Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 14°C
déšť
Trondheim, NO
temperature icon 17°C
slabý déšť
Oslo, NO
temperature icon 21°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 22°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 29°C
oblačno
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Lov velkých mníků

« Předchozí 1 2 3
sandokan
24.08.2009 ID: 523664

Chtěl bych se zeptat zku?ených, kdy se do Norska vidat na velké mníky mořské. Sleduji tuto diskuzi a nabyl jsem dojmu, ?e nej termín je květen. Je má doměnka zprávná?

0
Odpovědět
Petr Novák
23.01.2011 ID: 1016653

Ještě k mníkům, jakýkoli mník jde asi težko vrátit vodě díky tomu že ho člověk tahá z velkých hloubek. Já osobně ryby nejím a ti co ochtnali mníka a vedle toho třeba kelera, říkali, že ji mník nechutná. Co tedy s mníky děláte? Chyť a pusť nefunguje, chyť a vyhoď se mi píčí a nechytat je se mi taky nechce. Nebo máte nějaký zaručený recept na jejich kuchyňskou přípravu?

PS: žáří-Soroya je možno mníka chytit, nebo je to pouze doména středního Norka

0

Odpovědět

ZM
23.01.2011 ID: 1016658

O přípravě velkých mníků tady psal Honza Dufek někdy na podzim.Pokud se týče menších než 10kg,jsou výborní,asi jako všechny ryby z Norska.Na Soroya jsme jich na gumu pár chytili,ale malých(mník mořský,ne bělolemý - lumb - brosma,těch je tam spousta).Řekl bych,že čím větší,starší ryba,tím na jídlo horší.U mníků nevím,opravdu velké jsem nejedl.

0

Odpovědět

Petr Novák
23.01.2011 ID: 1016662

A co tedy děláte, pokud se vám poštěstí trošku větší mník. A kde prosím najdu ten příspěvek Honzy Dufka. Nějak se mi to nedaří najít

0

Odpovědět

Miroslav Laurin
23.01.2011 ID: 1016663

Maso mníka mořského i bělolemého je z kulinářského hlediska oproti

masům osatních treskovitých ryb nepříliš výrazné. Osobně mi připadá

"sušší" a tak se mu snažím pomoci tím, že filety z mníků posypu koře-

ním s bylinkami (od Vitany na př. "Bylinkový kapr") a pečlivě je oba-

lím krunýřem z tenkých plátků anglické slaniny. Pak už lze péct na

tuku podle vlastní chuti (máslo, olej - jak je kdo zvyklý). S kořením

není třeba to přehánět, člověk by měl vždy mít dojem, že jí především

rybu. Čehož na př. v sezóně, kdy jsou k dispozici i bylinky z vlastní

zahrádky, není tak obtížné dosáhnout.

0

Odpovědět

Radek Kuklik
23.01.2011 ID: 1016666

Ještě k té monáži: podle mého je vhodné použít na montáž ráhno.Tím se docílí udržení zvolené výšky nástrahy ode dna a taky se systém lépe spouští dolů a nezamotává se.To záleží na každém. Mníkovi je to ale jedno.

0

Odpovědět

ZM
23.01.2011 ID: 1016669

Už vím,byl to článek.

0

Odpovědět

Dan666
23.01.2011 ID: 1016670

Když se mi podaří mníka ulovit, tak z něj dělám gulášek. Lepší je na to maso z hřbetu lumba, které je bez kostí. U lenga je to pracnější z vykoštěním. Postup je pak stejný, jako u klasického guláše.

Cibulku do zlatova, na to dám na kostky nakrájené maso mníka (kostky klidně větší cca 5x5cm)a opatrně ze všech stran osmahnu, aby se maso zatáhlo. Pak to podleji trochou vody a 10min to nechám podusit. Nakonec okořenit paprikou, pepřem, kousek česneku (každý podle chuti), zaprášit moukou, osolit a po 5ti minutách je hotovo.

Jednou jsem ho vařil nerybářům a nevěřili že je to z ryby. :-)

0

Odpovědět

Petr Novák
24.01.2011 ID: 1016712

Až se mi povede nějakého toho mníčka ukecat, tak oba výše zmíněné recepty vyzkouším. Ale i tak by mě zajímalo, co s těmi obludami uděláte. Jeden dva větší mníci a je skoro limit. Pak už je nechytáte? Nebo jak se k tomu trofejnímu dopracovat, když to pustit nejde a maso z něj domů vést nechci.

0

Odpovědět

zdeněk křešnička
24.01.2011 ID: 1016718

to:PEN,stačí když nebudeš klepat o dno, určitě jich tolik nechytíš

0

Odpovědět

kim
25.01.2011 ID: 1016723

Souhlasím, že maso z mníků je poněkud sušší. Neulovil jsem většího mníka nad 95 cm. Kolegové měli větší štěstí. Ale chci obrátit pozornost k jedné věci. Asi před 3 roky jsem četl pojednání o tom, že jejich maso obsahuje nějakou látku, která je prevencí vůči rakovině. Něco podobného se tvrdí o žralocích.Ti však mají chrupavčitou kostru na rozdíl od mníků. Podrobnosti si již nepamatuji. V tomto článku byla informace i o tom, že se Norové pokouší tuto látku elimonovat a snad i zavést chov mníků. Jetliže je pravda co napsali, měli bychom mníky resp. jejich maso konzumovat.

0

Odpovědět

petr
25.01.2011 ID: 1016730

To Kim: máš pravdu četl jsem to také, prý to obsahují všechny ryby NO z větších hloubek.

0

Odpovědět

kim
25.01.2011 ID: 1016731

Myslím, že to byl překlad z nějakého odborného norského časopisu. Od té doby nemám žádnou informaci, zda výzkum nějak pokročil. Tedy jestli se tvrzení prokázala.

0

Odpovědět

rasto paska
25.01.2011 ID: 1016734

Mozem potvrdit slova ,, kim,,

mam asi rok staru brozuru, kupenu v Trondheime su tam vsetky ryby komercne chytane v norsku a pri kazdej je podrobny popis, ktory obsahuje aj udaje o ich hospodarskom vyzname a vplyve ryb.masa na ludsky organizmus.Dost podrobny rozbor masa kazdeho jednotliveho druhu.(Od bielkovin az po 3-OMEGA mastne kyseliny, vitaminy a pod.)

Myslim ze je to dostupna brozurka v kazdom vacsom meste a niektorych benzinkach.Pisana v norstine.

0

Odpovědět

kim
25.01.2011 ID: 1016735

Děkuji rastoSE. Byl by dobrý překlad, ale to není tak jednoduché (autorská práva a pod.). Myslím, že by to manželky a přítelkyně nás Norků ocenili, jak se staráme o jejich zdraví. Doufejme, že se takové publikace dočkáme. Na internetu jsou různé informace, ale mám za to, že by to chtělo knihu.

0

Odpovědět

Petr Novák
25.01.2011 ID: 1016746

[citace]gruvearbeider napsal:

to:PEN,stačí když nebudeš klepat o dno, určitě jich tolik nechytíš[/citace]

rada nad zlato. Ale co když se chci lovu mníků cíleně věnovat? To mám ty případné nadlimitní ryby věnovat domorodcům, nebo je dál nechytat a pokusu o trofej se pokusit zase za rok?

0

Odpovědět

« Předchozí 1 2 3
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

  • Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

  • SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.