Hasvik, NO
temperature icon -7°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon 1°C
sněžení
Oslo, NO
temperature icon -5°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 28°C
skoro jasno

Lov platyzu

na dotaz z aktualnich informaci zakladam nove tema, aby se to nepletlo.

O lovu platyzu uz jsme nekolikrat psali, proto kopie casti stare diskuze

Nedávno jsem viděl videoklip,jak němečtí rybáři chytají platýze.Bohužel nebylo vidět na jakou návnadu.Máte li někdo zkušenost s takovým rybolovem podělte se .Dík za info F

Napsal Petr1K

před 1570 dny Platýze chytáme moc rádi. Je to relax hlavně z loďky, když přijde slunečné počasí a hladina je jak olej. Rovněž když začne foukat vítr a nedá se vyjet. Chytáme na červy, nevím jak se jmenují. Červa chytneš - vykopeš při odlivu na písečné mělčině, je v díře tam kde na povrchu je hromádka vyhrabanýho materiálu. Rýčem podryješ hromádku v hloubce asi 30cm a sleduješ "rychle" cestu chodbičky na jejímž konci je červ podobný velké rousnici jehož jedna polovina je "chlupatá". Není problém nachytat stovku červů za něco málo nad hodinu. Rýč v Norsku vyjde na 600Kč :)

Platýze jsme chytali asi na 50m hloubce z zakotvené loďky v místech kde bylo písečné dno. Osvědčil se návazec s "koncovím" olůvkem. Jako na kapra :)

Brali téměř nepřetržitě, úlovky i 60cm, zabrala dokonce i "kočka"

poděkování patří Holanďanům, kteří nás to naučili a ukázali místo

Napsal Marty

před 1569 dny A ze břehu se daj taky chytat?Nebo to musí bejt taková hloubka?

Napsal Petr1K

před 1569 dny já je chytal ze zoufalosti i ze břehu kde bylo pár metrů ale méně úspěšně a hlavně byli malí.

jinak jsme je chytali u CK Eden na Hitře na konci mola. ©li tam hlavně menší, ale chytili se vždy i jeden přes bednu velký. Tam byla hloubka asi 35metrů

frisbee napsal:

hmm, tak tímto bych se snad ani nechlubil...[/citace]

Taky nevidim problem v jinem "zpusobu lovu", pokud to mistni podminky a zakony dovoluji. Jiz myslim indiani lovili ryby lukem, nebo puvodni obyvatele Noveho Zelandu kopim. Coz je podle mne tohle dost podobny zpusob, pouze s vyuzitim modernich technologii.

Zdar,

u Bena na Bakkanu je Nemci chytali do siti, nachytali jich radove stovky.

Taky jsme ochutnali, ale nic moc, maso je takovy blemtavy, delali jsme je na panvicce na masle.

Na Bakkanu vim presne misto kde se platyzci nachazi.

to Franta,divny.... platyz ma podle mne vyborny maso...

Vždy a u všeho záleží na kulinářské úpravě a chuti každého.

Platyzci meli tak kolem 30cm miru, mozna jsme zvolili nespravnou tepelnou upravu.

Delali jsme taky Halibuta, nic lepsiho jsem nebastil.

ono hoodne zalezi i na druhu platyza. Kazdy chutna jinak a ma jinou chut. Nekteri vypadaji nadherne a pak jsou opravdu "blemtavi"

nevim, zda se mi zobrazi obrazek a jak, ale tahle vypadala nadherne, ale na taliri to byla katastrofa

Již několik let s námi jezdí jeden kolega a ten stráví na molu asi 80% času z pobytu chytáním platýsů. Má to asi také výhodu v tom, že má přísun jídla od manželky. Zpravidla mu jdou při přílivu. Loví asi ve 30m na malé krevetky a kousíčky makrel. Musím podotknout, že tam vydrží desítky hodin za jakéhokoliv počasí. Obdivuji ho. Samozřejmě naloví. Možná je to i tím, že se tam vyhazují zbytky z filetárny.

Na plazýze ( mořský jazyk ), jsme část rybolovu směřovali na mělký a místy písečný Balt. Hloubky, že bylo vidět dno, a při okrajích písečných plošin vyrůstala tráva, nebo chaluhy. Nejlépe šli na mořské červy. Vzhlem k velikosti jsme téměř všechny pouštěli( to byla léta 1995-2000. Jsou zde ještě nějací platýzi?) Jejich chuť a kvalitu meumím posoudit, ale s úspěchem se prodávají v marketech.Ale maso jiného platýze-halibuta, řadím mezi špičku co do chutě a kvality. Cílený lov na platýze v Norsku? Určitě ano, ale najít správné mělčiny, mít vhodné nástrahy ( a mít nachytáno ), potom se určitě může parta věnovat nějakému cílenému rybolovu (jako koníček) s chutí, a očekáváním nečekaných rybářských trofejí.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Sim napsal: Dnes vyrazil nás delegát...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!