Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Lov velkých mníků
- Toto téma obsahuje celkem 44 odpovědí. Do diskuze (24 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Petr Novák a poslední změna proběhla před 13 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#16653 23.1.2011 v 13:25
Ještě k mníkům, jakýkoli mník jde asi težko vrátit vodě díky tomu že ho člověk tahá z velkých hloubek. Já osobně ryby nejím a ti co ochtnali mníka a vedle toho třeba kelera, říkali, že ji mník nechutná. Co tedy s mníky děláte? Chyť a pusť nefunguje, chyť a vyhoď se mi píčí a nechytat je se mi taky nechce. Nebo máte nějaký zaručený recept na jejich kuchyňskou přípravu?
PS: žáří-Soroya je možno mníka chytit, nebo je to pouze doména středního Norka
#16658 23.1.2011 v 13:48O přípravě velkých mníků tady psal Honza Dufek někdy na podzim.Pokud se týče menších než 10kg,jsou výborní,asi jako všechny ryby z Norska.Na Soroya jsme jich na gumu pár chytili,ale malých(mník mořský,ne bělolemý – lumb – brosma,těch je tam spousta).Řekl bych,že čím větší,starší ryba,tím na jídlo horší.U mníků nevím,opravdu velké jsem nejedl.
#16662 23.1.2011 v 14:24A co tedy děláte, pokud se vám poštěstí trošku větší mník. A kde prosím najdu ten příspěvek Honzy Dufka. Nějak se mi to nedaří najít
#16663 23.1.2011 v 14:30Maso mníka mořského i bělolemého je z kulinářského hlediska oproti
masům osatních treskovitých ryb nepříliš výrazné. Osobně mi připadá
“sušší” a tak se mu snažím pomoci tím, že filety z mníků posypu koře-
ním s bylinkami (od Vitany na př. “Bylinkový kapr”) a pečlivě je oba-
lím krunýřem z tenkých plátků anglické slaniny. Pak už lze péct na
tuku podle vlastní chuti (máslo, olej – jak je kdo zvyklý). S kořením
není třeba to přehánět, člověk by měl vždy mít dojem, že jí především
rybu. Čehož na př. v sezóně, kdy jsou k dispozici i bylinky z vlastní
zahrádky, není tak obtížné dosáhnout.
#16666 23.1.2011 v 15:09Ještě k té monáži: podle mého je vhodné použít na montáž ráhno.Tím se docílí udržení zvolené výšky nástrahy ode dna a taky se systém lépe spouští dolů a nezamotává se.To záleží na každém. Mníkovi je to ale jedno.
#16669 23.1.2011 v 16:21Už vím,byl to článek.
#16670 23.1.2011 v 17:08Když se mi podaří mníka ulovit, tak z něj dělám gulášek. Lepší je na to maso z hřbetu lumba, které je bez kostí. U lenga je to pracnější z vykoštěním. Postup je pak stejný, jako u klasického guláše.
Cibulku do zlatova, na to dám na kostky nakrájené maso mníka (kostky klidně větší cca 5x5cm)a opatrně ze všech stran osmahnu, aby se maso zatáhlo. Pak to podleji trochou vody a 10min to nechám podusit. Nakonec okořenit paprikou, pepřem, kousek česneku (každý podle chuti), zaprášit moukou, osolit a po 5ti minutách je hotovo.
Jednou jsem ho vařil nerybářům a nevěřili že je to z ryby. 🙂
#16712 24.1.2011 v 21:23Až se mi povede nějakého toho mníčka ukecat, tak oba výše zmíněné recepty vyzkouším. Ale i tak by mě zajímalo, co s těmi obludami uděláte. Jeden dva větší mníci a je skoro limit. Pak už je nechytáte? Nebo jak se k tomu trofejnímu dopracovat, když to pustit nejde a maso z něj domů vést nechci.
#16718 24.1.2011 v 22:36to:PEN,stačí když nebudeš klepat o dno, určitě jich tolik nechytíš
#16723 25.1.2011 v 8:01Souhlasím, že maso z mníků je poněkud sušší. Neulovil jsem většího mníka nad 95 cm. Kolegové měli větší štěstí. Ale chci obrátit pozornost k jedné věci. Asi před 3 roky jsem četl pojednání o tom, že jejich maso obsahuje nějakou látku, která je prevencí vůči rakovině. Něco podobného se tvrdí o žralocích.Ti však mají chrupavčitou kostru na rozdíl od mníků. Podrobnosti si již nepamatuji. V tomto článku byla informace i o tom, že se Norové pokouší tuto látku elimonovat a snad i zavést chov mníků. Jetliže je pravda co napsali, měli bychom mníky resp. jejich maso konzumovat.
#16730 25.1.2011 v 13:51To Kim: máš pravdu četl jsem to také, prý to obsahují všechny ryby NO z větších hloubek.
#16731 25.1.2011 v 14:47Myslím, že to byl překlad z nějakého odborného norského časopisu. Od té doby nemám žádnou informaci, zda výzkum nějak pokročil. Tedy jestli se tvrzení prokázala.
#16734 25.1.2011 v 15:11Mozem potvrdit slova ,, kim,,
mam asi rok staru brozuru, kupenu v Trondheime su tam vsetky ryby komercne chytane v norsku a pri kazdej je podrobny popis, ktory obsahuje aj udaje o ich hospodarskom vyzname a vplyve ryb.masa na ludsky organizmus.Dost podrobny rozbor masa kazdeho jednotliveho druhu.(Od bielkovin az po 3-OMEGA mastne kyseliny, vitaminy a pod.)
Myslim ze je to dostupna brozurka v kazdom vacsom meste a niektorych benzinkach.Pisana v norstine.
#16735 25.1.2011 v 15:27Děkuji rastoSE. Byl by dobrý překlad, ale to není tak jednoduché (autorská práva a pod.). Myslím, že by to manželky a přítelkyně nás Norků ocenili, jak se staráme o jejich zdraví. Doufejme, že se takové publikace dočkáme. Na internetu jsou různé informace, ale mám za to, že by to chtělo knihu.
#16746 25.1.2011 v 18:12gruvearbeider napsal:
to:PEN,stačí když nebudeš klepat o dno, určitě jich tolik nechytíš
rada nad zlato. Ale co když se chci lovu mníků cíleně věnovat? To mám ty případné nadlimitní ryby věnovat domorodcům, nebo je dál nechytat a pokusu o trofej se pokusit zase za rok?
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Lov velkých mníků