Hasvik, NO
temperature icon 4°C
prudký déšť
Trondheim, NO
temperature icon 6°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 8°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 9°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 33°C
polojasno

Neschází vám Polaci?

Jezdím do středního Norska a na sever bych se taky rád podíval, ale bojím se, že mi tam budou scházet Polaci? Jak nejseverněji se dají chytit? Je to moje zamilovaná ryba a nechci se o ně připravit. Díky za příspěvky.

Odpovědět

To jigin1: Tak hodně úspěchů v budování a je to dílna na rybářské skvosty? Pokud ano, tak už se těším na novinky.:-?

Ještě musím dodat. S tímto páternosterem kámoš chytal pouze v srpnu.

On používá pilkry bez háků a gramáž podle hloubky a driftu aby se dostal na dno a klidně i 70m. Mě se líbí na tom to, že nemá vázky a nezamotává se mu to. I když pilkry tahá po dně a sestavu má nade dnem tak loví polaky. Když jsem kdysi vyzkoušel ráhna s kusem vlasce, tak se mi po zdolání pár kusů ryb, začal vlasec namotávat na ráhna.

Že má úspěch především s polakama si vysvětluju takto.

- Boční návazce jsou dlouhé a dostatečně daleko od sebe i od kmenové vlasce.

- I když neni velký drift - kdy návazce jsou automaticky téměř stále ve vodorovné poloze - tak mu háček s chobotnicí a návnadou nadlehčuje plovoucí kulička a má návazec téměř ve vodorovné poloze.

- Čerstvá - ne dlouho koupaná - návnada, delší proužek z makrely dostatečně čouhá z chobotnice.

Na můj oblíbený páternoster při stejné technice lovu, na stejném místě ve stejný den a se steným kusem masa, polaka chytím jen náhodou.

Nejen, že je polak nádherná a bojovná ryba, ale ještě jsem se nesetkal s polakem s parazitama. Kromě 3 výprav z 11, jezdíme do jižního Norska. Jinde to může být jinak.

Každoročně si děláme v Norsku tatarák. I když jsme ho vykoušeli i z tesky obecné, jednoskvrnné a mníka, tak z čerstvě chyceného polaka

je nejchutnější. Podotýkám, že největší zkušenosti máme z měsíce srpna. Píšu to proto, že jsem přesvědčený o tom, že každý měsíc to je všechno trochu jinak. Tím myslím jak kvalitu masa různých ryb, tak i to co se v určitou dobu dá v Norsku chytat. A rozhodně je to i místem rybolovu. Jižní - střední a severní Norsko.

To Harty - to je vlastně můj problém. Protože téměž vždy do Norska jezdíme v srpnu a vždy byl dostatek masa makrel na návnadu, tak z 80% chytáme s masem. A vlastně ani neumíme pořádně chytat na gumy ( umělé nástrahy) Třeba tresku obecnou nebo mníka jsem s páternosterem bez masa snad nikdy nechytil. Kdybych tam častěji jezdil v květnu či červnu, tak bych jinak znal a uměl jak se chytá s umělou nástrahou bez masa. Ale koneckonců znám dost norků co si sebou v tomto období radši vozí zmražené makrely, krevety atd. na návnadu.

Ale když chytám přívlačí ze břehu tak tam maso nedávám. Narozdíl od mého kamaráda, který i stím masem úspěchy má - viz fotka 81 cm polaka a popis techniky lovu výše.

To Vlkous: Já také používám pilkry bez háčků jako zátěž, když chytám na boční přívěs nebo přívěsy. Mohu potvrdit mnohonásobné snížení vázek.:-P

Jinak obdivuju jiginovu trpělivost zkoušení při polu polaků z mola. Je to velice poučné a inspirující. Nikdy nevynechám možnost zachytat si z mola nebo ze skal polaky. Někdy se zadaří někdy ne. Pamatuju se, že jednou v květnu v Aure v roce 2005, v den kdy ryby vůbec nebrali jsme jezdili kolem břehů a zkoušeli všelicos. Nakonec se zadařilo v trolingu. Pmaličku jsme projížději kolem břehů a táhli nástrahy za sebou. Polaci neváhali a pár krásných kusů se nám povedlo ulovit.

Jeden pán - Jirka - husky ho zná, polaky často chytá s návazcem s několika jigovýma hlavičkama a na nich má různé gumky. On je i jinak šikovný. On řekne, že jede na platýze a doveze je. Jindy vyrazí na okouníky a jiné ryby nechytne. Jindy vyjede pár m od chaty na 30-40m, kde nikdy nikdo nechytal a nechytá a pustí návnadu na dno ( nebyl žádný drift ) a čeká jako by chytal u nás na rybníku na položenou. A čeká na ťuknutí a seká a tahá jednu obecnou a bezvousou za druhou.

Žádné násilí.Klídek a pohodička.

Já se taky vždy snažím připravit na určitý druh ryby a přizpůsobím tomu návnady, pruty atd. Ale většinou chytnu kde co a to na co jsem se rychtoval, tak nepřijde :-)

Pro Jigin1, tak ať máš dílnu vypiplanou jako tvé nástrahy.

Zkoušel jste někdo polaky na wobblery? Často je chytám na hloubkách do 10 m (travnatý plochý kopce) a možná by nebylo špatný použít nějakej plovoucí a přitom hlubokopotápivej model jako třeba koolie od sebile co jde až do 7 m. Díky většímu hluku co dělaj oproti gumám by je polaci mohli detekovat z větší dálky.....

Myslím, že o jejich použití zde někdo psal s tím, že byl úspěšný. Teď si nepamatuji, zda je třeba před něho dát olůvko.

kluciii,rozhodně doporučuji wobléry vyzkoušet na mělčinách i když já osobně je nepoužívam.Polak má velmi dobrý zrak a velké oči a má přehled o všem co se děje minimálně v okruhu 20 metrů.Máme to odzkoušený a výborně reaguje i na nejmenší nástrahy.Z úspěchem používam streamriky cca 3cm velké hlavně z mola...lovim s nima jak se Sbirem....zátěž cca 10gr.trojobratlik a cca 1.5m návazec se streamrem...doporučuji Fluokarbon hlavně když svíti sluníčko....

Začíná nová sezóna a tak se ptám co má kdo připraveno na vyzkoušení při lovu polaků na tento rok a je ochoten se o to podělit s ostatními, aby to případně také zkusili?

Jigin ten má určitě pár es v rukávu:-D , ale ve čtvrtek na pivku to z něho dostaneme8-)

Pavlíku to víš že mám novinky...příšli mi nové materiály tak ve štvrtek bude premiéra....a ostatní kamarády zvu na výstavu do Letňan kde,, zachytáme,,a pokecááááme....

to jigin1

Doufám, že se zastavíš na našem stánku na kousek piva. :-):-):-):-)

Jasnéééé že se stavím:-D:-D:-D

Měl jsem to už loni, ale v půlce dubna polaci ještě nebyli. Nachytali se až den před odjezdem. Tak uvidíme letos.

• Téma ‚Neschází vám Polaci?’ nepřijímá nové odpovědi.