Hasvik, NO
temperature icon 8°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 17°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 20°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 17°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 33°C
oblačno

Mořský Ďas

Ahoj rybaříci, chtěl jsem se zeptat zda má někdo nějakou radu kdy a naco chytat Ďasa? My jezdíme do Finmarku jsou tam také?

Odpovědět

a zase obrácená,ale ďas je vidět.Chytila jsem ho v Aure na hloubce

150 m pouze na pilkra bez peříček.Na velký hák kus čerstvé makrely

a abych si byla jistá,že maso nespadne omotala jsem ho slabounkým

drátkem.Pustím na dno sem tam s prutem malinko pohnu a čekám až se

pořádně zakousne.No a potom ho táhnu a nespěchám.On se totiž ani nehne

a byl tak těžký,že jsem měla dojem,jestli netáhnu nějakého utopeného Němce:-)))1m 10,5 kg

Já ho taky chytil v Aure,ale trochu menšího než paní Vlastina (85cm).Na stříbrný pilkr s trubky od kočárku,velký trojhák s masem v hloubce okolo 100 metrů.Ale je to hodně asi o štěstí.

Já cytil toho svýho na Kvenvaeru,na přívlač ve 12 metrech,na pilkříka 60g.Měl 60cm.Krásná příšerka :-)

Děkuji za vaše rady .A pokud mi ještě někdo rád poradí budu jen rád.Jenda

Pane honzak Dasů je tam požehnaně. Problém je ho cíleně chytat. Většina je ulovena náhodně a to tím že mu to hodíte přímo na hlavu. Pokud tuto rybu chcete lovit cíleně tak tomu nejspíše budete muset věnovat celý jeden den. Ze spůsobu života víme, že jde o stanovištní rybu která číhá na kořist a loví ze zálohy při čemž těží z výtečného maskování. Kořist vlastně nasaje při otevření své huby. Z čehož vyplívá jakou nástrahu použít o tom ale až později. Vyskytuje se téměř na každém typu dna nejčastěji ale na písku, štěrku, a jiném sypkém podloží kde se může zahrabat. Můžete ho chytit jak v 5m tak i ve stu. Pro náš lov to ale vidím tak do 30m, níže bude problém udržet nástrahu u dna. Po natypování dna má raději pozvolný svah nebo rovinu s mírným prouděním. Zvolíme nástrahu vhodné jsou různé druhy riperů nebo malej pilkřík tak do 120g podle hloubky a proudu. Pak už je to jen o trpělivosti než mu přejedete tak blízko aby mu to stálo za to otevřít hubu. Vedení nástrahy je poměrně jednoduché. Musí te jí udržet co nejblíže u dna a trhavě sní poskakovat tak jako když malá rybka loví. Osobně doporučuji odhodit co nejdále nechat driftem vytočit sňůru a pak poskakovat pomalu zpět k lodi. Největší naděje na záběr je ta denní doba kdy berou ryby nejvíce. Většinou to je mezi 5 až 9 hod večerní. Pokud něni něco jasné tak se zeptejte rád to dolním.

Pán ZAPA žije !!!!!!!! To je fajn. Budem pozorne sledovať Vaše rady.

pane zapa, máte nějaká vytipovaná místa na Soroy kde se Ďas vyskytuje?

Pane honzak na soroyu moc nejezdím a když tak se tam ďasům nevěnuji je to obtížná ryba na lov. Také to neni žádný bojovník. Považuji jí spíše za kulinářskou rybu i když ani její maso mě zrovna nijak nechutná. Obecně lze ale říc že jsou uplně všude a to docela hojně zastoupeni. Na soroye je asi škoda utrácet svůj čas chytáním této ryby. Je tam mnoho jiných a sportovně vděčnějších ryb které si zaslouží vaší pozornost.

Pane Zapo,proč by měl být problém udržet 120g pilkr-pilkřík u dna v hloubce nad 30m?Nebyl to překlep?

Pane ZM mohu si to upřesnit? Vy jste mě pochopil v tom příspěvku tak že ve hloubce do 30 metrů je to obtížné? Pokud ano tak se omlouvám za svůj kostrbatý slovosled. Samozdřejmě jde o doporučení použivat tuto techniku do této hloubky. Hlouběji už očekávám jisté obtíže. Do horního příspěvku doplním čárku ať je to jasnější teda doufám, že bude.

Zvažujeme koupi držáku prutu do lodě.Máte někdo zkušenosti s typem a způsobem upevnění?

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.