A teď story s mečounem....
...vše jsem znovu naladil, za nedlouho pozoruji skotačit u chobotnic dva plachetníky. Najednou se otáčím a vidím, že se roztáčí brzda smekacího navijáku no name (mrdka), kterou jsem nastražil, jen tak pro strýčka příhodu, aby nebyl prázdný trollingový držák. Je to tady! Mečoun po výskoku zaútočil na Rapalu. Bohužel si vybral nejslabší článek naší sestavy! Volám na kapitána, ať rychle zastaví loď. Mezi tím si ryba bere nekonečné metry pletenky a já mám velmi omezenou kapacitu cívky. Okamžitě mně došlo, že musím něco vymyslet, jinak o rybu přijdu. Napadl mě starý trik, odklopit cívku a dát rybě naprostou volnost, aby necítila žádný odpor, teď je to vabank! Riskuji, že při povolení šňůry, Marlin vytřepe nástrahu z tlamy. Volám Nasíra a sedám do malého člunu, na cívce je asi 15 otoček, ryba přestala divočit a stáhla se pod hladinu, první lest vyšla. Rychle si navíjím ztracenou pletenku, tak aby nic necítila. Hlavou se mně honí ukrutná spousta myšlenek a dochází mi, že vlastně nemám žádnou šanci. V ruce držím něco, co dříve býval rybářský prut původně na sumce (dnes tyčka k rajčatům) a naviják osazený starou pletenkou, už toho má také spoustu za sebou. Tušil jsem, že Plachetník udělá tři výskoky, mečem přetne pletenku a bude po trápení!