Hasvik, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 22°C
skoro jasno
Oslo, NO
temperature icon 21°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 18°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 28°C
zataženo

Fotky z echolotu

Když už nemůžeme chytat,můžeme alespoň koukat a popustit tak uzdu své fantyzii,představám a rybářským snům...

Odpovědět

Nastavenie echolotu je moja každoročné laborovanie počas zimných večerov. Skúšam rozne nastavenia ale chýba mi porovnanie a rady. Možností nastavenia je tak veľa, že je to na roky, skúsiť aspoň časť variácií.
A samozrejme, nastavovať sonar doma.... Ale kedy inokedy? Na vode už nieje čas.
Preto by som uvítal aspoň základné rady, ako mať správne vyladený echolot.

Někdy není echolot potřeba. Nejlepší chytání jsem zažil, když se nám kolem lodi objevili sledi. Treky byly pod něma na cca 10m a braly úplně na všechno.

Hodně z vás píše jak moc se těší do Norska. Umožním vám tedy nakouknout pod mořskou hladinu alespoň takto.Vím, není to úplně to pravé,ale těšení a vaše představy to určitě podpoří.Fotky jsou ještě teplé (-:

Jedná se lovící polaky nad útesem a pár osmdesátníků z tohoto hejna.

Další foto jsou ryby nad vrakem zachycené normální a strukturovací sondou a jeden polak od vraku.

Zapomněl jsem vložit ty ryby ulovené z toho  hejna na fotce.Takto vypadají zimní polaci.Vypasené,zmasilé a bojovné ryby v nejlepší kondici.Dokonalá rybařina!!

Další zajímavá fotka z echolotu.

Uprostřed spuštěný pilkr mého kamaráda do hejna ryb,vpravo od něj můj povytažený pilkr (zeleně je znázorněn pilkr a modře nad ním tři papriky) do bezpečné výšky abych při driftu nechytil za vrak a úplně v pravo vytažený pilkr s rybou mého spoluchytajícího.Tohle vše umí echolot.

Také jsem chtěl chytat obecňačky u dna,ale zbyli na mě jen polaci.Hezkou rybařinu mi zkazil peradoxně Michal.(-: Před tím než jsem žačal chytat s povytaženým pilkrem,jsem dvakrát chytil za zábradlí a ta šňůra co mi prodal,mě doslova přiváděla k šílenství.Dokonce jsem jednu chvíli uvažoval o tom,že to tam hodím celý i z prutem.Tak moc jsem byl nas....!! Nešla za žádnou cenu urvat a po této zkušenosti jsem už pilkra k vraku raději nepustil. Takže  mu děkuji za částečně pokaženou dovolenou(-:

Ahoj a to tam tu šnuru vidíš pořád??

Já osobně vždy jen chvilku , dokud byla jakoby obalená vzduchem..... Po pár potažení nahoru a dolů se její echo ztratí. Jak je to u Tebe? Mám teda o něco levnější echolot.....

Ota

Ahoj a to tam tu šnuru vidíš pořád??

Já osobně vždy jen chvilku , dokud byla jakoby obalená vzduchem….. Po pár potažení nahoru a dolů se její echo ztratí. Jak je to u Tebe? Mám teda o něco levnější echolot…..

Ota

Ahoj.

To, jak tam veškeré znázorněné věci vidíš dlouho,závisí buď na síle proudu,nebo síle větru který tě nese po hladině. Není to tedy o vzduchu na šňůře,ale o tom,jak rychle zmizí zaznamenávaná historie.Čím rychlejší drift,tím rychleji historie mizí.Když budeš například ukotvený a nebudeš se z místa hýbat,uvidíš tam teoreticky šňůru stále.

Musíš vycházet z toho,že echolot není kamera.Tam kde spustíš pilkra,nebo vláčíš, bude šňůra znázorněna jen po tu dobu,než ti ho budou snímat sondy.Pak zmizí a objeví se zase až při dalším nahození.Popluješ li rycle,zmizí dříve,popluješ li pomalu,bude tam znázorněn déle.

Tak ... snad neurazím komentářem v Hanzovo obrázku;)

Ahoj Miloši.

Echolot je zařízení se kterým je nutné dlouhodobě pracovat aby byl správně a bezezbytku pochopen.

Já sleduji svojí historii lovu na počítači a celé noci analizuji to, co je na obrázku a to, (pokud to jde) srovnávám v hlavě,co jsem právě dělal. Je to dlouhodobá záležitost a mravenčí práce.Nemyslím tím to,že když někdo přijede na dovču a má echolot nastavený a s lovnými místy. Prostě hledat, chytat,dlouhodobě analizoovat.. Jediná cesta k řádnému pochopení. Je to prostě tak,jak jsem popsal.Večer budu mít více času a pošlu jsem jiné fotky,které můj výklad spolehlivě potvrdí.

Ten pohyb ryb je jasný,oba spuštěné pilkry také,včetně mého pilkra s třemi úhoříky nad.S tím nic neuděláš..

A jestli ti vrtá hlavou proč jsou jsou kamarádovo pilkry kolmé a můj mírně šikmo,je to tím,že on měl pikra kilového bez jiných návnad a já jen (kvůli malé hloubce a slabému driftu) pilkra jen 600 g s paprikami.Lehčí pilkr a odpor paprik je příčinou toho sešikmení.

Jinak každou kritiku a poznatek rád přijmu. Dobrých rad,které čerpají z dlouhodobých osobních zkušeností není nikdy dost.

Honza.

A malé dovysvětlení.Ty stojící raby jsou ryby v klidu nad vrakem.Po spuštění pilkru kamaráda se daly do pohybu s měrem k němu dolů.Tedy k čáře,kterou ty označuješ jako reset,nebo pohyb v lodi. Naopak. Čára je šňůra zakončená pilkrem.Právě proto se daly ryby nad vrakem do pohybu směrem k jeho návnadě.Pak se jedna chytla a tahl jí nahoru.A také si všinmi,že i jeho šňůry jsou mírně šikmé.Proč jen mírně už jsem psal.

Ahoj echolot ma funkci rychlost posuvu obrazu.Tu nastavujes jak jen odhadem podle driftu?

Hanzi,

Tak nevím jestli si akorát děláš prdel, ale pokud ne, tak jsi s největší pravděpodobností jedinej na světě kdo kdy viděl na echolotu šňůru. 2D Echolot je poměrně jednoduché technické zařízení k jehož ovládnutí stačí nastudovat za hoďku, dvě, tři, čtyři principy, přepnout do manuálu a používat.

V každém případě – žádnou šňůru vidět není a nebude – dokonce ani „pilkr s 3mi úhoříky“ – pouze grafická časová stopa po propadu a to že návnada zaujala malé rybičky (slabě odražený signál v zelené barvě). Ty 2 kolmé čáry jsou chvilkové rušení – rozkymácení lodi, reset sondy atd.

M.

Miloši - dík za drobnou podporu. Jak sis určitě všimnul , já už nijak nekomentoval odpověď na můj prvotní dotaz ..... Čekal jsem , jestli někdo zareaguje.

Já tam opravdu a jen někdy tu šňůru vidím,ale za předpokladu , že je fakt "obalená " vzduchem . Ale že by pořád ??!!!!

To, že Miloše považuji za odborníka, mimo jiné i na to "co se děje" nebo může dít pod vodou je věc jiná. Je ale snad jasné, že o tom i někteří další také něco víme a se zobrazením "co to tam vlastně vidíme a ve kterém okamžiku" jsme si hlavy už nalámali dost a dost, něco si přečetli a něco taky analyzovali, ale toto je fakt moc.....                                                                                                                               Promiň, souhlasím s Milošem, že to spíš vypadá, že si z nás tady děláš srandu.

Ahoj Oto,

Bublinky jsou dobrá indicie, ale šňůra nejde vidět - zkus pod sebe spustit 1cm silné lano a pokud ho budeš mít plné vzduchu a kolmo pod sondou, tak ti echolot v nejlepším případě zobrazí PLNÝ SLOUPEC ŠUMU. Sonda/sonar vyhodnocuje a zobrazuje jen sílu odraženého signálu a vzdálenost. Nic víc. Čili rozměr není 2D ale dokonce 1D a to sekundání D je čas.

M.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.