Zdravím všechny Norky.
V poslední době jsem se setkal se třemi zásahy norské celní zprávy , zaměřené proti vozidlům s CZ RZ.
Všechny tři se staly na hlavním hraničním přechodu mezi Švédskem a Norskem ve Svinesundu. Všechny tyto kontroly proběhly tak, že vozidlo projelo po mostě , před celnicí se na semaforu ( kde byla zelená) náhle objevila červená a příkaz k odbočení doprava na pracoviště celníků v Norsku. Následoval přejezd na pracoviště, ale pouze do haly, kde není rentgen, pouze kryté stání. Celníci vyzvali osazenstvo vozidel, ( jednalo se o 2 minibusy a v posledním případě 2 sobní vozidla typu Škoda Ocatvia Combi a Fiat Freemont), aby si vystoupili a vyložili kompletně celé vozidlo pro kontrolu.
Všichni tak samozřejmě udělali, někdo dostal malou pokutu za nadměrný alkohol, skutečně do stovek NOK a po cca 2-3 hodinách zase pokračovali v cestě.
A teď o co jde: Jeden z kamarádů se dal s celníky do rozhovoru, proč se tato kontrola dělá, jestli je zaměření na alkohol, cigarety atd.Bylo mu sděleno, že Norové si již např. Němce vycvičili a že teď mají nové nařízení tzv." cvičit zejména Čechy, Slováky, Poláky a Maďary. Jde prý výhradně o to, že se ve velkém měřítku rozmáhá pašování alkoholu a cigaret a že se tomu musí nějak zabránit a naše národy v tom prý vedou jejich pomyslný žebříček.
No nevím nevím, já si to osobně nemyslím, ale to je věc , z mé strany neovlivnitelná a nezkontrolovatelná.
Jedeme s kamarády rybařit a začínáme mít podivný pocit, že , ačkoliv nevozíme nic moc navíc, já tedy sám navíc cigarety, neboť s krabičkou denně nevystačím a 300 Kč za krabku fakt v Norsku nedám, ale jinak jsme čistí. Fakt ale, po xx hodinách nemám zájem, aby mě někdo filcoval auto na několik hodin na hranici.
Takže k otázkám :
1/ stalo se Vám v poslední době něco podobného ?
2/ Není lepší jet nějakým jiným přechodem, kde tyto " nařízení" nejsou v praxi tak obvyklá, jako na Svinesundu?
tázka zejméa p Janku, víte o nějakých takových restriktivním opatřeních?
Velmi přivítám Vaše reakce, neboť pro mnoho z nás není příjemné jet na dovolenou a být 3 hodiny na hranici buzerován a to v teplotách ( přes přechod se povětšinou projíždí mezi 3-7 hod ráno) okolo 0 st.C. Již jsem to zažil 2 x dříve a fakt to není nic příjemného.