Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 60 odpovědí. Do diskuze (22 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel jegrhanz a poslední změna proběhla před 7 roky a 8 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 46. až 60. (celkem z 61)
  • Autor
    Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

Chlapci mrkněte se sem: http://www.lovkapra.com/prace-se-sonarem-video/

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)
    jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

Miloši všimni se, že jsem v mém prvním příspěvku o šňůře vůbec nic nepsal.Pouze o spuštěných pilkrech.Na výraz šňůra jsem přistoupil až po Otovo dotazu,který jej použil jako prvý a ptal se, proč mu po chvíli “šňůra” mizí. Nebyl důvod jeho termín měnit a dělat věc složitější,protože je to v podstatě pravda a pro další komunikaci už jsem Otovo výraz ponechal.Je to historie průniku návnady,včetně šňůry. Nikdo z vás voly nedělá,protože jsem nikde nenapsal,že vidím šňůru.Jde tedy pouze o nepochopení díky tomu,že jsem Otovi nenapsal, že se nejedná o šňúru,ale vykreslení klesající návnady na šňůře přivázané.Pouze nepodstaný detajl,který musel být každému jasný a i já s Otou jsme věděli o čem se bavíme.Vrať se tedy k mému prvému příspěvku kde jsem o “vidění šňůry” nic nepsal a znovu posuď to, jak jsi se k mé fotce graficky vyjádřil. N aodborníka za kterého jsi zde považován a “jednoduchost” pochopení echolotu,opravdu mizerný výkon.Žádný reset sondy,žádné chození ve člunu,žádná zvědavá droboť.Obě téměř kolmé čáry jsou stopy po spouštěných pilkrech a  ta zvědavá droboť jsou opravdu 3 papriky na návazci….

Posílám ještě jednu fotku a rád bych tě poprosil o grafické,nebo slovní vyjádření, co na ní vidíš.Děkuji.

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

Chlapi hlavně se nezačněte hádat a přít, každý názor a obrázek dobrý.

Jisto
    Účastník
    (314 odpovědí)

Zdravím Jegrhanz, asi by bylo dobrý v tom obrázku udělat popisky co je co,  tak jak to má Miloš, aby to každý viděl tak jak to myslíš a o čem přesně píšeš. Z toho co jsi napsal jsem to teda taky pochopil blbě a myslel jsem, že když píšeš o šňůře a pilkrech tak skutečně myslíš šňůru a plkry, nikoliv že máš na mysli vykreslení padajícího pilkru. Píšeš, že je to pouze nepodstaný detail,který musel být každému jasný, ale troufám si říct, že to asi bylo jasný málokomu. Ta téměř kolmá čára mně vrtala hlavou, kdyby to byl reset sondy nebo něco podobného jak píše Miloš, tak by ta čára byla asi přes celou obrazovku, ne jenom po dno(nebo se pletu?). Ale jestli je to padající pilkr, tak  máš asi pomalý posuv obrazovky? I kilový pilkr padá do 130 stop několik sekund a obrazovka se za tu dobu posune a stopa po pilkru je víc šikmá. A když máš nastavenou citlivost, že vidíš pilkr v cca 40m tak při pohybu pilkrem si ty ryby vyrábíš sám. Já teda dost stahuju citlivost, aby ten pilkr nedělal paseku, protože nepotřebuji vidět tak malý jednotlivý ryby(nebo přesněji řečeno odraz čehosi tak malých rozměrů). zajímají mně především hejna nebo jednotlivé odrazy něčeho většího.
    Tu vytahovanou rybu chytil pilkr vpravo hned po dopadu pilkru na dno nebo ten pilkr vlevo?
    Také píšeš: “A malé dovysvětlení.Ty stojící ryby jsou ryby v klidu nad vrakem.Po spuštění pilkru kamaráda se daly do pohybu s měrem k němu dolů.Tedy k čáře,kterou ty označuješ jako reset,nebo pohyb v lodi. Naopak. Čára je šňůra zakončená pilkrem.Právě proto se daly ryby nad vrakem do pohybu směrem k jeho návnadě “. Jak jsi přišel na to, že se ryby daly do pohybu směrem k návnadě? Já tam vidím, že když ryby, jak píšeš se daly do pohybu směrem dolů, tak kamarádův pilkr byl ještě v lodi a začal padat až byly ryby dávno u dna. Já si ani netroufám říct, jestli se daly ryby do pohybu nebo ne, klidně to může být tak, že ryby stojí dál nad vrakem a sonda snímá při pohybu  lodi další ryby které jsou níž a níž ke dnu a nade dnem.
    A poslední dotaz k pilkru s úhoříky. Ten pilkr je v klidu  nebo pilkruješ? Mně by se pilkrování zobrazovalo asi klikatě nahoru a dolů, tobě se to zobrazuje v rovině takže asi volně visíš?

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Hanzi,

já to tak pochopil a to jsem tvé řádky četl raději víckrát, abych akorát někoho zas neurazil 😉

Za odborníka na sonary se opravdu nepovažuju – to bych léta muset pracovat u některého z výrobců na vývoji – bavilo by mě to, ale žádný výrobce v dosahu.

Interpretaci dalšího Tvého snímku jsem ti opět vložil dovnitř. Jediný závěr co bych k tomu měl, je ten, že bych hned hledal dlouhou terénní hranu na 35-15m ve směru driftu a postavil bych loď na první drift tak 10m před ní směrem na volnou.

Jisto – ta čára “resetu” nekončí na dně – vtip je v tom, že červená barva na tomhle modelu sonaru představuje nejsilnější odraz, a dno už červené máš a není tedy jak jinak vykreslit. Jestli to je nebo není reset samozřejmě nevím – jen to považuju za nejpravděpodobnější vysvětlení pro “mojí” rybařinu úplně nepodstatné anomálie.

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

První obrázek:

A1 – echolotem zaznamenaná dráha spuštěného pilkru.

A2 – dráha stejného pilkru směrem vzhůru s chycenou rybou. Jedná se stále o stejný pilkr,ne tedy o anomálii,nebo reset sondy.

B – je další dráha pilkru zaznamenaná echolotem.Jedná se o pilkr který nebyl úmyslně spuštěn až na dno a volně proplouvá nade dnem.

C – pilkr se třemi paprikami.Nejedná se o zvědavou droboť.Jestliže ano,jak píše Miloš, jsou tito pravděpodobně sledi velice disciplinovaní,protože si mojí návnadu prohlížejí vždy v perfektní formaci,pokaždé pouze zprava a to po celou dovolenou na mnoha různých místech lovu.Vsadím se ,že až pošlu foto z května,nebo června,budou se k mé návnadě chovat stejně.(-:

D – je místo kde ryby  projevily zájem o pilkra mého kamaráda.Znovu připomínám,že A1 a A2 je pořád pouze jeden pilkr,zachycený dvakrát na jedné obrazovce,což je mírně matoucí.Ne žádná anomálie.Jednou dolů,jednou nahoru.

E – je černá čára označující dno

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

Druhý obrázek:

Tento obrázek je pokračování historie ze stejného místa činu. (-:

A – echolotem zaznamenané vytyžení kamarádovo pikra s chycenou rybou.

B – echolotem zaznamenaný průnik mého pilkra který úmyslně nedosáhl dna a volně se vznáčí nad ním.

C – pilkr se třemi peprikami na návazci.

D – chvíli jsem pomáhal vylovit chycenou rybu,pak jí vyfotil, včetně situace na echolotu. Na to jsem vzal prut a párkrát jsem s návnadou s pilkrem a třemi paprikami zamával.

E – chytil jsem rybu a vytáhl jí do lodě.Zazanmenáno echolotem.

F – je místo kde skočila kamarádovi na pilkra ryba.Již je zaznamenáno jen vytažení,protože spuštění již z historie zmizelo.

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

Už na to ser.! A je v tom zase bordel!!!(-:

První obrázek se nahrál tam kam nepatří a druhý vůbec neodešel.

Posílám ho tedy dodatečně pořádek si udělejte sami.(-:

A tímto zároveň končím. Přísahám že jsem z nikoho vola dělat nechtěl,na vlastní oči vše  viděl,sám zažil a vyfotil. Beru psa a jdu na ryby! (-:

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

To je těžký … jakmile je důležitější kdo má pravdu než fakta, tak by to stejně byly jen monology.

Užívej ryby 😉

Jisto
    Účastník
    (314 odpovědí)

Škoda, že to zase končí takhle myslel jsem, že tu diskuzi myslí Jegrhanz vážně. Já jsem myslel, že se rozvine, jak píše Sim na začátku, výživné téma, které by mohlo zajímat dost lidí, protože podle mých zkušenosti zápasí s nastavením a čtením echolotu značná část Norků a hodně jich ho čte docela špatně. Mně osobně zajímá jak co nejpravdivěji pochopit co se děje na obrazovce a vítám každou radu jak a proč.

Například na obrázku výše mně není jasný proč  ” E – chytil jsem rybu a vytáhl jí do lodě.Zazanmenáno echolotem” je zobrazeno odspodu zprava doleva nahoru. Já bych to přečetl přesně naopak, a to že pilkr šel dolů a nikoliv nahoru, pokud bych ho vytahoval, tak by měla stopa mít opačný sklon. Vycházím z toho, že všechny echoloty mají posun obrazovky zprava doleva.

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

Milos:

Máš pravdu.Jedna  fotka,  k ní několik názorů včetně JISTA a každý jiný. Ve svém prvním příspěvku jsem popsal situaci podloženou osobní účastí (v čemž vidím výhodu) při lovu tak, jak se skutečně stala a historii situace vyfotil.Tak jsem si jí za čerstvé paměti i večer vyložil,zapsal,zde fotku presentoval a okomentoval.Jako jediný přímý účastník se domnívám že správně,přesto se prostor pro jiné kvalifikované názory otvírá.  Jasný důkaz toho,že pochopit echolot beze zbytku se vším co dokáže a nabízí,není otázka hodin a dokonce ani dní.Dle mého názoru je jediná cesta k plnému pochopení osobní účast,porovnávání údajů na obrazovce s realitu a to vše dlouhodobě.Lov ryb za pomoci echolotu přináší nepřeberné množství situací,včetně nastavení a jejich bezchybné vyhodnocení a uplatnění vyžaduje nemalé množství zkušeností.

Obrázek jsi pochopil dobře.Jedná se o rybu chycenou na přívlač.Je tam vidět návnada tažená při dně a místo, kde jí ryba sebrala. O teplotní vrstvě bych pochyboval,ale je to opět věc názoru.

Jisto:

Tvá faktická připomínka dokazuje jen to,co jsem napsal výše.Přesto,že jsem jako přímý účastník situaci zdokumentoval a popsal tak, jak se opravdu stala,nedokážu pochopit a ani vysvětlit proč čára vytažení pilkru neubíhá vpravo,ale vlevo.Že se ale jedná o stopu po vytahovaném pilkru je jisté. Byl jsem tam a s naprostou jistotou vím,že byly spuštěny pilkry dva a dva byly vytažené.

Možná by stálo  za to,poslat fotku na Slovensko aby vysvětlili opačně orientovanou čáru skuteční profesionálové z odkazů,které jste sem dali.

Láďa Levinský
    Účastník
    (281 odpovědí)

není to tím ,že ryba po záseku jela na druhou stranu

Jisto
    Účastník
    (314 odpovědí)

Tím to být nemůže, protože bohužel echolot nedovede rozlišit vpravo-vlevo-vpředu-vzadu. Takže i když by ryba jezdila třeba dokolečka, tak se vždy vykreslí na obrazovku na pravý okraj. A pokud bude vytahována směrem vzhůru ke hladině, tak se bude zobrazovat tak, že se bude pohybovat nahoru ke hladině a v závislosti na nastavení rychlosti posuvu obrazovky bude stoupání příkré nebo pozvolné, ale zvedat se bude vždy doprava nahoru ke hladině. Když se něco začne zvedat ode dna,(je jedno jestli pilkr nebo ryba nebo oboje nebo cokoliv), tak echolot něco zachytí a vykreslí to na obrazovku na pravý okraj dolů ke dnu. A jak se to “něco” zvedá nahoru a současně obrazovka ubíhá doleva, tak se kresba zvedá doprava nahoru.

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

Chlapi, jak říká klasik “U mne dobrý” ! I když se tu více či méně přete, všechny názory jsou dobré. Donutilo mne to jít na web a pohledat i něco jiného, ta videa co sem dal Miloš jsou dobrá. Pravda je ta, že hodně lidí, když na echolotu nevidí, co chtějí, řeknou, že to nejde a jsou akorát nasr…  A echolot funguje, jen tomu nerozumíme. Pište a přete se dál, doposud to tady, alespoň pro mne, je zajímavá lajna. Dokonce uvažuji o koupi nového echolotu.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 46. až 60. (celkem z 61)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...