Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Jak ulovit halibuta ve středním Norsku?

• Toto téma obsahuje celkem 29 odpovědí. Do diskuze (16 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Brzda96 a poslední změna proběhla před 6 roky a 6 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 30)
  • Autor
    tiguan
    Člen
    (26 odpovědí)

Všichni tady na webu popisují lov halibutů v severním Norsku, nemáte někdo tip na úspěšný lov halibutů ve stř. Norsku? Slyšel jsem názor, že jich tady je méně, ale třeba se tomu jen nikdo pořádně nevěnuje. Díky za vaše tipy!;-)

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

Lov halibutů je naprosto stejný v severním, středním i jižním Norsku (viz rekord halibuta – je to ještě střední Norsko).

Důležité jsou podle mne tyto kroky (a je jedno jestli jsi na severu nebo jinde):

1. Stanovení způsobu lovu (přívlač, pilkr…)

2. Vytipování lovného místa na mapě

3. Ověření místa u místních

4. Ověření místa v reálu

5. Štestí

A nejdůležitější bod u přívlače : vedení nástrahy. To ti potvrdí všichni kteří se mnou jezdí (Mikulčák, Metrovka, Děda…) 🙂

kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

MifaM opět trefil do černého. Všech 5 bodů platí. Každý rok ve středním Norsku (Hitra) ulovíme halibuty jen ne takové mamuty. Vedení nástrahy je asi nedůležitější předpoklad úspěchu, pokud jsme již na místě jejich výskytu. Myslím, že o lovu halibutů je zde někde celý článek.

ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

No,ověřit si lovné místo v reálu je základem úspěchu,neboť nechytáme-li,těžko se dočkáme záběru…:-P.Poptávání,sociologický průzkum v okolí taktéž není k zahození,poznáme nové lidi a jejich názory.

Ve středním Norsku je asi méně halibutů v důsledku intenzivního profesionálního lovu v minulosti,ale všude u ostrovů nebo ve vyústění fjordu do volného moře je možnost chycení halibuta,zvláště v poslední době,kdy je lov částečně omezen,byl zaveden umělý odchov atd..Známé jsou úlovky na Averoya,v okolí Hitry,Smoly atp.Velikost není zatím taková jako v severním Norsku,což oblast Helgoland(Lokta) už je.

Místa typická pro halibuty je písčité a štěrkovité dno s hloubkou 10-100m.V menších hloubkách,cca do 50m je příjemnější chytání,ale i tak to někdy bývá nudné(bez záběru)a namáhavé(při použití těžších zátěží a 12-ti hodinovém vytrvalém hledání).

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

No vidíš ZM a já si do teď myslel, že severní Norsko začíná až krajem Troms 🙂

Ale jen doplním, že Lokta náleží do kraje Nordland.

A to že lov halibuta je z větší části nudnou záležitostí, tak s tím souhlasím na 100%. Tedy do té doby, než zabere 😀

ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

Helgeland je jižní okres kraje Nordland.

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

ZM napsal:

Tím co jsem napsal jsem to přeci nepopřel 😀

Petr Novák
    Účastník
    (1356 odpovědí)

Uvidíme jak to s nimi bude za měsíc na Vikně. Přípravy materiálu i hlavy jsou v plném proudu. Pokud dovolí počasí tak se těmhle plackám chci několik dnů věnovat.

ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

To určitě,ani mě to nenapadlo.:-P

Vogon
    Účastník
    (86 odpovědí)

A když zabere, tak ti to čekání vynahradí do poslední minuty:-P

tiguan
    Člen
    (26 odpovědí)

MifakM napsal:

ZM napsal:

Tím co jsem napsal jsem to přeci nepopřel

Neříkám, že se tvoje tipy nedají použít, ale měl jsem na mysli oblast Averoy, Hitra, Smola atd., kam jezdí asi velká většina. Ten váš halík byl až někde od Lofot, že?

Ice
    Účastník
    (206 odpovědí)

MifakM napsal:

Lov halibutů je naprosto stejný v severním, středním i jižním Norsku (viz rekord halibuta – je to ještě střední Norsko).

A nejdůležitější bod u přívlače : vedení nástrahy. To ti potvrdí všichni kteří se mnou jezdí (Mikulčák, Metrovka, Děda…)

Mě zajímá to vedení nástrahy. Na dně nebo ve sloupci? Rychle jako na kelery?

deda
    Účastník
    (265 odpovědí)

Byl jsem u toho,když Dvoumetrovka(Metrovka)chytil český rekord halibuta.Nebyl jediný,ale celkem za pobyt bylo uloveno asi 14 kousků.Těch 5 bodů,co uvádí Mifak je 100% pravda.Ale je to jen 50% úspěchu.Všichni halibuti byli chyceni na vláčku asi ve 20metrech na písčitém dnu.Nástrahy byly malé černé gumy(ani nevím jak se jmenují)vedené po dně.Je mi divné,že i ten rekordní s očima navrch hlavy sbírá takovou žoužel pod sebou(skoro poslepu).Přemluvit takového obra vyžaduje souhru celé posádky na lodi(bylo nás 6) a velkou dávku trpělivosti.Celá akce trvala 2hodiny a 15 minut.Až se halík odlepil od dna,bylo nutné za ním opatrně jezdit s lodí,posbírat všechny pruty v držácích,aby byl pro lovce umožněn průchod po celé lodi.Několikrát byl halíček u lodi,ale vždy mu bylo umožněno se vzdálit.Po jeho unavení přišel na řadu gaf.S běžným gafem ,jak je v každé lodi ,by halík odplul i s tím,kdo by se gafu držel.Byl použitý gaf asi 30 cm dlouhý s velkým okem jako držadlo a hlavně na laně.Po zaseknutí gafu do tlamy začalo to pravé peklo.Dva chlapi nemohli lano udržet,stále prokluzovalo.Už někdo poradil,že je dobré mít na laně suky.Pak přišla na řadu ocasní smyčka a do lodi ho táhli 4 siláci a to hlavou napřed.Vytažení gafem a ocasní smyčkou se nedařilo.

Vedle na chatě byli němci.Taky chytili pořádného halibuta,ale dostali ho jen 1x k lodi ,prohlídli si ho a pletenka s utaženou brzdou nabyla pro halíka překážka!

Rad a poznatků je tady už dost,tak mpřeji všem šťastný a úspěšný lov.

Děda.

Lipenak
    Účastník
    (192 odpovědí)

Na Hitře se jich nám letos povedlo sedm, ale jak píše ZM žádní kapitáni,přesto příjemné zpestření na vláčku. Nej 96 cm. Mají rádi pomalé vedení a nástrahy s twisrovým ocáskem. Viz ulovení velkého na Loktě na žoužel:-)od ZOOMU. Asi tři to zobli až u hladiny, čili i nástrahu tahat pomalu z hhloubky.

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

tiguan napsal:

Neříkám, že se tvoje tipy nedají použít, ale měl jsem na mysli oblast Averoy, Hitra, Smola atd., kam jezdí asi velká většina. Ten váš halík byl až někde od Lofot, že?

Lokta leží ještě pod Mo i Rana. A ty rady jsou platné kdekoliv v Norsku. Je pravda že s lovem halibuta na uplnem jihu nemam zkušenost, ale předpokládám že co na ně platí na severu bude platné kdekoliv.

Hledat písečné plotny poblíž hloubkových zlomů. Hloubka plotny 20-60m. Mi hledáme jen 20 m protože vláčíme malé gumy (dufkovky a Berkley). Obvykle místo kde se halíci vyskytují bývá velmi malé (cca 200×200 m). Často sonar nic neukazuje. Jakmile se na dně začne objevovat tráva, tak tam už záběr nečekat a přejet na holý písek.

A s tím vedením nástrahy je to těžké. Co mám zkušenost tak každá nástraha chce svoje vedení. Jinak jsme vedli dufkovky a Berkleye, jinak Zoomy. Hlavně to chce tahat u dna a pomalu. Napodobovat poraněnou a unavenou rybku. Obšas vytáhnout až k hladině a přehodit. Pokud bude navíjení přiliš rychlé halík za nástrahou vyjede až k lodi ale neveme ji.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 30)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Jak ulovit halibuta ve středním Norsku?

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...