Poraďte kvalitní brousek na nože. Nemám zájem o Rapalu nebo Fiskars, které se všude nabízí. Chtěl bych pořídit něco kvalitní /i dražšího/, co dobře funguje a nože jsou potom, jako žiletky.
Poraďte kvalitní brousek na nože. Nemám zájem o Rapalu nebo Fiskars, které se všude nabízí. Chtěl bych pořídit něco kvalitní /i dražšího/, co dobře funguje a nože jsou potom, jako žiletky.
Ahoj mirecek,
v IKEA mají kvalitní brousek na nože, který stojí cca. 150 Kč a jo to fakt super brousek. Filetovací nože jsou potom, jak píšeš, jako žiletka.
Pozdrav, Kormoran:-)
Odpovědět
[citace]Kormoran napsal:
Ahoj mirecek,
v IKEA mají kvalitní brousek na nože, který stojí cca. 150 Kč a jo to fakt super brousek. Filetovací nože jsou potom, jak píšeš, jako žiletka.
Pozdrav, Kormoran[/citace]
Ahoj Kormoran,
nemáš nějakou fotku toho brousku z Ikea? Dík Jenda8-)
Odpovědět
No nevím, Je ´plně stejný jako od Fiskarsu. A fiskars dává doživotní
záruku.
Brousek to není špatný, ale fileťáky natahuji jen na ocilce.
Odpovědět
to mirecek: Protože jste projevil přání pořídit si i finančně náročnější
brousicí prostředky k vytvoření břitvovitého ostří, doporučuji projít
nabídku na www.noze-nuz.cz. Ze sekce Broušení doporučuji od firmy Norton
NT200 Norton Professional Tri Hone Sharpener (za pouhých 2.745,-) nebo
NT313 Norton Professional Tri Hone Sharpener (trošku dražší za 5.580,-).
Trochu méně luxusnější jsou pak dvousložkové NT450 Norton Waterstone
Combination 1000/4000 Grit (1.822,-) resp. NT336 Norton Waterstone
Cobination 4000/8000 Grit (2.610,-). Nemusím asi zdůrazňovat,že ani tyto
luxusně brousící prostředky nejsou schopny vytvořit "břitvu" z pouťové
kudličky. Na www.noze-nuz.cz najdete i zajímavé pasáže o operacích
broušení, včetně nabídky instruktážního DVD.
Odpovědět
Ahoj M.Laurin,
přesně takový drahý brousek, co nabízí na www.noze-nuz.cz si koupil i můj kamarád ..... vzhledem k tomu ale, jak to je "praktické" používá zase brousek z IKEA a je absolutně spokojený!
Pozdrav, Kormoran
PS: Jinak máš na 100% pravdu s tím, že z pouťové kudličky nedělá ani nejlepší brousek ostrý nůž;-)
Odpovědět
to Kormoran: Naprosto souhlasím s nepraktičností luxusních brousicích
zařízení. Uvedl jsem je jen pro zajímavost. I já vozím do Norska jen
trošku lepší dvousložkový "karborunďák", který mi bohatě stačí na moje
Iisakki, Rapalu a Opinel fileťáky. Vytvořit břitvu ze značkového nože,
jehož cena převyšuje cenu brusných kamenů od Nortonu je samoúčelné a
nůž je pak vhodný leda do vitríny, protože stačí chvilka nepozornosti ve filetárně a máte zase hodinu co brousit(kdyby jen jednu).
Odpovědět
No nekdy "luxusni" brousek nemusi byt to, co vam roztrhne kapsu.
Nasel jsem Brousek sada DMT Adeluxe Diamond na http://www.znackove-noze.cz ktery stoji @ 1200Kc.
Pisou tam: "Sada diamantových brousků od světoznámé americké firmy DMT, souprava obsahuje maximální možnost kamenů, zelený, modrý, červený a konus na zubaté ostří."
http://www.znackove-noze.cz/noze-e-shop/brousky-na-noze/brousek-sada-dmt-adeluxe-diamond.html
Odpovědět
Každý má svůj názor na brousek a to je dobré. Kvalita je kvalita - myslím zejména nožů. Asi je dobré si tak jednou ročně kvalitní nůž nechat nabrousit opravdu kvalitním nožířem a pak jej udržovat. Vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě, když vidím, jak někdo nože používá - prostě plech neplech, talíř netalíř a krájí a krájí. Někdy to opravdu ve filetárně nevydržím a řeknu si své - asi to není dobře, ale v mém věku se asi v tomto směru nezměním. Vozím s sebou do Norska docela obyčejný brousek (2 vrstvy) a kvalitní ocílku. Kvalitnější brousek včetně diamantové vrstvy mám doma. Je každého věc jak se zařídí. Staří řezníci říkali, že se pořežou tupým nožem - nevím. Ale vím, protože otec řezničil a vím jaký je (byl) na nože pes. Nabrousit ostří do břitvy je kus dobře ovedené práce - ne každý to zvládne. Pak ještě to leštění.
Odpovědět
2 KIM
Satří řezníci měli pravdu, na tupý nůž musíš více tlačit aby řezal. Tím je vyšší riziko smeknutí nebo svezení čepele či neodhadneš potřebný tlak a dojde k prořezu a následnému poranění.
Odpovědět
[citace]Kormoran napsal:
Ahoj mirecek,
v IKEA mají kvalitní brousek na nože, který stojí cca. 150 Kč a jo to fakt super brousek. Filetovací nože jsou potom, jak píšeš, jako žiletka.
Pozdrav, Kormoran[/citace]
Já osobně jsem měl brousek od Fiskarsu byl sice "dražší" asi kolem 300,Kč, ale opravdu brousil kvalitně, když jsem ho ztratil koupil jsem někde na výstavě na pohled stejný asi za 150,-ale jediny co bylo stejné byl tvar a to že obsahoval brusné odvalovací kameny.S jeho brusnými vlastnosmi nejsem spokojen i když ho stále mám doma aspoň na obtahování domácích nožů.
Teď jsem si pořídil nový na stejném principu, ale od Japonské firmy v obchodě Můj Nůž http://www.mujnuz.cz/noze/brousky/kanetsune-mini-roll-ceramic-sharpener. A jsem s ním nadmíru spokojený, malý skladný a účinný.
Odpovědět