Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Fotky z echolotu
- Toto téma obsahuje celkem 60 odpovědí. Do diskuze (22 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel jegrhanz a poslední změna proběhla před 7 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#271943 17.11.2016 v 19:18
Nastavenie echolotu je moja každoročné laborovanie počas zimných večerov. Skúšam rozne nastavenia ale chýba mi porovnanie a rady. Možností nastavenia je tak veľa, že je to na roky, skúsiť aspoň časť variácií.
A samozrejme, nastavovať sonar doma…. Ale kedy inokedy? Na vode už nieje čas.
Preto by som uvítal aspoň základné rady, ako mať správne vyladený echolot.#272006 21.11.2016 v 12:02#276255 28.2.2017 v 16:09Hodně z vás píše jak moc se těší do Norska. Umožním vám tedy nakouknout pod mořskou hladinu alespoň takto.Vím, není to úplně to pravé,ale těšení a vaše představy to určitě podpoří.Fotky jsou ještě teplé (-:
Jedná se lovící polaky nad útesem a pár osmdesátníků z tohoto hejna.
Další foto jsou ryby nad vrakem zachycené normální a strukturovací sondou a jeden polak od vraku.
#276262 28.2.2017 v 16:26#276311 1.3.2017 v 6:53Další zajímavá fotka z echolotu.
Uprostřed spuštěný pilkr mého kamaráda do hejna ryb,vpravo od něj můj povytažený pilkr (zeleně je znázorněn pilkr a modře nad ním tři papriky) do bezpečné výšky abych při driftu nechytil za vrak a úplně v pravo vytažený pilkr s rybou mého spoluchytajícího.Tohle vše umí echolot.
Také jsem chtěl chytat obecňačky u dna,ale zbyli na mě jen polaci.Hezkou rybařinu mi zkazil peradoxně Michal.(-: Před tím než jsem žačal chytat s povytaženým pilkrem,jsem dvakrát chytil za zábradlí a ta šňůra co mi prodal,mě doslova přiváděla k šílenství.Dokonce jsem jednu chvíli uvažoval o tom,že to tam hodím celý i z prutem.Tak moc jsem byl nas….!! Nešla za žádnou cenu urvat a po této zkušenosti jsem už pilkra k vraku raději nepustil. Takže mu děkuji za částečně pokaženou dovolenou(-:
#276338 1.3.2017 v 17:12Ahoj a to tam tu šnuru vidíš pořád??
Já osobně vždy jen chvilku , dokud byla jakoby obalená vzduchem….. Po pár potažení nahoru a dolů se její echo ztratí. Jak je to u Tebe? Mám teda o něco levnější echolot…..
Ota
#276371 2.3.2017 v 6:58Ahoj a to tam tu šnuru vidíš pořád??
Já osobně vždy jen chvilku , dokud byla jakoby obalená vzduchem….. Po pár potažení nahoru a dolů se její echo ztratí. Jak je to u Tebe? Mám teda o něco levnější echolot…..
Ota
Ahoj.
To, jak tam veškeré znázorněné věci vidíš dlouho,závisí buď na síle proudu,nebo síle větru který tě nese po hladině. Není to tedy o vzduchu na šňůře,ale o tom,jak rychle zmizí zaznamenávaná historie.Čím rychlejší drift,tím rychleji historie mizí.Když budeš například ukotvený a nebudeš se z místa hýbat,uvidíš tam teoreticky šňůru stále.
Musíš vycházet z toho,že echolot není kamera.Tam kde spustíš pilkra,nebo vláčíš, bude šňůra znázorněna jen po tu dobu,než ti ho budou snímat sondy.Pak zmizí a objeví se zase až při dalším nahození.Popluješ li rycle,zmizí dříve,popluješ li pomalu,bude tam znázorněn déle.
#276379 2.3.2017 v 9:21#276380 2.3.2017 v 9:52Ahoj Miloši.
Echolot je zařízení se kterým je nutné dlouhodobě pracovat aby byl správně a bezezbytku pochopen.
Já sleduji svojí historii lovu na počítači a celé noci analizuji to, co je na obrázku a to, (pokud to jde) srovnávám v hlavě,co jsem právě dělal. Je to dlouhodobá záležitost a mravenčí práce.Nemyslím tím to,že když někdo přijede na dovču a má echolot nastavený a s lovnými místy. Prostě hledat, chytat,dlouhodobě analizoovat.. Jediná cesta k řádnému pochopení. Je to prostě tak,jak jsem popsal.Večer budu mít více času a pošlu jsem jiné fotky,které můj výklad spolehlivě potvrdí.
Ten pohyb ryb je jasný,oba spuštěné pilkry také,včetně mého pilkra s třemi úhoříky nad.S tím nic neuděláš..
A jestli ti vrtá hlavou proč jsou jsou kamarádovo pilkry kolmé a můj mírně šikmo,je to tím,že on měl pikra kilového bez jiných návnad a já jen (kvůli malé hloubce a slabému driftu) pilkra jen 600 g s paprikami.Lehčí pilkr a odpor paprik je příčinou toho sešikmení.
Jinak každou kritiku a poznatek rád přijmu. Dobrých rad,které čerpají z dlouhodobých osobních zkušeností není nikdy dost.
Honza.
#276381 2.3.2017 v 10:23A malé dovysvětlení.Ty stojící raby jsou ryby v klidu nad vrakem.Po spuštění pilkru kamaráda se daly do pohybu s měrem k němu dolů.Tedy k čáře,kterou ty označuješ jako reset,nebo pohyb v lodi. Naopak. Čára je šňůra zakončená pilkrem.Právě proto se daly ryby nad vrakem do pohybu směrem k jeho návnadě.Pak se jedna chytla a tahl jí nahoru.A také si všinmi,že i jeho šňůry jsou mírně šikmé.Proč jen mírně už jsem psal.
#276383 2.3.2017 v 10:44Ahoj echolot ma funkci rychlost posuvu obrazu.Tu nastavujes jak jen odhadem podle driftu?
#276395 2.3.2017 v 12:59Hanzi,
Tak nevím jestli si akorát děláš prdel, ale pokud ne, tak jsi s největší pravděpodobností jedinej na světě kdo kdy viděl na echolotu šňůru. 2D Echolot je poměrně jednoduché technické zařízení k jehož ovládnutí stačí nastudovat za hoďku, dvě, tři, čtyři principy, přepnout do manuálu a používat.
V každém případě – žádnou šňůru vidět není a nebude – dokonce ani „pilkr s 3mi úhoříky“ – pouze grafická časová stopa po propadu a to že návnada zaujala malé rybičky (slabě odražený signál v zelené barvě). Ty 2 kolmé čáry jsou chvilkové rušení – rozkymácení lodi, reset sondy atd.
M.
#276396 2.3.2017 v 13:10Miloši – dík za drobnou podporu. Jak sis určitě všimnul , já už nijak nekomentoval odpověď na můj prvotní dotaz ….. Čekal jsem , jestli někdo zareaguje.
Já tam opravdu a jen někdy tu šňůru vidím,ale za předpokladu , že je fakt “obalená ” vzduchem . Ale že by pořád ??!!!!
#276397 2.3.2017 v 13:48To, že Miloše považuji za odborníka, mimo jiné i na to “co se děje” nebo může dít pod vodou je věc jiná. Je ale snad jasné, že o tom i někteří další také něco víme a se zobrazením “co to tam vlastně vidíme a ve kterém okamžiku” jsme si hlavy už nalámali dost a dost, něco si přečetli a něco taky analyzovali, ale toto je fakt moc….. Promiň, souhlasím s Milošem, že to spíš vypadá, že si z nás tady děláš srandu.
#276398 2.3.2017 v 13:52Ahoj Oto,
Bublinky jsou dobrá indicie, ale šňůra nejde vidět – zkus pod sebe spustit 1cm silné lano a pokud ho budeš mít plné vzduchu a kolmo pod sondou, tak ti echolot v nejlepším případě zobrazí PLNÝ SLOUPEC ŠUMU. Sonda/sonar vyhodnocuje a zobrazuje jen sílu odraženého signálu a vzdálenost. Nic víc. Čili rozměr není 2D ale dokonce 1D a to sekundání D je čas.
M.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Fotky z echolotu