Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Jaké termoprádlo a kde ho kupujete
- Toto téma obsahuje celkem 26 odpovědí. Do diskuze (18 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel newkangaroo a poslední změna proběhla před 11 roky a 11 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#31480 3.3.2012 v 17:16
Tohle je taky dobrá značka therma (i když domácí je domácí):
#31494 3.3.2012 v 18:02MifakM napsal:
Tohle je taky dobrá značka therma (i když domácí je domácí):
To máš pravdu když se vydaří tak je lepší jak temo.:-D:-D:-D:-D
#31506 3.3.2012 v 19:11Roky používam Moiru, od ponožiek cez spodné prádlo s krátkym aj dlhým rukávom, rolák, aj vrchné oblečenie – nohavice a mikinu všetko v rôznych hrúbkach podľa počasia. Som s tým absolútne spokojný. A máme to odskúšané, že k nej pasuje aj Mifakova značka.
#31537 3.3.2012 v 22:37To stroft: možná trochu mateš ostatní. Termo prádlo není jen první vrstva. Pravda, já používám jen tuto vrstvu, pak bavlněné triko, nebo flanelovou košili, pak mikinu a vrchní oblečení. Jen abych oddělil propocené oblečení od těla.
První vrstva však jen zpravidla oddělí, ale nehřeje. Pak nasupuje termoprádlo určené pro druhou vrstvu, případně třetí vrstvu. Viz. odstavec z webových stránek Moiry.
“K dosažení co nejlepších výsledků při nošení je výhodné termoprádlo vhodně kombinovat:
1.Základní vrstva – TRANSPORTNÍ
(termoprádlo odvádí vlhkost a stabilizuje tělesnou teplotu)
Úkolem první vrstvy je odvádět pot směrem od organismu do okolí čímž se zabraňuje vzniku diskomfortu. Pro správnou funkci je důležité, aby oděv těsně přiléhal k tělu. Pokud je tato podmínka dodržena, nedojde k přehřátí nebo prochladnutí organismu způsobenému nahromaděním vlhkosti na pokožce.
2.Střední vrstva – IZOLAČNÍ
(termoprádlo tepelně izoluje a odvádí vlhkost)
Druhá vrstva má za úkol dál předávat pot směrem od první vrstvy do okolí a chránit organismus před prochladnutím. Druhou vrstvu tvoří veškeré fleecové oblečení.
3.Svrchní vrstva – OCHRANNÁ
(termoprádlo ochraňuje proti vnějším vlivům)
Úkolem třetí vrstvy je chránit tělo před nepříznivými vlivy počasí. . Musí chránit spodní vrstvy před průnikem vody neboť voda zapříčiňuje ztrátu tepla a tedy navozuje pocit diskomfortu. Dále musí být větruodolná, neboť prouděním vzduchu také dochází k rychlé ztrátě tepla. A dále musí být paroprodyšná, aby nedocházelo k hromadění vodní páry mezi druhou a třetí vrstvou.
Termoprádlo vybírejte tak, aby vám přiléhalo přímo na tělo – záhyby a faldy na příliš velkém tričku znemožňují jeho správnou funkci. Velkou výhodou jsou také ploché švy, které jsou mnohem příjemnější na nošení. Do spodního prádla patří kromě trička samozřejmě i termo spodky vyrobené ze stejného materiálu. Vhodným používáním termoprádla je zajištěn odvod vlhkosti od pokožky, ale prádlo díky svým vlastnostem zůstává suché. Tím je umožněna ideální termoregulace, cítíme se příjemně a jsme schopni dosahovat nejvyšších výkonů za všech klimatických podmínek”.
Pokud mám udělat závěr sám za sebe, je jedno, od kterého výrobce termoprádlo použijete, jde o to jak jej oblečete a v kombinaci s čím. Múžete mít nakrásně termoprádla tři vrstvy, když na ně pak navléknete neprodyšnou pogumovanou bundu, tak budete mokrej jako myš, zmrzlej a v diskusi napíšete, že právě tato značka termoprádla stojí za kulový a ona pravda je úplně jinde. Navíc neštěstím našich obchoďáků je, že za ten prd, co tam prodavači dostávají, se stejný prd dozvíte (vyjímky potvrzují pravidlo, abych se zase nikoho nedotkl).
Jak jsem psal, používám jen první vrstvu termoprádla přímo na tělo, pak bavlněné triko nebo flanelovku, na to mikinu a plovoucí oblek SeaFox. Nikdy jsem neměl pocit chladu. Byl jsem v Norsku vždy v březnu a v květnu. Doma používám termotriko Dam a Jitex při práci, abych neměl studený záda. Do Norska a na hory si šetřím to značkové SeaFox a Moiru. Dam jsem si koupil na internetu ve slevě, značkové dostávám od rodiny pod stromeček. Se všemi jsem spokojený.
Chlapi, jedete do Norska k teplému Golfskému proudu, nebudete se sápat ve vánici na Everest, nehledejte v tom vědu. Kdo na to má, koupí si značku, kdo ne, půjde do Jitexu.
Obojí dobrý.
#31538 3.3.2012 v 22:49To Step: Tento článek nemá chybu a vystihuje vše.:-D:-D
#31540 3.3.2012 v 22:52Byl jsem 2krat v norsku v březnu.jednou jsme si lodí rozbíjely vrstvu ledu.na sobě jsem měl jen termo prádlo a plovoucí oblek sundrige a nebyla mi nikdy zima.když jsem si dal jednou mikinu tak jsem se potil.
ale každý mame jinou hranici chladu.norové ji prý mají posunutou o 5°níže než mi středoevropani.
#31548 4.3.2012 v 6:58Ešte pridám do diskusie aktuálne funkčné trendy, keď som si dobre všimol nikto to nespomínal.Výrobcovia uprednostňujú pri výrobe termooblečenia umelé vlákna( čo je pochopiteľné aby dosahovali požadované funkčné vlastnosti materiálov). Niektorí však kombinujú umelé vlákna s vlnou Merino a takéto termo oveľa menej,v mnohých prípadoch vôbec po používaní nezapácha !!!. Cena Termoprádla s Merino vlnou je trochu vyššia ale výsledný efekt za to stojí.
#31580 4.3.2012 v 15:44Step:
Nikoho nematu,jen jsem chtěl upozornit na to, co si dlouze rozepsal ve svém příspěvku. Je spousta lidí co o vrstvách oblékaní ví kulové a thermo prádlo nakupují, jaksi neuváženě. A nakonec to vše “zabijou” neprodyšným plovoucím oblekem.
#31587 4.3.2012 v 16:50To stroft: jo souhlasím s tebou, možná to “že mateš” jsem mohl vyjádřit jiným výrazem, promiň. Není to ani tak o značce, jako spíš o způsobu oblékání celkově. Poprvé, když jsem byl v Norsku, jsem neměl o nějakém termoprádle ani páru a bundu jsem měl pogumovanou z pracovních oděvů. Celý týden nám lilo. Ale to nadšení z ryb přebilo ty útrapy s vodou pod zipem i za krkem až na prdeli. Ono to k tomu tak trochu patří. S termoprádlem je to kapku příjemnější. :-):-)
#31590 4.3.2012 v 18:02Jasně ok, v Norsku tam je to na pohodu, tam si zpravidla vystačím s první vrstvou a oblekem. Náročnější je to u nás když v prosinci chodím na dravce. Kde je pohyb minimální a 10hodin v sedě v -5°C, to je mazec.
Step napsal:
#31593 4.3.2012 v 18:50To stroft: hlavně ho v Norsku zase nezapomeň, jako posledně:-D
#49004 14.12.2012 v 13:54No upřímně řečeno, s Merinem mám velmi negativní zkušenosti, co se kvality týče. Navíc materiály umělé, nbeo jejich kombinace v použití s vlnou mě osobně zahřeje víc. při -20 stupních už merino nepodrželo. Teď použivámTermoprádlo Mizuno a jsem fakt maximálně spokojený! Jinak upřímně řečeno, pozor na Senzor, tomu se vyhněte!
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Jaké termoprádlo a kde ho kupujete