Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Návazcové materiály

• Toto téma obsahuje celkem 15 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 8 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 16)
  • Autor
    milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Při hledání měkkého materiálu na šokové návazce jsem narazil na:

DAM FISHING TECTAN SUPERRIOR SOFT LEADER LINE

Tectan používám na forpasy u plavačky a muškařiny.Tento návazcový silon vyhrál předloni Efftex, takže už by mohly být zkušenosti.

Pořídil jste si to někdo? Potřebuju si ověřit, že je opravdu měkký a otěruvzdorný dřív než nakoupím cívky s různými průměry … není to pak v součtu nejlevnější. A o barvě nikde nepíše výrobce nic.

jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

Tectan znám moc dobře.chytal sem sním na konci osmdesátych a začátkem devadesátych let první ligu v plavačce. Měl jemně žlutozelenou barvu a na tu dobu patřil k top výrobkum i cenově…byl jemnej a měkej.naposledy sem se snim setkal předloni no nějak mně neoslnil.hodně rychle stárnul a znižovala se pevnost už po dvou dnech na používané části…nepoužil sem ho ale na moři,tak nemůžu zhodnotit vliv slané vody…nevím jestli v poslední době něco na něm měnily ale na vláčku se moc nehodil…je to můj pohled ,tak možno kdo ho používa ,mi to vyvráti…

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Dík za reakci.

Evidentně jsem nešikovně popsal o co mi jde. Sháním návazcové silony v průměrech 0,50 až 0,90 mm – průhledné/čiré. Očekávám, že silon bude mít vysokou otěruvzdornost a bude poddajný – žádný tvrdý drát na kterém se obtížně dělají uzlíky a když už se povedou, tak je vlasec okolo uzlíku pokroucený/deformovaný – tedy se sníženou pevností v uzlu. Myslel jsem si, že by to ten nový speciální Tectan mohl splňovat.

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Mám výbornou zkušenost s Platilem

http://www.topfishing.eu/silony-na-navazce-topfishing/

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Sim napsal:

Mám výbornou zkušenost s Platilem

http://www.topfishing.eu/silony-na-navazce-topfishing/

Pavel na 0,50m při nosnosti 14.5kg udolal halibuta 81kg.

Petr Novák
    Účastník
    (1356 odpovědí)

I celá naše parta už x let PLATIL používá. Zatím spokojenost a nebudeme měnit

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Platil Marine taky nemá vlastnosti jež hledám. Fluokarbony, Fleuron, Ice Fish atd už vůbec ne.

Michale z čeho jste vázali forpasy při popování na GéTéčka?

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Vyřešil jsem to tehdy šokovkou (TAKA-SK SHOCK LEADER) od Xzogy. Průměry od 0.6 do 1 mmm. Všude mám koncové návazce od 2 do 4m a za 2 sezony jsem převazoval jen jednou, jelikož se mi podařilo utrhnout celou sestavu. Měkký, hebký, necucká se a úhledné uzlíky. V průměru 0,7 na ty moje polaky zlatej. Jen ta cena …

Odkaz

ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

Mohu se zeptat? Jak je ta sestava vyvážená? Pokud má návazec nosnost 30Kg. Jakou má nosnost kmenová šňůra? A jaký prut s navijákem je použit?

ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

Opravdu na polaky návazec 0,7/30kg? Třeba jsem něco přehlédl…

Já jsem experimentoval s bílou šňůrou Huprovkou,ale to šlo o sestavu na halibuty a návazec měl vyšší nosnost a průměr než kmenová šňůra.

Návazec při lovu polaků je věc názoru,pocitu každého rybáře,sestava se určitě někde u dna nepředře.

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

milos napsal:

Platil Marine taky nemá vlastnosti jež hledám. Fluokarbony, Fleuron, Ice Fish atd už vůbec ne.

Michale z čeho jste vázali forpasy při popování na GéTéčka?

Na GT mám taky Platila 0,80mm, nechce se mě za návazcový silon utrácet balík, ale teď zjišťuji, že to asi má smysl.

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Návazec nijak vyvážený v jakékoliv smyslu není. A na polaky opravdu těch 0.70 mm. O předření taky nejde.

Ale samozřejmě byly doby, kdy jsem dal na různá doporučení a ve víře, že mi třeba mník překousne šňůru, jsem používal koncový návazec třeba o tloušťce 1mm. Šňůru a návazec jsem spojoval obratlíkem. Jenže čím tlustší silon tím zoufalejší uzlíky a obratlík neprojde koncovým očkem na prutu. Takže jsem se na nějakou dobu na silony vykašlal. Na druhou stranu koncový silon měl tu výhodu v tom, že se mi vůbec neobmotával kolem háčku při nahazování, takže jsem zkoušel vynechat obratlík použitím uzlů Albright atd … lepší řešení, ale ne na jedničku. Definitivně jsem se k návazcům vrátil, až když jsme objevili, jak se váže šňůra k návazci uzlem „FG knot“ nebo „GT knot“. K průměru 0,70 mm na polaky jsem se propracoval postupně. Začínal jsem na průměru 0,40mm. Při pokusech zastavit velké polaky (90+) nad trávou na místě to praskalo v uzlíku – pokud si vzal kousek šňůry – zajel do trávy a výsledek stejný. Takže jsem dal průměr 0.50mm – a výrazně se zlepšilo. Pak jsem zkoušel až na průměr 0.70mm a jelikož se neprokázalo, že by ryb ubylo, tak jsem tohohle průměru zůstal. Návazec jsem protáhl na 4m – důvod je ten, že za něj při vylovení můžu chytit, bez toho, že by se mi zařízl do ruky. Jinak na polaky stále používám 30lb šňůrku od Sufixu. Jaký prut a naviják použít … to bych Pavle asi spoustu lidí urazil 🙂 Celkem je to asi jedno. Já při lovu nad travou hledal klacek, který by dokázal tak dokonale pružit jako biče u plavaček. Délka 3m už je na loď na mě moc nemotorná, takže jsem si vybral 275cm Lesatha PowerGame od Shimana – v jiných značkách až takový přehled nemám, takže neposloužím. Naviják – čím lepší brzda tím lépe – myslím tím, aby při dotažení na 3-4kg měla hladký chod – nekousala se.

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Ještě k spojování šňůry a návazce:

Takto jsem to vázal ze začátku ručně: Odkaz

Ale pak jsem si pořídil těžkou bobinu a jde to mnohem snadněji a rychleji Odkaz2

ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

Ptám se vzhledem k tomu, že to zde není už tak o rybaření a na zajímavý problém se narazí velmi zřídka. Rozhodně není od věci ten druhý odkaz kde si můžou zopakovat vázání háčků. Je překvapivé kolik lidí si neumí ani po těch letech uvázat háček natož návazec.

Já nahoře žádné polaky nemám tak jsem v lovu této ryby sváteční lovec a všechny moje úlovky byly náhodné. Přece jen ale patřím k té staré partě co nemrhá prostředky na každou novinku a jsem v tomto trochu skeptik. Pro mě osobně je návazec jen spotřebka kterou měním i několikrát za den. Návazce na malé ryby, různé páter noster si nevážu a kupuji je. Ne ty co se zde běžně prodávají ale mám zdroj z venku. Cena vychází cca na 25 až 35 kč za kus. To se nevyplatí se s tím dělat. Vážu pouze na velké tresky a kelery.Lov halibutů je něco jiného proto se o tom nezmiňuji. Prakticky nerozlišuji jaký materiál, “vlasec” mě padne do ruky.Mám je až do 4mm i na tom jde udělat dobrý uzel. Pak používám klips a to je jiná liga tam se nic neváže.

Ale k věci Já spoléhám na prut, ty udělali obrovský pokrok a jsou dnes schopny zdolat bez úhony ryby o kterých se nám před lety ani nesnilo. Za favorita považuji pro lov takovéto ryby prut třídy 15 až 20Lb o délce 2.10m. Dokonce preferuji pruty s vnitřním vedením. Což jak pamatujete jsem ze začátku moc nemusel. To ale předpokládá použití multiplikátoru. Baitcast modelů je na trhu již mnoho a je jen na chuti jaký převod a velikost si zvolíte.

Pružný prut s rozumným tahem a citlivá brzda na navijáku je podle mě také zaručená taktika jek neztrácet zbytečně ryby za ztížených podmínek

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Dneska už tu zná málem každý každého osobně + srazy a stejně už se tu všechno probralo 100x, tak kdo by spisoval … a co víc … kdo by četl 🙂

JJ, sever je jinej. Možná jednodušší. Však jsem Zdendovi (ZM) vděčný, že nás dokopal k rozšíření si obzorů. Taky jsem už po první Soroye okamžitě zkrátil všechny ostatní pruty 160 – 210cm. Mávnutím proutku odpadla dřina s vláčením na hloubce. Akorát s multíkama jsem se moc neskamarádil – nesednou mi ani levoruké. 18k Stella zkrotí skoro všecko (brzda přes 20kg ani u multíků velikosti 16 není obvyklá – větší mi přijdou těžké), takže multík řešit hned tak nebudu. Na maso na hloubce jsem stejně nechytal tak 5 let.

Mě přijde, že nedošlo ani tak k technickému pokroku ve vybavení, jako v jeho dostupnosti. Když porovnám katalogy japonských výrobců pro jejich trhy z roku 2008 a s dnešními, tak zásadní rozdíl krom designu nevidím. Před 10ti rokama byl na našem trhu s širokou nabídkou s mořským vybavením akorát tak PEN s WFT, ale dneska se přes Internet nechá sehnat cokoliv z jakékoliv části světa a doprava už je jen zlomek ceny. Navíc Japonské a US modely se seženou i v Evropě často za srovnatelnou nebo dokonce lepší cenu, než z fabriky – stačí pak objednat, napsat, zatelefonovat – záruka sice do zahraničí – v EU zaplať pámbu funguje vždycky – dodání přes DHL, DPD atd. často rychlejší než Česká pošta.

K těm 15-20 lbs prutu – určitě je myšlena „testovací křivka“, že? To je taky téma na dlouhé večery. Němci mají svojí testovací křivku, Japonci PE a zbytek světa třídu šňůry a vzájemně je ani nejde přepočítat podle oficiálního vzorečku. 🙂 Koupíš v US šňůru 30lbs – na IGFA jí naměří 23 kg, ale v Evropě jí budou sebevědomě prodávat jako 30kg. Můj základní prut na lehkou přívlač označil výrobce s třídou šňůry 65lb – má ale testovací křivku dle mého odhadu okolo 2kg – no a jiný model od stejného výrobce má při 65lbs testovací křivku okolo 10kg. Přitom 65 liber je necelých 30 kg.

No nic – dobrou noc.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 16)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Návazcové materiály

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...