Hasvik, NO
temperature icon 9°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 17°C
slabý déšť
Oslo, NO
temperature icon 18°C
déšť
Bergen, NO
temperature icon 17°C
zataženo
Malé, MV
temperature icon 30°C
skoro jasno

Filetovací nůž

Ve staré diskuzi se už toto téma probíralo tak zkus pohledat...jinak co si pamatuju tak se chválí hlavně marttini i když mě osobně sklamal protože špatně držel ostří ale to asi proto že to byl nějaký šmejd za pár stovek,když koupíš dražší okolo dvou tisíc tak budeš spokojen,jinak já používám Rapalu kterou koupíš i zde na eshopu,je dobrá a celkem drží ostří,ještě levnější je firskars,ten mám záložní...má rada pro začátek-zkus rapalu za 329kč zde na eshopu.

Odpovědět

Nemecky zakon o zbranich - noze

maximalni delka sklapovaciho noze s jednostranne nabrousenou cepeli 8,5 cm

[citace]Vydra napsal: Jak dlouhé máte fileťáky?[/citace]

Odzkoušeny velikosti 5,7,9". Jako nejlepší se ukázala velikost 7" (18 cm). Používáme Rapala 707 s plastovou rukojetí, běžně se prodává za cca 350 - 400 CZK. Na eBay se nechá pořídit i za 3 €.

Důležitý je brousek, u nás vyhrál Wüsthof Dreizack Solingen typ 4344. Cena kolem 600 CZK. Neničí čepel, "ořezává" ji ve správném úhlu. Naopak se neosvědčily ocílky, zasviněj se slizem z ryby a jsou pak na dvě věci.

Jestli můžu poradit, tak si vem do ruky klasický rejžák a hadici a zbavíš se jak slizu tak i šupin, které stejnak opadávají. Ryby před filetován budeš pak mít krásně čisté.

Když je nůž klvalitní, tak je nejlepší právě ocílka.

[citace]sroubek282 napsal:

doufám,že tyto nože pánové nebrousíte doma na bruskách atd,tyto nože se brousí,ale říkají temu leštění,není to klasická bruska,co má každý v garáži.Tato domácí bruska tento nůž pěkně znehodnotí a je kumšt to potem dobře nabrousit zpět.

Jednou sem ho pučil a kámoš brousil  doma.Kámoš co to leští,tak pěkně potom prskal,od té doby začal trošku rezavět,myslím tím,jak ho  prohnal přes domácí brusku.

Mám Rapallu,sem s ním spokojen.[/citace]

Zdravím, nedá mi to, někteří tomu říkají zviditelňování a všechno je mimo, ale potom se může jen tleskat. Mám přečteno skoro vše co jsem byl schopen najít a bojím se po tom všem co zde čtu, jen pípnout. Vím, že to sem nepatří, ale jsem z Karviné, jedu poprvé a mám problém s tím co vzít, když to bude třeba jednou. Denně sleduji diskuzi a chodím a nakupuji. Myslím, že než odjedu, bude rozvod, nebo mně nevezmou do autobusu. Dnes jsem koupil prut na vláčku a nůž Rapala. Mám spoustu prutů a spoustu nožů ale chtěl jsem se Vás zeptat sroubku, myslel jste to vážně s tím leštěním? Ten nůž má totiž ne jen pochvu :-D, ale i nějaký brousek, viz foto. Jinak zdravím všechny tunajši a když, tak se ozvěte založíme stranu. ;-)

To sroubek: Posílám to slíbené foto, ten brousek je dole u špičky čepele. Zdar a hodně vydařený sraz. My ho máme 7.8. a pak vzhůru na Titran. Ps. Sudy ale budou asi dva, dospělých bude asi 20 a loni došlo pivo v pět odpoledne.

Ps. tak foto až na potřetí

to bakulin:jistě,že se může projet na brousku,tento brousek je jako ocilka,ale,když ho chceš nabrousit po výpravě,tak v žádném případě,na nějaké brusce,jednou sem tak pučil Rapalu a dopadlo to tak,že sem si rači koupil novou.

Brousí mi to kámoš,který je specialista,jak mi řek co a jak,tak prodávám 8-O

Jinak Rapalu už vozím do Norska 7 let a pořád super.

[citace]Vlkous napsal: Jestli můžu poradit, tak si vem do ruky klasický rejžák a hadici a zbavíš se jak slizu tak i šupin, které stejnak opadávají. Ryby před filetován budeš pak mít krásně čisté.

[/citace]

Ryby nekucháme (jen se kontrolují játra a když nejsou "červivý", zpracují se do oleje) ani se nepatláme se šupinami. Vyřízneme jen filety ze hřbetu a boků a ty pak stáhneme. Vozíme dom jen úplně čisté maso. Pouze na gril se vozí něco menších obecňaček a kelerů. Ty odšupinujeme českým drátěným kartáčem. Rapala nože slouží perfektně, zejména na stahování kůží. Kolečkovým brouskem se nůž protahuje prakticky na každou rybu, s ostřím jako žiletka jde práce přeci jen líp.

Jo fileťák od rapaly je super,ale jen na menší ryby nebo na dočišťování velkých filet od kostí.Na větší ryby raději používám pevnější nůž s delším ostřím.Používáme ho i na stahování kůží z filet.

Mára

Na šupiny používame ryžák, na kožu kombinačky. Fileťáky - 19 cm Rapala. Používal som tiež nože Fiskars a dalo sa.

Nemáte někdo zkušenosti s noži Mora? Marttini už mě dochází, tak uvažuji o výměně.

Rapala - je za hubičky a vzhledem k tomu, že v Norsku jsme max. 3x za rok, má i při brutal broušení slušnou životnost. :-)

Mám nůž Rapala jak jsem už se zmiňoval, jak budu spokojen to Vám zdělím určitě, ale nedá mi to a podělím se z jinou zkušeností.

Nůž jsem rozbalil a hrůza, byl ohlý doleva, až mně oblil pot. Hned druhý den jsem šel reklamovat a pochodil jsem. Doplatil jsem a vzal si jiný s čepelí 18 cm. Co mně překvapilo, prodavačka ho přede mnou rozbalila a byl rovný, je tady. Užitečná zkušenost, myslím, že stojí za zveřejnění.

Ahoj,

já používám fileťák od fiskaru dlouhý 22cm a jsem sním velmi spokojen

8-)

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.