Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Lov velkých mníků

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 45)
  • Autor
    Příspěvky
  • #16653
    Petr Novák
    Účastník
    (1356 odpovědí)

    Ještě k mníkům, jakýkoli mník jde asi težko vrátit vodě díky tomu že ho člověk tahá z velkých hloubek. Já osobně ryby nejím a ti co ochtnali mníka a vedle toho třeba kelera, říkali, že ji mník nechutná. Co tedy s mníky děláte? Chyť a pusť nefunguje, chyť a vyhoď se mi píčí a nechytat je se mi taky nechce. Nebo máte nějaký zaručený recept na jejich kuchyňskou přípravu?

    PS: žáří-Soroya je možno mníka chytit, nebo je to pouze doména středního Norka

    #16658
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    O přípravě velkých mníků tady psal Honza Dufek někdy na podzim.Pokud se týče menších než 10kg,jsou výborní,asi jako všechny ryby z Norska.Na Soroya jsme jich na gumu pár chytili,ale malých(mník mořský,ne bělolemý – lumb – brosma,těch je tam spousta).Řekl bych,že čím větší,starší ryba,tím na jídlo horší.U mníků nevím,opravdu velké jsem nejedl.

    #16662
    Petr Novák
    Účastník
    (1356 odpovědí)

    A co tedy děláte, pokud se vám poštěstí trošku větší mník. A kde prosím najdu ten příspěvek Honzy Dufka. Nějak se mi to nedaří najít

    #16663
    Miroslav Laurin
    Člen
    (28 odpovědí)

    Maso mníka mořského i bělolemého je z kulinářského hlediska oproti

    masům osatních treskovitých ryb nepříliš výrazné. Osobně mi připadá

    “sušší” a tak se mu snažím pomoci tím, že filety z mníků posypu koře-

    ním s bylinkami (od Vitany na př. “Bylinkový kapr”) a pečlivě je oba-

    lím krunýřem z tenkých plátků anglické slaniny. Pak už lze péct na

    tuku podle vlastní chuti (máslo, olej – jak je kdo zvyklý). S kořením

    není třeba to přehánět, člověk by měl vždy mít dojem, že jí především

    rybu. Čehož na př. v sezóně, kdy jsou k dispozici i bylinky z vlastní

    zahrádky, není tak obtížné dosáhnout.

    #16666
    Radek Kuklik
    Člen
    (47 odpovědí)

    Ještě k té monáži: podle mého je vhodné použít na montáž ráhno.Tím se docílí udržení zvolené výšky nástrahy ode dna a taky se systém lépe spouští dolů a nezamotává se.To záleží na každém. Mníkovi je to ale jedno.

    #16669
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    Už vím,byl to článek.

    #16670
    Dan666
    Účastník
    (128 odpovědí)

    Když se mi podaří mníka ulovit, tak z něj dělám gulášek. Lepší je na to maso z hřbetu lumba, které je bez kostí. U lenga je to pracnější z vykoštěním. Postup je pak stejný, jako u klasického guláše.

    Cibulku do zlatova, na to dám na kostky nakrájené maso mníka (kostky klidně větší cca 5x5cm)a opatrně ze všech stran osmahnu, aby se maso zatáhlo. Pak to podleji trochou vody a 10min to nechám podusit. Nakonec okořenit paprikou, pepřem, kousek česneku (každý podle chuti), zaprášit moukou, osolit a po 5ti minutách je hotovo.

    Jednou jsem ho vařil nerybářům a nevěřili že je to z ryby. 🙂

    #16712
    Petr Novák
    Účastník
    (1356 odpovědí)

    Až se mi povede nějakého toho mníčka ukecat, tak oba výše zmíněné recepty vyzkouším. Ale i tak by mě zajímalo, co s těmi obludami uděláte. Jeden dva větší mníci a je skoro limit. Pak už je nechytáte? Nebo jak se k tomu trofejnímu dopracovat, když to pustit nejde a maso z něj domů vést nechci.

    #16718
    zdeněk křešnička
    Účastník
    (417 odpovědí)

    to:PEN,stačí když nebudeš klepat o dno, určitě jich tolik nechytíš

    #16723
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Souhlasím, že maso z mníků je poněkud sušší. Neulovil jsem většího mníka nad 95 cm. Kolegové měli větší štěstí. Ale chci obrátit pozornost k jedné věci. Asi před 3 roky jsem četl pojednání o tom, že jejich maso obsahuje nějakou látku, která je prevencí vůči rakovině. Něco podobného se tvrdí o žralocích.Ti však mají chrupavčitou kostru na rozdíl od mníků. Podrobnosti si již nepamatuji. V tomto článku byla informace i o tom, že se Norové pokouší tuto látku elimonovat a snad i zavést chov mníků. Jetliže je pravda co napsali, měli bychom mníky resp. jejich maso konzumovat.

    #16730
    petr
    Účastník
    (162 odpovědí)

    To Kim: máš pravdu četl jsem to také, prý to obsahují všechny ryby NO z větších hloubek.

    #16731
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Myslím, že to byl překlad z nějakého odborného norského časopisu. Od té doby nemám žádnou informaci, zda výzkum nějak pokročil. Tedy jestli se tvrzení prokázala.

    #16734
    rasto paska
    Účastník
    (108 odpovědí)

    Mozem potvrdit slova ,, kim,,

    mam asi rok staru brozuru, kupenu v Trondheime su tam vsetky ryby komercne chytane v norsku a pri kazdej je podrobny popis, ktory obsahuje aj udaje o ich hospodarskom vyzname a vplyve ryb.masa na ludsky organizmus.Dost podrobny rozbor masa kazdeho jednotliveho druhu.(Od bielkovin az po 3-OMEGA mastne kyseliny, vitaminy a pod.)

    Myslim ze je to dostupna brozurka v kazdom vacsom meste a niektorych benzinkach.Pisana v norstine.

    #16735
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Děkuji rastoSE. Byl by dobrý překlad, ale to není tak jednoduché (autorská práva a pod.). Myslím, že by to manželky a přítelkyně nás Norků ocenili, jak se staráme o jejich zdraví. Doufejme, že se takové publikace dočkáme. Na internetu jsou různé informace, ale mám za to, že by to chtělo knihu.

    #16746
    Petr Novák
    Účastník
    (1356 odpovědí)

    gruvearbeider napsal:

    to:PEN,stačí když nebudeš klepat o dno, určitě jich tolik nechytíš

    rada nad zlato. Ale co když se chci lovu mníků cíleně věnovat? To mám ty případné nadlimitní ryby věnovat domorodcům, nebo je dál nechytat a pokusu o trofej se pokusit zase za rok?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 45)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Lov velkých mníků

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...