Dneska už tu zná málem každý každého osobně + srazy a stejně už se tu všechno probralo 100x, tak kdo by spisoval … a co víc … kdo by četl :-)
JJ, sever je jinej. Možná jednodušší. Však jsem Zdendovi (ZM) vděčný, že nás dokopal k rozšíření si obzorů. Taky jsem už po první Soroye okamžitě zkrátil všechny ostatní pruty 160 – 210cm. Mávnutím proutku odpadla dřina s vláčením na hloubce. Akorát s multíkama jsem se moc neskamarádil – nesednou mi ani levoruké. 18k Stella zkrotí skoro všecko (brzda přes 20kg ani u multíků velikosti 16 není obvyklá – větší mi přijdou těžké), takže multík řešit hned tak nebudu. Na maso na hloubce jsem stejně nechytal tak 5 let.
Mě přijde, že nedošlo ani tak k technickému pokroku ve vybavení, jako v jeho dostupnosti. Když porovnám katalogy japonských výrobců pro jejich trhy z roku 2008 a s dnešními, tak zásadní rozdíl krom designu nevidím. Před 10ti rokama byl na našem trhu s širokou nabídkou s mořským vybavením akorát tak PEN s WFT, ale dneska se přes Internet nechá sehnat cokoliv z jakékoliv části světa a doprava už je jen zlomek ceny. Navíc Japonské a US modely se seženou i v Evropě často za srovnatelnou nebo dokonce lepší cenu, než z fabriky – stačí pak objednat, napsat, zatelefonovat - záruka sice do zahraničí – v EU zaplať pámbu funguje vždycky – dodání přes DHL, DPD atd. často rychlejší než Česká pošta.
K těm 15-20 lbs prutu – určitě je myšlena „testovací křivka“, že? To je taky téma na dlouhé večery. Němci mají svojí testovací křivku, Japonci PE a zbytek světa třídu šňůry a vzájemně je ani nejde přepočítat podle oficiálního vzorečku. :-) Koupíš v US šňůru 30lbs – na IGFA jí naměří 23 kg, ale v Evropě jí budou sebevědomě prodávat jako 30kg. Můj základní prut na lehkou přívlač označil výrobce s třídou šňůry 65lb - má ale testovací křivku dle mého odhadu okolo 2kg – no a jiný model od stejného výrobce má při 65lbs testovací křivku okolo 10kg. Přitom 65 liber je necelých 30 kg.
No nic - dobrou noc.