Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Lofoten + Vesteralen 2013
- Toto téma obsahuje celkem 170 odpovědí. Do diskuze (34 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Northwolf a poslední změna proběhla před 11 roky a 2 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#63893 28.5.2013 v 18:06
Můj názor, ale určitě nebude pro všechny :-). Já když si chci vzít sei (tresku tmavou) tak si vezmu co má 50cm , protože řízeček(trojobal) z takového filátka mi šmakuje nejvíc ze všech ryb. Metrového pustím, protože mi to maso nechutná a to samé ctím u obecných 70 až 90cm optimální velikost. To, že někdo nezabije rybu a nechá jí leknout, tak je asi blbec pro 99% rybářů. Ještě jedna poznámka, peří, neboli návazce vůbec nepoužívám, čili malý kajly 8-)cíleně nevyhledávám, ale když mi zobne gumu a je menší, tak si ho vezmu . Samozřejmě musí mít míru, jako i jiné ryby. Pak otázka také je, jestli tím, že vezmu rádoby jalovici (obecnou) udělám větší škodu, než tři osmdesátky, myslím tím reprodukci:-D
#63897 28.5.2013 v 18:28I když do 62° – tedy na úrovni Sejle, což je pod Hitrou, je povolená minimální velikost 40 cm. Výšeji je to již 45 cm. Ale i tak to neznamená, že je musím brát.
EDIT : po upozornění na nesprávnou míru opraveno včetně zeměpisné šířky 😎
#63918 28.5.2013 v 20:00DOSKY napsal:
Já myslím, že ani na Hitře a ani kdekoliv jinde.
No dobře. Ale pokud se to stane, co s nimi ? Pro camp jsou to platící hosté.
#63925 28.5.2013 v 20:132 northwolf
Možná to bude znít jako klišé, ale jinou možnost nevidím. Prostě si s takovými sednout a podebatit o tom s nimi (v dobrém, u sklenky něčeho dobrého). Je možné že nikdy ani o minimálních lovných mírách neslyšeli…
A kdyžtak jet s nimi na nějaké místo kde budou chytat velké ryby…
Protě na ně působit i výchovně a přímo v kempu
#63935 28.5.2013 v 20:30cau nechcel som reagovat ,ale musim. nie je to VINA aj campu.?prečo musia brat take male tak VYSOKO? ja v TRONDHEIME a KALDVIKE mam problem ZOBRAT 70cm-torsk-lyr.sei- a ak je vzhladovo špatna puštam aj 100 cm,a to som iba vykendovy rybar .AK by tu chytaly, tak by museli mat nakladak ,aby pobraly.- ak by lovily od minima hore.-NORTHWOLF doteraz tu boli od TEBA dobre prispevky aj foto ale toto MA trochu ZARAZILO.—No dobře. Ale pokud se to stane, co s nimi ? Pro camp jsou to platící hosté—-???
#63938 28.5.2013 v 20:34Lipenak napsal:
Můj názor, ale určitě nebude pro všechny . Já když si chci vzít sei (tresku tmavou) tak si vezmu co má 50cm , protože řízeček(trojobal) z takového filátka mi šmakuje nejvíc ze všech ryb. Metrového pustím, protože mi to maso nechutná a to samé ctím u obecných 70 až 90cm optimální velikost. To, že někdo nezabije rybu a nechá jí leknout, tak je asi blbec pro 99% rybářů. Ještě jedna poznámka, peří, neboli návazce vůbec nepoužívám, čili malý kajly cíleně nevyhledávám, ale když mi zobne gumu a je menší, tak si ho vezmu . Samozřejmě musí mít míru, jako i jiné ryby. Pak otázka také je, jestli tím, že vezmu rádoby jalovici (obecnou) udělám větší škodu, než tři osmdesátky, myslím tím reprodukci
Když mi jeden známý nor (dost fajnšmekr přes rybí maso – souvisí to s jeho minulostí – v časech jeho mládí jeho otec vlastnil rybářskou firmu = rozumněj výkupnu, takže měl přístup úplně ke všemu) řekne o rybu, tak mu jde o:
1) halibuta – do maximální velikosti 25 Kg
2) sei – koncem léta a napodzim když má nejvíc tuku + musí být ve velikosti 70 – 80 cm (pokud si dobře pamatuju vychází to hmotnostně kolem 2,5 – 3 Kg)
3)skrei – v období leden-duben, ideálně 80-90cm, ale striktní požadavek to není, u této ryby mu větší nevadí.
Osobně pro sebe seie na talíř nevyhledávám, obvykle pouštím, přes 90cm je puštění zcela jisté, neb tato ryba bude podstatně starší než obecňačka stejné velikosti.
Z pohledu reprodukce tresky obecné budu těžko odhadovat množství jiker 80ky a “velké jalovice” ale 80ka je pohlavně dospělá ryba, takže v příštím tření je šance že 3 takové budou mít solidní množství jiker. Na druhou stranu namlouvat si že tu vymyslíme něco čím způsobíme velkou pozitivní změnu zarybněnosti je dost naivní, neb pak zase přijde propad ceny tresky na trhu, příjmy rybářů zaznamenají výrazný pokles (jak se posledních pár let děje) a Fiskeridirektoratet jim (ve snaze propad příjmu kompenzovat) přidělí extra kvóty v řádu desítek procent jejich ročního výlovku, čímž si troufám tvrdit zmizí z vody víc než za ten rok vyloví sportovní rybáři.
#63950 28.5.2013 v 21:25Rybarik napsal:
NORTHWOLF doteraz tu boli od TEBA dobre prispevky aj foto ale toto MA trochu ZARAZILO.—No dobře. Ale pokud se to stane, co s nimi ? Pro camp jsou to platící hosté—-???
Děkuju. Neboj se, není to o tom že bych si řekl že by se s tím nic dělat nemělo, jen jsem z toho byl tentokráte natolik znechucen (a současně zaměstnán jinými činnostmi) že jsem rezignoval na to snažit se s tím něco dělat. Tím že jsou to platící hosté narážím na to že je dost dobře nelze po případném nerespektování prvního upozornění bleskem poslat domů.
Myslím že to správně píše Mifák, to bude ve většině případů cesta. Někdy s tím ale zřejmě neudělám vůbec nic – to v případě konkrétní party, jejíž “boss” to tak dělá už 15 let, takže “je dost chytrej” na to aby věděl že tak jak to dělá je to správně – ale aspoň ty ryby vozí do filetárny zabitý.
#64112 30.5.2013 v 11:02Z campu jsem pryč, ale letní počasí tam pokračuje.
#64113 30.5.2013 v 11:06Při jednom z návratů z moře mě zaujala černá vlajka na kutru kotvícím u mola. Při bližším průzkumu jsem na ní identifikoval nápis “INGEN OLJE I NORD” = ŽÁDNOU ROPU NA SEVERU, jedná se tedy předpokládám o protest proti rozšiřování ropného průmyslu na sever, ne o přání aby do své nádrže neměli co nalít.
#64403 1.6.2013 v 22:4301.06. 2013 0:39 – V rámci “servisních akvivit” pro zábavu mých přátel jsem s nimi strávil nějaký čas na chatě ve fjordu. Byla mi nabídnuta malá lodička s 15hp motorem abych si zajel chytit nějakou rybku. Pár km od toho místa jsem před časem chytil svého prvního halibuta, tak jsem se rozhodl nabídky využít a podívat se jestli tam někde neplavou jeho větší bratříčci.
Hladina skoro zrcadlová, tak jsem vyplul na přliv, bohužel však na místě foukal vítr proti směru proudu. Navázal jsem tedy novou edici “vokobaita” 500g, bylo to tak nějak na hraně, nástraha nevlála daleko za lodí, ale kolmo dolů taky nešla. Dal jsem si dva hoodně dlouhé drifty sundem na hloubce kolem 20m. Bez úspěchu. Následně jsem se pokusil vypátrat zoomem polaky, taky bez záběru. Asi 2 hodiny před vrcholem přílivu jsem se přesunul na treskoviště. Všude hejna malých seiů, kteří se pokoušeli útočit i na Relax kopyto 6, ale naštěstí na něj neměli dost velkou tlamu. Na velkou nástrahu žádnej atak. Výsledkem tedy bylo že jsem si za asi 5 hodin lovu nesáhnul na rybu přes 40cm, nabídku lodi na dnešní noc jsem tedy s díky odmítnul, protože na atraktivní místo bych musel odtamtud jet cca 17 Km. Lepší bude když podniknu výpravu na kayaku z pobřežního sídla, to místo je dostupné po necelých 2 hodinách pádlování.
#64588 3.6.2013 v 10:22Tak už mám bohužel letošní Norsko za sebou,Vinje,ale bylo super.Luxusní počasí a ryby také stály za to.Pro ukázku treska 132 cm,20 kg,mlíčňák.Poslední nához poslední den lovu…….:-P
#64865 6.6.2013 v 3:522 upir: Gratuluju, parádní rybka. Musím konstatovat že mě na centimetry přechytáváte – tím myslím Vaši i předchozí výpravu ze Sušice + okolí. Příštích pár dnů bych snad mohl strávit na pobřeží, tak se pokusím vyplout a snad by se mi mohlo podařit zvýšit svůj letošní počet ulovených tresek velikosti metr+. A myslím že už je dobrej čas se taky mrknout po polacích.
#64986 7.6.2013 v 1:16Nad horama jemně prší, do toho od severovýchodu svítí slunce.
#64987 7.6.2013 v 1:17Aktuální obrázek, cvaknul jsem ho ve 3:05
#65127 8.6.2013 v 9:05Informace, která ke mně doputovala se zpožděním, ale rozhodně stojí za zveřejnění: na oceánu, poblíž jednoho z Vesterålských ostrovů byl koncem dubna uloven halibut 239 cm / 195 Kg.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Lofoten + Vesteralen 2013