Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Jak proclít nadlimitní množství …
- Toto téma obsahuje celkem 26 odpovědí. Do diskuze (13 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ktmjirka a poslední změna proběhla před 2 roky a 6 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#62720 16.5.2013 v 17:41
Velice jednoduchá odpověď…zastavíš na celnici,řekneš co chceš proclít a co vezeš…no a je to…8-)
Celník ti vypíše doklad o zaplecení cla a v klidu jedeš dál a nic nehrozí..
Kdyby tě zastavila hlídka po zaplacení cla,ukážeš doklad o zaplacení a vůbec nic se nedějě…
My proclívame pravidelně a na celnici je to cca 20-25min..
Není se vůbec čeho bát a celníci jsou v tomto případě opravdu úplně v klidu a pohodě..
#62722 16.5.2013 v 17:57velmi stručně řečeno, věřím, že nám dokážeš tuto proceduru trochu více osvětlit.např. sdělím celníkovi , předpokládám anglicky, že chci proclít nadlimit, dále mi dá vyplnit formulář, je v norštině, nebo mezinárodní, atd, kontroluje u toho množství jak už ryb, cigaret, nebo alkoholu?
dále jaké jsou sazby za tyto proclívané komodity atd atd atd
Díky
#62725 16.5.2013 v 18:02Tohle si dokážu představit třeba v přístavu, kdy přijedu trajektem do Norska nebo někde na celnici za bílého dne.
Ale již několikrát se mi stalo to, že jsme v noci přejeli do Norska a ani jsme si celnice nevšimli. Jasně, to mě nejspíš neomlouvá, když něco navíc vezu.
Jak poznám budovu, kde najdu celníky, když těch budov tam bude víc a nikde neni ani živáčka?
#62728 16.5.2013 v 18:11leiter napsal:
velmi stručně řečeno, věřím, že nám dokážeš tuto proceduru trochu více osvětlit.např. sdělím celníkovi , předpokládám anglicky, že chci proclít nadlimit, dále mi dá vyplnit formulář, je v norštině, nebo mezinárodní, atd, kontroluje u toho množství jak už ryb, cigaret, nebo alkoholu?
Díky
Stručně a jednoduše…
Pokud se domluvíš norsky,tak norsky,pokud se domluvíš anglicky,tak anglicky..
Celník se zeptá co chceš proclít…vyplní formulář a je to..ty to pouze podepíšeš a zaplatíš..
Když proclíváme pivo,tak nikdy nechtěl vidět kolik toho opravdu vezeš,ale pozor na to,může se stát,že bude chtít vidět co jsi mu nahlásil..!!!!!!!Loni jsme platili za jedno pivo myslím 10NOK..
Toto téma se tu točí dokola a pořád…
#62734 16.5.2013 v 18:38celni predpisy najdete zde – http://toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=176638&epslanguage=en nastavte si jazyk,jaky potrebujete.
V dolni casti stranky je take tabulka cen za lakohol.
vyvezt se da pouze tech 15 kg ryb a jedna trofejka – na hranicich se zadne “vyvozni clo” neda zaplatit!
Ryby navic si muzete koupit v Norsku a na to musite mit ucet.
Dovozni limit do EU, jak jsme se tu shodli, neni urcen.
odkaz http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:077:0001:0019:CS:PDF
diskutovalo se o tom v tematu jak prevezt ryby z norska letecky.
#62736 16.5.2013 v 18:44Njn tobě to je jasné a bylo ti to jasné také před tím, než si to dělal poprvé?
Pochop to, že ne každý na týhle lopatě umí sedět.
Téma, které se tu točí kolem dokola je o něčem jiném ( o pašování ) a proto jsem založil přesně toto téma ( o proclívání )O tomto je jen sem tam nějaká zmínka. A bylo by konečně dobré aby to bylo jasně, stručně, všem srozumitelně vysvětlené pod jedním tématem.
Ještě mě napadá jedna otázka: vyjíždím z trajektu v koloně aut. celník auta pouští a sem tam nějaké veme na kontrolu. Nemám kam zajet je tam jen 1 jízdní pruh. A celník si zrovna vybere i mě a já chci něco proclít. Jak mu vysvětlím, že jsem stejnak chtěl něco proclít?
#62737 16.5.2013 v 18:49Nevím, jak to vipadá v norském přístavu, ale když vyjíždíme ve švédsku, tak kontroly jsou až za místem, kde je možné platit clo. Dokonce tu v nějaké diskuzi někdo psal, že v Trelleborgu je i automat na placení cla, ale to clo platí asi je pro uzemí švédska.
#62738 16.5.2013 v 18:50janka napsal:
celni predpisy najdete zde – http://toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=176638&epslanguage=en nastavte si jazyk,jaky potrebujete.
V dolni casti stranky je take tabulka cen za lakohol.
vyvezt se da pouze tech 15 kg ryb a jedna trofejka – na hranicich se zadne “vyvozni clo” neda zaplatit!
Ryby navic si muzete koupit v Norsku a na to musite mit ucet.
Dovozni limit do EU, jak jsme se tu shodli, neni urcen.
odkaz http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:077:0001:0019:CS:PDF
diskutovalo se o tom v tematu jak prevezt ryby z norska letecky.
Nějak mi neštýmuje to, že vývozní clo neni na ryby na nadlimitní množství. Já nerozumím tomu, že jsem na této diskuzi četl to, že někdo zaplatil pokutu za nadlimitní množství a pak mu byla celníkem nabídnuta možnost zaplatit a vzit si to nadlimitní množství. Zvláštní to věc.
#62739 16.5.2013 v 19:17sedoil – jasne jsou celnice naprosto jasné. Jako ta ze Švédska do Norska pod Oslem. Jestli si to pamatuju dobře, tak je tam snížená rychlost a jasně i v noci je tam napsáno CELNICE – TOLL CUSTOMS. To je ok. Když nebude veškerý provoz svedený přes celnici( celnice je mimo hlavní silnici – kdo neví), tak tam zajedu a proclím. Ale když tam bude z tý hlavní silnice svedený veškerý provoz, tak kde a komu nahlásím, že chci něco proclít??? Nebo mám vyjet ještě před kontrolou z kolony, odstavit auto někde na krajnici, dělat nepodezřelého a jít pěšky, k celníkům a říct jim, že chci něco proclít? Nebo dojet až k nim a říct jim, že chci něco proclít? Co když zrovna mě si vyberou ke kontrole. A já budu chtít říct, že mám něco k proclení. Nevysmějou se mi v tomto případě? Neřeknou si, že kdyby jsme ho nevzali na kontrolu určitě by nic proclít nechtěl? Přesto, že bych chtěl!
Nikdy jsem si konkrétně u této celnice nevšimnul, že by šlo clo zaplatit před kontrolou. Ale možná se pletu. Nikdy nikdo mě nekontroloval a i kdyby, tak by to bylo jen zdržení na cestě – nic víc.
#62741 16.5.2013 v 19:22kdyz vyjizdite z lodi a nebo projizdite hranice nebo i na letisti – je tam pruh oznaceny cervene nebo znacka clo.
Tam najedete nebo zajdete.
Zelene znacene cest a pruhy znamenaji nic k procleni.
Zvlastni veci nikde nevidim. Davam sem odkazy primo ke kovarum – norsky celni urad, cesky celni urad, predpisy evropskeho spolecenstvi. Zkuste si to precist, co se tyka sportovniho rybolovu.
Pokud nekdo s rybama oficialne obchoduje, asi ma jine predpisy.
#4709 16.5.2013 v 19:35Prosím přátele rybolovu v Norsku, kteří mají s touto problematikou zkušenosti, nebo znají odpovědi, aby zde popsaly jak správně postupovat.
1: jak správně proclít nadlimitní množství alkoholu, cigaret atd.
2: jak správně proclít nadlimitní množství ryb
Jedná se o to jak správně postupavat ať už se to týká celnice na hranicích nebo případné celní kontroly ve vnitrozemí Norska.
#62745 16.5.2013 v 19:43Díky Janko – to s těma pruhama byla konkrétní a poučná odpověď.
#62779 17.5.2013 v 5:32sroubek282 napsal: leiter napsal:
velmi stručně řečeno, věřím, že nám dokážeš tuto proceduru trochu více osvětlit.např. sdělím celníkovi , předpokládám anglicky, že chci proclít nadlimit, dále mi dá vyplnit formulář, je v norštině, nebo mezinárodní, atd, kontroluje u toho množství jak už ryb, cigaret, nebo alkoholu?
Díky
My jsme ani nic vyplňovat nemuseli – celnici jsem nahlásil, kolik nás je, kolik toho máme navíc, ona to zadala do compu, vyjela účtenku, já zaplatil a za 1-2 minuty jsme pokračovali 😀 😀
Stručně a jednoduše…
Pokud se domluvíš norsky,tak norsky,pokud se domluvíš anglicky,tak anglicky..
Celník se zeptá co chceš proclít…vyplní formulář a je to..ty to pouze podepíšeš a zaplatíš..
Když proclíváme pivo,tak nikdy nechtěl vidět kolik toho opravdu vezeš,ale pozor na to,může se stát,že bude chtít vidět co jsi mu nahlásil..!!!!!!!Loni jsme platili za jedno pivo myslím 10NOK..
Toto téma se tu točí dokola a pořád…
#62780 17.5.2013 v 6:12sedoil napsal:
Dokonce tu v nějaké diskuzi někdo psal, že v Trelleborgu je i automat na placení cla, ale to clo platí asi je pro uzemí švédska.
V Trelleborgu norske clo opravdu nezaplatis… 😀
#62794 17.5.2013 v 10:15Takže si myslím, že to můžeme shrnout aby každý věděl jak postupvat podle zákonů.
1: jak správně proclít nadlimitní množství alkoholu, cigaret atd.
Odpověď zní:
A:Když překročíte kdekoliv hranice s Norskem a nechcete nic proclívat a přijedete do úseku který je označený TOLL CUSTOMS sledujte jízdní pruh označený zeleným osmihranem ( někdy doplněným šipkou kudy máte jet ) u kterého je napsáno Intet á fortoll a Noting to declare = nevezu nic co bych chtěl proclít.
B:Když překročíte kdekoliv hranice s Norskem a chcete cokoliv proclít a přijedete do úseku, který je označený TOLL CUSTOMS sledujte jízdní pruh označený červeným čtvercem ( někdy doplněným šipkou kudy máte jet ) u kterého je nápis Varer till fortolling a Goods to declare =
chci proclívat.
Kdo se dorozumíte, tak nahlašte vše co chcete proclít. Pokud po vás budou chtít vyplnit nějaký formulář, tak je požádejte o pomoc s vyplněním. Z domova si žádný formulář nemusíte vozit. Kdo se nedohovoříte nebo máte obavu, že to nezvládnete, sepište si to co budete chtít proclívat doma na papír, třeba v angličtině.
2: jak správně proclít nadlimitní množství ryb
Nadlimitní množství ryb se proclívat nepokoušejte. To se prostě nepovede. Pokud nadlimit vezete, sežeňte si v místě pobytu v Norsku doklad o zakoupení.
Pokud s jakýmkoliv nadlimitem budete postupovat jinak, porušujete zákony Norska.
Pokud jsem v tomto souhrnu něco vynechal nebo je něco špatně, tak mě doplňte nebo opravte!
Díky všem, kteří přispěli se svou troškou do mlýna 🙂
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Jak proclít nadlimitní množství …