Jak jsem tady četl,je úlovek mořského ďase snem mnohých příznivců mořského rybolovu.Pro většinu z nich ale bude i nadále rybou plnou záhad a dohadů,ryba tajemná a zdánlivě nedosažitelná,snem který se nikdy nenaplní.
Přestože je ďasů v norský pobřežních vodách veliké množství,jen málokdo ho uloví.Důvod je prostý. Ďas je ryba která neloví aktivně,proto je jeho úlovek vždy pouze náhodný.Leží na dně a skoro vůbec se nehýbe.Neůtočí na návnadu jako většina ostatních dravých ryb a nedokáže jí pronásledovat,ale vyčkává až mu ryba připlave přímo k hlavě. Pak jí bleskurychle nasaje,uvězní pomocí četných ostrých zubů v obrovské tlamě a natočí kořist hlavou dopředu do požeráků v jícnu, ze kterých pak už není úniku.Je také úplně jedno jakou návnadu použijete.Vezme cokoliv,ale musíte mít to obrovské štěstí,že mu to pustíte přímo na hlavu.Pak se o jeho ulovení už bát nemusíte.Vždy je perfektně chycený a jestli obrovský tah vydrží vaše náčiní, je ďas v lodi.Nenechá se tedy lovit cíleně a s návnadou si starosti také dělat nemusíte.Snad jen dvě malé rady.Dobrá hloubka je okolo sta metrů kde je dno porostlé chaluhami a velmi pomalý drift.Berte to ale s rezervou.Viděl jsem ho chytit i v pěti metrech a vždy jde jen o to,mít notnou dávku štěstí,spoléhat na náhodu a být ve správný čas na správném místě.Jestliže toto nemáte,můžete se s úlovkem ďase rozloučit.
Ale kdyby vás to štěstí přeci jen potkalo,dávejte bacha na jeho čelisti. Jsou bleskurychlé,dokážou holou ruku do krve pokousat a rány se pomalu a bolestivě hojí.Ruku z jeho tlamy můžete vyndat bez větší újmy na zdraví tak,že nějakým tupým předmětem(třeba obrácenou stranou nože,nebo rukojetí gafu) párkrát mírně klepnete ďase mezi oči.Pak tmu otevře.
Vždy když kuchám ďase (ale i jiné ryby),koukám co má v žaludku.Často bývají jeho kořistí brosmy včetně jiných ryb,ale nepohrdne ničím.Jednou jsem se těšil na grilované medajlonky z ďasí svíčkové (filet z něj připomíná svíčkovou),ale když jsem ho kuchal,měl v sobě úplně čerstvého, jestě nenatráveného tříkilového štikozubce.Ďas tedy skončil v mrazáku a krásný štikozubec na pekáči. Dva v jednom..(-:
Foto:
"burger" z mořským ďasem
požeráky v jícnu ďase
úlovek