Tož jsem se dokopal k založení tématu, ke kterému mě na podzim naváděli Kulik a spol. Trochu to sice trvalo, ale snad tu nějáké fotky nedlouho před sezónou ještě znásobí těšení se na sever.
Tož jsem se dokopal k založení tématu, ke kterému mě na podzim naváděli Kulik a spol. Trochu to sice trvalo, ale snad tu nějáké fotky nedlouho před sezónou ještě znásobí těšení se na sever.
... ti ptáci, co vás přiletí navštívit na otevřeném moři, jsou většinou buřňáci lední. Příbuzní albatrosům tráví spoustu času ve vzduchu. Ale malým kelerem rozhodně nepohrdnou ;-)
Odpovědět
Zajímavá barva večerního světla na dalekém severu - táhne to jakoby do zelena. V Photoshopu necháno jak to foťák vzal, protože tuhle náladu tam miluju. Musí k tomu být asi konkrétní teplota, vlhkost vzduchu, raději téměř bezvětří a co já vím ještě.
Odpovědět
Z trochu drsnějšího soudku - toto torzo jsme našli u Ornulfa na molu při jednom příjezdu z ryb. Střelil s přítelem tuleně ve druhém fjordu. Vyřízne se jenom skutečně nejkvalitnější maso a zbytek dostanou psi. Měli jsme příležitost ochutnat přírodní steak. Za mě velmi dobré s jemným nádechem chuti jater. Tmavě rudá barva masa je způsobena spoustou hemoglobinu v krvi, jak už tak bývá u savců, kteří potřebují navázat při nádechu před potopením co největší množství kyslíku. Kdybyste toto udělali s profesionálním cyklistou, bude to vypadat asi dost podobně :-) Dříve, kdy jsem se na nádech hodně potápěl, bych to bral všema deseti. Pokud to někoho pohoršilo, tak se omlouvám. Přírodu mám hodně rád, ale chápu tradiční zvyky místních lidí a důležité je, že maso se zužitkuje.
Odpovědět
... a abych dneska nekončil krvavě, tak jeden pěkný halibut ze třetího fjordu. Nevypadá velký, ale nenechte se zmást. Gafař má skoro metr devadesát a ten hák jsem vykoval spíše na velrybu. Halík měl cca 25 kg.
Vůbec bychom na focení potřebovali někoho menšího vzrůstu. Já odmítám fotit ryby v předpažených rukách, takže to často vypadá horší, než ve skutečnosti je :-P
Odpovědět
Musím opět poděkovat Doškymu za jeho trpělivost při mém znovu vyškolení poslání obrázků.
Vláďo, díky.:-D
Odpovědět
[citace]kulik napsal:
Tak ještě jeden na procvičení vkládání obrázků.[/citace]
Pěknéééé. Až na ten výkon motoru. :-) Odkud to je??
Odpovědět
Je to z Hitri od EDENu a zde je tento výkon celkem dostačující.
Odpovědět
[citace]apnea napsal: kulik napsal:
Tak ještě jeden na procvičení vkládání obrázků.
Pěknéééé. Až na ten výkon motoru. Odkud to je??[/citace]
apnea: Ten výkon je plně dostačující, i 25kou tyhle lodě na Edenu upalují hodně rychle, i přes 30km/hod. Bylo pro mě velkým překvapením, že na Grefsnesu ty hliníkače s 25kou motorem jsou hrozně pomalé. To co jsem jeli s laminátkou a 25kou motorem 20 minut, stejná vzdálenost s hliníkovou lodí a 25kou trvala cca 40-50 min. Jak se říká, plný knedlík, a ono se to ploužilo tak max. 18 km/hod. Je to dáno zřejmě podstatně větší váhou lodi.
Odpovědět
apnea: Ten výkon je plně dostačující .... Je to dáno zřejmě podstatně větší váhou lodi.[/citace]
Jj, věřím. Byl tam i smajlík. Váha lodi hraje určitě velkou roli. Já jsem jezdil vždycky jenom na Kvaernu, a jednou na Titranu jsme k tomu dostali motor 30-ti koňák a to bylo špatné. Potom jsme přebili na čtyřicítku a už výrazně lepší. Na úplném severu jenom padesátky a ty mám nejraději. I když trochu více hltají.
Odpovědět