Je na miste zduraznit, ze lovit halibuty ze brehu neni snadny a nikomu nedoporucuju jezdit do Norska naslepo a zkouset to - s nejvetsi pravdepodobnosti nic nechytite. Vyzaduje to tady bydlet a stravit u vody spoustu casu, abyste dosahli aspon mirne uspokojivych vysledku v lovu halibutu ze brehu. Halibut se ulovi spis nahodne pri lovu tresek na pilker nebo gumovou natrahu, specializovat se na ne vsak vyzaduje velkou davku trpelivosti, kombinaci rybolovnych technik, a tez notnou davku stesti... Osobne lovim halibuty v zavislosti na pocasi, stavu vody a rocnim obdobi v hlubsich mistech - do 40m a tez v melke vode do 10m. Halibut je nevypocitatelne ryba, nelze ho srovnavat s treskou, ci seiem, nezije v hejnech ani uplne samotarsky, z osobnich zkusenosti se mi zda ze v urcitych - pro nej atraktivnich mistech - vytvari mensi kolonie, kde se ryby "snasi" mezi sebou. Stejne tak ale a to spis, zije samostane. Co se tyce umelych nastrah ktery pouzivam k lovu, tak to jsou hlavne rippery Storm Ultra Shad 50 - 80g a to predevsim v melcich mitech, kde je potreba nahazovat dal od brehu, v hlubsi vode, pouzivam vlacenou rybu tam, kde to nevyzaduje dlouhe hody. Obecne mam nejvetsi uspech pri lovu ze dna, pote, co najdu misto kde se drzi vetsi mnozstvi halibutu. Dobra otazka je, zda ma smysl uvazovat o lovu halibutu ze brehu v dobe, kdy fouka silnej vitr a tudiz se tvori velky vlny... z osobni zkusenosti rikam, ze chytat halibuty pri velkych vlnach smysl nema, protoze to je podle me ta nejhorsi doba pro ryby i rybare. Pokud jsou velky vlny, halibuti lezi na dne, obvzlast pres den a kdyz je navic uplne jasno - pouze ma osobni zkusenost - tehdy to ma smysl jen v pripade kdy vite presne kde se nachazi ryby a hazite to na dno co nejblize k nim. Znova zduraznuji, nezkousejte jezdit do Norska naslepo, v nadeji ze chytnete halibuta ze brehu - sance jsou minimalni.