší 71cm), a poměrně velké množství polaků. Přímo pod molem na maso rádi útočí pyskouni a tak ten kdo je nechce chytat, by měl chytat alespoň ve vzdálenosti 10 metrů od břehu. Zvláštností je to, že když se snažíme nahazovat například přívlačí do větších vzdáleností, tak ryby většinou zaberou ve vzdálenosti 10 až 20 m od břehu.

Takto si ráno před vyplutím nachytáme návnadu.

Lov ze břehu si především užíváme navečer. Jako relax po vysilujícím dni. A čestvě chycený polak často skončí jako tatarák.

scaramouch
    Člen
    (49 odpovědí)

kulik: dik

Ja jsem vubec nemel v planu kupovat multiplikator, ale nakonec jsem ho vzal, protoze v tom obchode co tady je, nemaji na chytani ze dna vhodny pruty. Byl vyber jen z vrhaci zateze 50-100g coz se mi zdalo malo a potom surfovy pruty. Jedinej prut kterej se mi zdal na to dobrej, byl Beastmaster 3,6m 80-150g tridilnej, jenze ten byl prave urcenej jen pro multiplikator. Jak rikam, tezsi pilkery se s tim nahazujou dobre, problem je akorat s mensima, kolem tech 60g a hlavne kdyz spadne nastraha pri nahozu. Je jasny, ze tyhle navijaky se bezne pouzivaji pro privlac, jenze ja pro nej jiny vyuziti nez z lodi nemam… bohuzel.

Northwolf
    Účastník
    (659 odpovědí)

A jak to tedy máš s lodí ? Je v plánu, bude/nebude ? Budeš pak ještě (chtít) chytat ze břehu ?

scaramouch
    Člen
    (49 odpovědí)

Zatim neplanuju, ale pocitam ze pojedem parkrat na Saltstraumen a tam se da lod pujcit.

scaramouch
    Člen
    (49 odpovědí)

krome tech ryb co jsem tady uvadel, se nam (mne ne, ale byl sem u toho) podarilo chytit peknyho platyze evropskyho, pres 2kg, ale fotku bohuzel nemam. Kdyz ho znamej vytahl (pilker 60g) tak jsme ani nevedeli co to je 😀 rikam asi nejakej malej platyz.. pak koukam a docela peknej ulovek.

shark
    Člen
    (486 odpovědí)
    bestik
    Účastník
    (297 odpovědí)

scaramouch napsal:

Zatim neplanuju, ale pocitam ze pojedem parkrat na Saltstraumen a tam se da lod pujcit.

Mas konkretni mista na halibuty i na Saltstraumenu? Jezdim tam dost casto. Jednou jsme tam potkali Sveda, co chytal jen halibuty, vse na polozenou zprava vedle ostruvku mezi mosty, jak je konec bocni cesty k vode (za mistem pro vozickare). Kdyz jsme to zkouseli, tak se nam moc nedarilo. Zajimave, ze jsme chytli halibuta z lodi v podstate primo pod mostem. Jinak lode na Saltstraumenu problem nebudou. V kempu meli za 900 nok/den., ja jsem pujcoval u Olava za mensim mostem za 600 / den. Vse 60 hp. Prujezd pod mostem pri silnejsim proudu je docela adrenalin. 🙂

shark
    Člen
    (486 odpovědí)

da se chytnout v Norsku neco i u hladiny nebo jen na tezko?

kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

Nejsem si vědom toho, že by někdo zkoušel v Norsku lovit pod hladinou – rozumím např.na plavanou. Někdy vznikla situace, že nahodím k chaluhám a přitahuji nad nimi a je záběr. Zkoušel jsem na filety chytat asi tak 5-8 m, ale bez výsledku. Záběry na filety (polaci) přicházely tak od 12 m a hlouběji. Nelze vyloučit,že jsou lokality, kde by to zřejmě šlo. Co jsem měl možnost načerpat zkušeností od kolegů co loví na ZOOM nechají padnout na dno a pak … to bude předmětem přednášky v Praze 16.2.

scaramouch
    Člen
    (49 odpovědí)

bestik: my jsme pujcovali lod na den + benzin a vyslo nas to asi na 1600nok – Satstraumen-brygge.no – to bude asi ten kemp. Za tech 600/den + benzin by to bylo lespi. Nejezdime tam moc casto, jediny co se nam z lodi podarilo chytit byly tresky a seiove. Uvidime na jare, pocitam ze v kvetnu tam pujcime lod. Nevim jakej mas presne na mysli prujezd pod mensim mostem, ale kdyz pod tim mostem jedes vys, tak tam je pekne uzka soutezka a to uz je adrenalin! Tam voda proudi stejne jako v rece.

shark: obavam se ze v Norsku vyuzit surfovy pruty stejne jako na plazi nelze.. tady se neda casto vyuzit ani delka 3,6m. U hladiny se da chytit sei, ale lepsi je to vlacet par metru pod.

scaramouch
    Člen
    (49 odpovědí)

Dnes jsme byli na rybach a na ultra shad 50g jsme chytili dve tresky (ja jednu 3kg neni na snimku, pac jsem ji chytil jinde a byla uz bez kuze) a jednoho seie 80cm.

mikr
    Účastník
    (204 odpovědí)

Jednou v březnu jsem zkoušel lovit na surf v Norsku. Postavil jsem stojan, nahodil pruty s masem a jak jsem byl zblblej z kapru tak samozřejmě i nasadil hlásiče. Čekal jsem s pagerem na chatě na jasnej zaběr. Pak jsem usnul. V noci mě probudilo pípnutí. Vyskočím a co nevidím, bouřka jak sviňa. Než jsem doběhnul k vodě tak byl stojan svžený do vody. Pruty jsem taktak vylovil. Hlásiče cca za 3000kč. však byly vytopený. Tak jsem to zbalil a dal za auto. No a druhý den jsem si couvnul blíž k chatě. Takže mě lov ze břehu stál cca 10000Kč. Po cestě domů jsem ještě rozbil čelní sklo. Holt vášeň je véšeň. Manželka to říkala jinak, ale znáte ženský.:-D. No a za rok jsem utopil 2 pruty s navijákama. Ale jinak v poho.

scaramouch
    Člen
    (49 odpovědí)

pekne :-D:-D taky jsem chtel brat surf a jeste uvazuju, ale jak mas za sebou skalu, tak to moc dobre nevyuzijes.. na dno je tech 225g vrhaci zatez idealni, skoda ze nedelaj delky i kolem 3,6m to bych nevahal.

scaramouch
    Člen
    (49 odpovědí)

Ja mel hozenej prut na dno, na seie, ale nemel jsem poradne povolenou brzdu… sedim od toho asi 5m, nic nebralo, tak sem tomu nevenoval poradne pozornost. Pak prisel v momente rychlej zaber.. prut se prevazil, stojan se slozil a nez sem za par vterin priskocil, uz byl ve vode. Bohuzel jsem o nej prisel, slo to tak rychle, ze nebyla sance ho zachranit. Ted uz to kontroluju vzdycky dvakrat, pac jak to vezme halibut, tak je to poradna jizda.

bestik
    Účastník
    (297 odpovědí)

to scaramouch:

Brygge moc drahe. Byval tam fiskecamp, ale zrusili to a udelali z toho nejaky luxus. Hlavni kemp je pred velkym mostem (tim hlavnim, kde tece hlavni proud), tzn. pri prijezdu od Bodo. Web http://www.saltstraumen-camping.no/wips/675600808/ Tam maji tusim jen jednu lod, ale vypada slusne. Za 900 / den. Delaji zaroven potapeni. http://www.saltstraumen-dykkecamp.no/wips/338334209/ Pry tam je jedno z nejlepsich mist na potapeni. Proto je i na Saltstraumenu zakazano chytat kocky. Aby meli potapeci dole na co cumet…

Ze brehu se tam daji dobre chytat i obecne. Ale z mych zkusenosti vse na modre gumy. 🙂 Na pilkry sly jen ve velkych hloubkach. No a seiu tam je mraky, to je proste klasika…

Maly most – to je ten, kdyz bys pokracoval za velkym mostem dale kolem obchodu a pumpy smer jih. Pod nim parkuje lode vetsina majitelu (je tam nekde vedle Brygge). Chystam se tam nekdy na prelomu kvetna/cervna. Jeste nemam presny termin.

scaramouch napsal:

bestik: my jsme pujcovali lod na den + benzin a vyslo nas to asi na 1600nok – Satstraumen-brygge.no – to bude asi ten kemp. Za tech 600/den + benzin by to bylo lespi. Nejezdime tam moc casto, jediny co se nam z lodi podarilo chytit byly tresky a seiove. Uvidime na jare, pocitam ze v kvetnu tam pujcime lod. Nevim jakej mas presne na mysli prujezd pod mensim mostem, ale kdyz pod tim mostem jedes vys, tak tam je pekne uzka soutezka a to uz je adrenalin! Tam voda proudi stejne jako v rece.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 80)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Norsko – lov ryb ze brehu

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...