[citace]Lipenak napsal:
Můj názor, ale určitě nebude pro všechny . Já když si chci vzít sei (tresku tmavou) tak si vezmu co má 50cm , protože řízeček(trojobal) z takového filátka mi šmakuje nejvíc ze všech ryb. Metrového pustím, protože mi to maso nechutná a to samé ctím u obecných 70 až 90cm optimální velikost. To, že někdo nezabije rybu a nechá jí leknout, tak je asi blbec pro 99% rybářů. Ještě jedna poznámka, peří, neboli návazce vůbec nepoužívám, čili malý kajly cíleně nevyhledávám, ale když mi zobne gumu a je menší, tak si ho vezmu . Samozřejmě musí mít míru, jako i jiné ryby. Pak otázka také je, jestli tím, že vezmu rádoby jalovici (obecnou) udělám větší škodu, než tři osmdesátky, myslím tím reprodukci[/citace]
Když mi jeden známý nor (dost fajnšmekr přes rybí maso - souvisí to s jeho minulostí - v časech jeho mládí jeho otec vlastnil rybářskou firmu = rozumněj výkupnu, takže měl přístup úplně ke všemu) řekne o rybu, tak mu jde o:
1) halibuta - do maximální velikosti 25 Kg
2) sei - koncem léta a napodzim když má nejvíc tuku + musí být ve velikosti 70 - 80 cm (pokud si dobře pamatuju vychází to hmotnostně kolem 2,5 - 3 Kg)
3)skrei - v období leden-duben, ideálně 80-90cm, ale striktní požadavek to není, u této ryby mu větší nevadí.
Osobně pro sebe seie na talíř nevyhledávám, obvykle pouštím, přes 90cm je puštění zcela jisté, neb tato ryba bude podstatně starší než obecňačka stejné velikosti.
Z pohledu reprodukce tresky obecné budu těžko odhadovat množství jiker 80ky a "velké jalovice" ale 80ka je pohlavně dospělá ryba, takže v příštím tření je šance že 3 takové budou mít solidní množství jiker. Na druhou stranu namlouvat si že tu vymyslíme něco čím způsobíme velkou pozitivní změnu zarybněnosti je dost naivní, neb pak zase přijde propad ceny tresky na trhu, příjmy rybářů zaznamenají výrazný pokles (jak se posledních pár let děje) a Fiskeridirektoratet jim (ve snaze propad příjmu kompenzovat) přidělí extra kvóty v řádu desítek procent jejich ročního výlovku, čímž si troufám tvrdit zmizí z vody víc než za ten rok vyloví sportovní rybáři.