Hasvik, NO
temperature icon -7°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon -5°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 28°C
polojasno

Mořský ďas

Jak jsem tady četl,je úlovek mořského ďase snem mnohých příznivců mořského rybolovu.Pro většinu z nich ale bude i nadále rybou plnou záhad a dohadů,ryba tajemná a zdánlivě nedosažitelná,snem který se nikdy nenaplní.

Přestože je ďasů v norský pobřežních vodách veliké množství,jen málokdo ho uloví.Důvod je prostý. Ďas je ryba která neloví aktivně,proto je jeho úlovek vždy pouze náhodný.Leží na dně a skoro vůbec se nehýbe.Neůtočí na návnadu jako většina ostatních dravých ryb a nedokáže jí pronásledovat,ale vyčkává až mu ryba připlave přímo k hlavě. Pak jí bleskurychle nasaje,uvězní pomocí četných ostrých zubů v obrovské  tlamě a natočí kořist hlavou dopředu do požeráků v jícnu, ze kterých pak už není úniku.Je také úplně jedno jakou návnadu použijete.Vezme cokoliv,ale musíte mít to obrovské štěstí,že mu to pustíte přímo na hlavu.Pak se o jeho ulovení už bát nemusíte.Vždy je perfektně chycený a jestli obrovský tah vydrží vaše náčiní, je ďas v lodi.Nenechá se tedy lovit cíleně a s návnadou si starosti také dělat nemusíte.Snad jen dvě malé rady.Dobrá hloubka je okolo sta metrů kde je dno porostlé chaluhami a velmi pomalý drift.Berte to ale s rezervou.Viděl jsem ho chytit i v pěti metrech a vždy jde jen o to,mít notnou dávku štěstí,spoléhat na náhodu a být ve správný čas na správném místě.Jestliže toto nemáte,můžete se s úlovkem ďase rozloučit.

Ale kdyby vás to štěstí přeci jen potkalo,dávejte bacha na jeho čelisti. Jsou bleskurychlé,dokážou holou ruku do krve pokousat a rány se pomalu a bolestivě hojí.Ruku z jeho tlamy můžete vyndat bez větší újmy na zdraví tak,že nějakým tupým předmětem(třeba obrácenou stranou nože,nebo rukojetí gafu) párkrát mírně klepnete ďase mezi oči.Pak tmu otevře.

Vždy když kuchám ďase (ale i jiné ryby),koukám co má v žaludku.Často bývají jeho kořistí brosmy včetně jiných ryb,ale nepohrdne ničím.Jednou jsem se těšil na grilované medajlonky z ďasí svíčkové (filet z něj připomíná svíčkovou),ale když jsem ho kuchal,měl v sobě úplně čerstvého, jestě nenatráveného tříkilového štikozubce.Ďas tedy skončil v mrazáku a krásný štikozubec na pekáči. Dva v jednom..(-:

Foto:

"burger" z mořským ďasem

požeráky v jícnu ďase

úlovek

Odpovědět

Volnas: nikdy jsem nechyti a ani neslyšel o tom,že by někdo chytil ďase ve sloupci. On aktivně ryby neloví.Například tak, že by vyhledával ,vybíral si a napadal hejna ryb,nebo s nimi cestoval,jako to dokáží jiné druhy ryb.Například treska tmavá. Má odlišný,naprosto opačný způsob lovu. Leží zamaskovaný na dně a ryby láká on k sobě. Proto se nechá během roku najít v jeho žaludku cokoliv. Nevybírá si a nepohrdne ničím co se octne v blízkosti jeho čelistí. Všichni co jsem chytil,nebo chytit viděl,byli ze dna.

https://www.youtube.com/watch?v=DZJFpqAlLcU

https://www.youtube.com/watch?v=I2bmpS2aR6A

Španělský mořský ďas.

Zatím poměrně vzácnost a malá pravděpodobnost že ho někdo uloví,ale kdyby přece,tak až ho budete kuchat, nelekněte se jeho černé břišní dutiny. Není to žádná vada, maso má stejně kvalitní jako ďas mořský, trochu jiné konzistence, ale též vynikající, chuťově připomínající spíše mořského okouníka. Má trošku jiné zbarvení kůže a očí ,nedorůstá takových rozměrů jako ďas mořský, max do 5-6 kil,ale díky kvalitnímu masu se vždy jedná o cenný a vítaný úlovek, který potěší každého gurmána.

Na fotce je vidět i vedle ležící ďas mořský, také s otevřenou břišní dutinou, která  je ale bílá.

Ahoj. Můj kamarád chytil ďase ve sloupci a ještě k tomu to má i natočené na Gopro. :-)

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Sim napsal: Dnes vyrazil nás delegát...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!