Hasvik, NO
temperature icon 12°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 23°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 16°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 28°C
zataženo

Jak nejlépe do Bergenu?

Zdravím,prosím o info jakou zvolit nejlépe cestu(ekonomicky,časově atd.)do oblasti Bergenu?Zvolit spíše trajekt Hirtshals-Larvik,dále po E 134,nebo zvolit trajekt Hirtshals-Kristiansand dále pak nahoru na Stavanger,nebo nějak přes vnitrozemí(na Evje a dále se napojit na E134)?Případně jiná trasa?Děkuji za info

Odpovědět

V létě 2011 jsem za pomoci Norských přátel řešil trasu ze Stavangeru na sever. Priorita byl rychlý a levný průjezd. Výsledkem bylo jejich doporučení Bergenu se zdaleka vyhnout - povídali že se tam (někde po cestě, nevím přesně kde) připravuje stavba nového mostu a že cenovky za trajekt už jsou nastaveny tak aby se s jejich pomocí na ten most co možná nejrychleji vydělalo. Takže já bych 1) nejraději letěl 2) když už po zemi tak raději vnitrozemím, neb nepředpokládám že ten most už stojí a investor má náklady z5.

My jdme kdysi jeli Hanstholm/dánsko/ do Bergenu se zastávkou v Haugesundu.

Bylo to docela dlouhé, ale už je to asi 8 let, tak nevím zda ještě takto jezdí

Do Bergenu jezdi 3x tydne z Hirtshalsu trajekt, cesta trva ca 16 hodin. http://www.fjordline.com

K te nahore navrhovane ceste - Kristiansand - Bergen a nebo Larvik - Begren je to prast jak uhod. Obe cesty trvaji ca 8 hod, kilometrovy rozdil je ca 30 km, ale nac platit delsi trajekt do Larviku?

Obe cesty jsou zhruba stejne zajimave. Na Stavanger se nejede!

Pres Hardangerfjord se jede trajektem Jondal - Tørvikbygd, kde nekdy v daleke budoucnosti asi bude tunel, ale to jeste potrva. Cena trajektu je nejak 85 NOK za auto s ridicem, 36 za dospeleho (+- nejaka koruna)

ten zminovany most nahore pravdepodobne myslite Hardegerbrua http://www.hardangerbrua.no/ a ten je o kus dal do vnitrozemi, nahradi nekdy v tomto roce trajekt Brimnes - Bruravik - uz jsem o nem psala v zajimavostech, pres ten ale nepojedete, to byste si zase zajeli.

takze krome primeho trajektu do Bergenu, asi nejlepsi spojeni je Kristiansand Evje a pak 134.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.