Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Multiplikátor-brzda
- Toto téma obsahuje celkem 23 odpovědí. Do diskuze (13 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Kliknis a poslední změna proběhla před 9 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#105765 22.3.2015 v 15:32
Zdravím a potřebuji poradit. Kolega pořídil Okuma Solterra SLR-15 a na boku těla je otočné kolečko s nastavením do poloh max. a off. Poradí někdo z majitelů tohoto multiplikátoru k čemu nastavení slouží? V návodu nebylo uvedeno. Dík.
#106019 25.3.2015 v 13:03Ahoj, tak co, nikdo nic ohledně té Okuma Solterra? Že by neměl nikdo s tímto multiplikátorem žádnou zkušenost (i když výše jsou pozitivní reakce)? Každopádně jsem již zjistili, že se jedná asi o magnetickou brzdu, ale prozatím nevíme jaký má mít vliv na práci multiplikátoru, jak by měla fungovat, případně jak nastavit? Prozatím při jakékoliv manipulaci s touto brzdou (bez zatížení, na suchu) je výsledný efekt nula. Tak pokud by někdo něco věděl, předem dík.
#106078 25.3.2015 v 22:39Tenhle naviják nemám, ale měla by to být magnetická brzda volnoběhu cívky. Když pustíš pilkr pod loď, rychlost padání ke dnu se otáčením toho kolečka dá regulovat. Přibržďuje se tím cívka.
Mám to na Daiwě. Lehce to poznáš, když přecvakneš páčku volnoběhu, nebo odblokování cívky (napravo dole), prsty začnečneš otáčet cívkou. Zároveň otáčej tím kolečkem. Uvidíš, že ji bude zbržďovat nebo povolovat.Ucítíš to v prstech.
#106155 26.3.2015 v 21:06Tak to jsme si mysleli také, že by to tak mělo fungovat, ale bohužel. Předpokládali jsme při volnoběhu přibržďování, aby se cívka neprotočila, ale je to pořád stejné a v jakékoliv poloze při otočení kolečka se nic neděje :-E:-S
#106356 30.3.2015 v 5:34Mám tento multiplikátor, taky jsem zkoumal to kolečko v domnění, že je to regulace volnosti cívky při odvíjení, asi je, ale taky jsem nezaregistroval nijak zvláštní rozdíl,tak jsem to přestal řešit:-)
#106360 30.3.2015 v 7:09Raca napsal: Mám tento multiplikátor, taky jsem zkoumal to kolečko v domnění, že je to regulace volnosti cívky při odvíjení, asi je, ale taky jsem nezaregistroval nijak zvláštní rozdíl,tak jsem to přestal řešit
Ja mám prívlačový multík s magnetickou brzdou. Keď je dobre nastavená, tak pri dopade pilkríku na vodu a odvíjanie zastaví a nedôjde k pretočeniu a zauzleniu šnúry. A nastavenie je nutné meniť pri každej zmene nahadzovanej gramáže. Keď nie je nastavenie správne, tak pri silnejšom nastavení sa brzdením skracuje dĺžka náhodu a pri slabšom sa musí odmotávanie pri dopade na vodu pribrzdiť palcom.Tiež mi to trvalo dlhšiu dobu než som prišiel na správne nastavenie. Má to súvis aj s nastavením hviezdicovej brzdy. Keď je táto veľmi uvoľnená tak magnetická to už neubrzdí.:-(
#106362 30.3.2015 v 9:03Také jsem zjistil už dávno že pokud se na palec praventivně nalepí náplast je to lepší a nedojde k sedření kůže.
#106363 30.3.2015 v 9:13Tak jsme se nakonec dopátrali až k dovozci a ten nám potvrdil, že se jedná opravdu o magnetickou brzdu. Měla by fungovat jak popisuje laco, v podstatě přibrzďovat padající zátěž (pilkr) při volnoběhu cívky. Pouze na ručním odzkoušením při odvíjení navinuté šňůry se to prý ale nepozná. Tak za 25 uvidíme….., ale tu náplast si asi každopádně přibalíme 🙂
#106400 30.3.2015 v 15:05kubah napsal:
Tak jsme se nakonec dopátrali až k dovozci a ten nám potvrdil, že se jedná opravdu o magnetickou brzdu. Měla by fungovat jak popisuje laco, v podstatě přibrzďovat padající zátěž (pilkr) při volnoběhu cívky. Pouze na ručním odzkoušením při odvíjení navinuté šňůry se to prý ale nepozná. Tak za 25 uvidíme….., ale tu náplast si asi každopádně přibalíme
To je zajímavé, že se to nepozná. Každopádně pak napište, jak to dopadlo. Náplast jsem nikdy nepoužíval a ani mi nepřišlo, že bych jí nějak potřeboval a to převážně pilkruju.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Multiplikátor-brzda