kaqpa napsal:
Poprvé plánujem na sever a také bych uvítal různé osobní názory. Chtěli bychom chytat co nejvíc druhů ryb. Hlavně halík, treska, kočka i okouník. Plus se vydat na jezera a zkusit pstroužky aspoň jeden den. Je mi jasné, že se to dopředu říct nedá, jde mi spíš o ty osobní zkušenosti. Jsme hlavně vláčkaři a s těžkou pilkrařinou si moc nepotykáme. Uvažoval jsem přelom červen/červenec. Co doporučíte, aby si zachytal vláčkař (samozřejmě s občasným pilkrem) a měl možnost na hodně druhů ryb.Díkec.
Ahoj záleží ná lokalitě ,ale co se týče severu ( Finmmark a okolí) tak bych řekl , že co se týče léta tak hodně dobrý čas je přelom července a srpen . Začínají většinou ve větších počtech najíždět až do konce září velcí keleři . Halibuty chytáš na mělčinách a řekl bych , že celý srpen až do září je čas na ty největší , zima a tření se blíží a tak se cpou co to jde . Tresky najdeš někde na koncích fjordů a na otevřeném moři ,ale třeba na Loppě jsem zažil , že nám i metrové tresky najížděly na 20m za malými kelery a to na přívlač byla paráda . Povláčíš si hodně kočky , které najdeš skoro kdekoliv stačí jig s kouskem masa a nebo malá gumka . A okouníci to je 100m a více co se týče těch velkých . Ale velkou roli hraje každopádně počasí , buďto ty ryby jsou kolikrát najété skoro u břehů a někdy zase daleko na moři . Tahle treska 118cm na vláčku je z Loppy asi před 5 lety , kdy ty ryby člověk skoro viděl pod hladinou 🙂