Ahoj, uz ti to asi nepomoze.. ale - minuly mesiac -september, som cestoval finskym (aj norskym a svedskym) Laponskom.. 4 dni som planoval chytat v oblasti NP Oulanka, juzne Laponsko.. musis zaplatit vsade "national fee"- 12 eur/tyzden - opravnuje ta lovit v celom Finsku na jazerach - resp. jazerach ktore nie su na toku riek, pripadne sukromne. na vacsinu riek a jazier na nich platis zvlast povolenku - ja som mal povolenku na vrchny usek rieky Oulanka a este jednej rieky, ktorej nazov nedokazem zopakovat, 10 eur/tyzden, dlhy usek riek, vela jazier.. bohuzial bola voda tak vysoko ze som sa prakticky dostal do vody az v den odchodu, pochytal som stuky, ostrieze, lipne priemernych velkosti.. ceny povoleniek sa lisia podla atraktivity useku.. na vacsine riek konci sezona 31.8., na dalsich 10.9... po pravde, mimo narodnych parkov si neviem predstavit kto by to tam kontroloval, v narodnom parku som videl strazcu pri vode s dalekohladom.. komare uz neboli skoro ziadne, len nejake drobne musky "sand flies".. dalsiu kratku zastavku sme mali na jazere Inari.. vzhladom na cas a bez clna, tazke zero.. jo, a ak by sa vam zdalo Laponsko vyludnene a prazdne - ludia tam su, dokonca aj policajti.. za par dni 3 policajne kontroly so skuskou na alkohol, bez zavad:-)