Tom: Takových znalců a rada žádná.... Asi tedy jednotný názor, nebo rada neexistuje. Ani já ti neporadím, ale doporučit bych ti mohl. Kup si multík bez řadiče. Je to technická, velice poruchová zbytečnost, která navíc naviják prodražuje. Jinak řečeno, věc, kterou nepotřebuješ, která se ti rozbije a draze jí platíš. Dvourchlostní multík má výhodu v tom, že na druhý převod vytahneš rychleji návnadu a ten pomalejší je vhodný ke zdolávání větších a velkých ryb. Tolik se nenamáháš a na zdolávanou rybu vyvíjíš stálý a soustředěný tah kterým unavíš jí, ale ne sebe. Jestli tedy chceš chytat pouze větší ryby ,doporučil bych dvourychlostní. Jestli chceš chytat spíše v Norsku středním, stačí jednorychlostní a platí to samé jakou řadiče. Obě funkce jsou dobré, ale jestli je dostatečně využiješ, adekvátně k jeho ceně, záleží pouze na tvé úvaze. Jestli tedy mohu, doporučil bych ti PENN SENATOR 113 LH. Nevím jestli je ještě dělají,ale je to nezničitelný dělník. Ty co mám já mají z boku vylisovaného mečouna. Já koupil před desíti lety 4 pruty i s navijáky a pletenkou ne Ebay v USA. Nevím jak dlouho je používal majitel původní, ale já je mám 10 let a navijáky pořád skvěle slouží i přesto, že jsou používány témeř nepřetržitě a jdou z ruky do ruky. A podotýkám, že svaly jako Pepek námořník v žádném případě nemám a občas to zkouším i v těch 250 m., chytal jsem na ně ve všech známých lovištích jako je Soroy,Lopa,Lofoty,Rost atd. Nikdy jsem nepotřeboval elektriku a vždy stačily na jakékoliv ryby. I kdyby se náhodou se neosvědčil, tak tě investice do tohoto navijáku určitě nezrujnuje. Jestliže budeš ale trvat na dvourychlostním tak já, k mé naprosté spokojenosti, používám mimo jiné SHIMANO TYRNOS 30 lbs 2- SPEED, samozřejmě bez řadiče. Moji kamarádi, také dlouholetí rybáři, používají vynikající malé, ale výkonné OKUMA CAVALlA 2 SPEED CAV 5 II. Tento malý naviják je nádherně zpracovyný, neskutečně výkonný a přitom malý a lehký.