Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Jak ulovit halibuta ve středním Norsku?

• Toto téma obsahuje celkem 29 odpovědí. Do diskuze (16 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Brzda96 a poslední změna proběhla před 6 roky a 6 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 30)
  • Autor
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

Co se týká výskytu velkých halibutů tak to co píše ZM na tom něco asi pravdy bude. Ty halibuti prostě nestačí dorůst do takových rozměrů.

I když já si také myslím, že střední Norsko (tedy oblast Hitry a Smoly) je hojně navštěvovaná oblast. A tedy díky tomu se může zdát, že i když celkový počet úlovků je podobný, tak ve středním Norsku se rozmělní mezi více lovců. A co si budeme povídat, střední Norsko navštěvují především rybáři z Německa a dalších států, takže k těm informacím o úlovcích se nemusíme dostat.

Takže pokud mohu poradit: nebojte se jet na místa, která nejsou tak známá, nebo hojně navštěvovaná (chcete-li prochytaná). Pak šance na ulovení velkého halibuta se podle mne zvyšuje i ve středním Norsku.

ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

Jižní a střední Norsko bylo postiženo nadměrným průmyslovým rybolovem,proto ten nižší stav.O tažení nástrahy je hodně napsáno v knize Rainera Korna XXL.Autor chytá celou sezonu a nejen v Norsku,ale i na Aljašce a v Kanadě,kde lov na gumové nástrahy začal o 20 let dříve než v Norsku.

Halibuty jsem chytil již před přečtením této knihy,takže nejsem teoretik,domnívám se,že základem je dno,pomalé vedení s rychlými změnami směru a rychlostí,občas vytáhnout až k lodi,kde může dojít k záběru a to i na propad.Dobré je,když rybu u lodi nepoplašíme,v klidu sedíme a nekřičíme z toho překvapení.Platilo to v únoru,březnu,květnu,červnu,červenci ,v jiných měsících jsem v Norsku nebyl nebo jsem je nechytil.Dobré je i s nástrahou bouchnout o dno a rychle přizvednout.Nepříliš rychlý drift je výhodou.Dají se i chytit na přirozenou nástrahu a pilkr,s tím nemám zkušenosti.

Místa s výskytem halibuta nemusí být malá (200x200m),záleží na lokalitě,množství ryb, mohou být větší(na Soroya mohou být všude kde je písek,rovné dno),spíš se některé ročníky drží vedle sebe.

Na Hitře se chytí každou sezonu několik halibutů k 50kg.5O kg,ale i 30kg ryby jsou výjimečným úlovkem a nechytají se běžně ani na Soroya.Také se může stát,že je nechytneme nejen během 14-ti denní dovolené,ale vůbec.

cheban
    Účastník
    (33 odpovědí)

Je to pravda

Koncem května jsem tahal v hloubce asi 20 m na jigové hlavě gumu ZOOM a 2x mi vyjel pěkný halík až pod loď. Poprvé jsem se spíš lekl a čuměl a druhý který jel pomalu a nevypadalo to že zaútočí, tak tomu jsem pustil jiga na záda a on se zapíchnul. To bylo rodeo.Přes brzdu šel až na dno a tam se zklidnil. Při pokusu ho zvednout šel vcelku ochotně nahoru až do okamžiku než nás viděl.Byl asi tak 1 m.Udělal kotrmelec a nezachránila to ani brzda.Prásknul to toho a byl pryč.Lokalita Trondhaim fjord – Stallvika.

Eliška Šimašková
    Účastník
    (5 odpovědí)

Zdravím bývam na ostrove sørarnøy máte niekto skúsenosti chytanim halibuta z brehu  v okolí bødø kde sa najradšej zdržiavajú a od jakej hodiny taktiež by som chcel vedieť akú montáž používate

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Halibut ze břehu není vůbec lehká věc. Měla bys vědět jaká je hloubka v místech, kam budeš nahazovat svoji nástrahu. Budeš vláčet, nebo chytat na maso? Nějaké rady najdeš tady …

bestik
    Účastník
    (297 odpovědí)

Zdravím bývam na ostrove sørarnøy máte niekto skúsenosti chytanim halibuta z brehu v okolí bødø kde sa najradšej zdržiavajú a od jakej hodiny taktiež by som chcel vedieť akú montáž používate

Doporucuju se zastavit u Kurta na Saltstraumen Brygge a poptat se ho (na recepci/v butiku tam vzdycky nekdo je). Behem zimy k nemu jezdi mraky anglicanu, kteri chytaji pouze ze brehu. Na fotkach maji tresky kolem 15kg a halibuty i pres. Posledni dobou chytali casto primo vedle kempu popr. na opacne strane u parkoviste. Kazdopadne Saltstraumen je specificky silnym proudem, takze idealni cas je pri vrcholu prilivu, kdy se proud otaci a voda stoji. Stejne to bude uvnitr fjordu. Vim, ze nekteri jezdivali i vice k Bodo (nekam primo k mestu). Nejlepsi nastraha jsou jednoznacne zivi pisecni cervi (za odlivu staci nekde na plazi ryc a kopat a kopat… 🙂 ). Co se tyka montaze, tak morska klasika – koncove olovo (zatez dle sily proudu) a pred nim jeden dlouhy navazec s vetsim jednohakem (a na nem cervi). Vice navazcu = pruser pri zaberu vetsi ryby.

Jinak halibuti v okoli Bodo jsou. Videl jsem video z minuleho tydne. 230 cm chyt a pust. My vyrazime za tyden na Arnoy Brygge. Po x letech na Saltstraumenu se presouvame blize k otevrenemu mori (kam jsme stejne kazdy den jezdili). Loni jsme na jizni a severni strane ostrova Bliksvaer na dvou lodich nachytali behem tydne desitku halibutu (nejvetsi 19 kg) aniz bychom se na ne nejak specializovali. Takze doporucuju lod a vyjet si na podmorske kopce nebo pisecne melciny. Z Arnoy to je co by kamenem dohodil (a zbytek dojel).

prochor52
    Účastník
    (120 odpovědí)

V zásadě souhlas se vším výše – rozhoduje místo, k tomu vedení nástrahy, rychlost driftu atd. Cílené chytání halíka ve středním Norsku (kde jich je určitě míň než na severu) je dost velká nuda a chce to hodně trpělivosti a víry, že jsem na tom správném fleku ve správný čas, se správnou gumou a dělám všechno, jak bych měl. Proto se chytí spíš náhodně. Podle mých zkušeností tady u nás vozí halíky nejčastěji ti rybáři, co si zrovna dali pauzu, odpočívají a nechají gumu jen tak “plandat” u dna. Poslední úlovek (viz foto) byl na zelenkavou gumu 10 cm, hlavička 21 g, silon 0,28. Po nahození se šťastný rybář nějak zapomněl, až mu ostatní začli nadávat, ať si to stáhne, že už má na vlasci pytel. Dovinul a myslel, že zůstal viset ve vázce. Tak poškubával, až se vázka dala do pohybu – výsledek 24 kg, 124 cm.

Eliška Šimašková
    Účastník
    (5 odpovědí)

No mám gumennu rybu o hmotnosti 230 gramov poznám jedno miesto kde je dno piesocite hĺbka tam je tak 20-30 m chcela by som skúsiť aj na mäso ale idem zachvilu naspet na SK takže to už asi nestihnem dnes chcem ísť tam pozrieť na gumu chcela by som vedieť či ju mám potopit na dno a ťahať alebo ju potopit a sem tam ju pritiahnuť chytám na mori prvý krát najvetsiu rybu som chytila tresku tmavú z lode o hmotnosti 8kg 😀 a chcela by som aspoň raz chytiť halibuta môže byť aj maly 😀 hlavne aby som mala zážitok som tu totiž pracovné a teraz tu je také počasie že stále prší dnes trochu fúka tak neviem či sa to vôbec oplatí a či ísť radšej ráno alebo večer alebo ísť aj počas dňa a či nevadí keď není slnko a prší alebo je najlepšie keď svieti a neprši to je premna dôležite a či ísť po odlive alebo prilive alebo keď začína príliv 🙂 ďakujem za odpoveď

Cesar
    Účastník
    (159 odpovědí)

To je teda ostuda, že tady Elišce nikdo neodpoví. 230g gumová ryby je moc těžká na vláčení ze břehu, půjde rychle ke dnu a bude hodně váznout. Pravděpodobně o ni prychle příjdeš. Já bych volil gumovou rybu do 150g, aby se dala dobře tahat sloupcem. Denní dobu bych zvolil na příliv, kdy je plný stav a voda začíná klesat. Počasí bych si vybral polojasno, v dešti bych tam na břehu nemoknul. Deštivo a nízká oblačnost, je spíše počasí na lov tresek. Přeji hodně štěstí a napiš, jestli se něco povedlo.

Eliška Šimašková
    Účastník
    (5 odpovědí)

Mám 100 g pôjdem skúsiť povlacit po pobreží neviete niekto ako zistím dno bez sonaru ? Čo tam je piesok alebo tráva

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Pokud je tam tráva, tak budeš váznout. Jestli je tam písek, budeš to krásně tahat při dně.

Eliška Šimašková
    Účastník
    (5 odpovědí)

No pokazil sa mi včera naviják ( už druhý ) tak už som asi dochytala 😀

Cesar
    Účastník
    (159 odpovědí)

Koupit novej a šup na ryby. Kup si Slammer 460, ten se ti nepokazí do konce života. 🙂

Eliška Šimašková
    Účastník
    (5 odpovědí)

Už mam 😀 bola som skúsiť zatiaľ len pár makriel

Brzda96
    Účastník
    (1 odpovědí)

Chlapci 21.7kg s brehu 30 minutovy boj na mäso kúsok od bodo

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 30)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Jak ulovit halibuta ve středním Norsku?

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...