Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetovací nůž
- Toto téma obsahuje celkem 57 odpovědí. Do diskuze (29 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 14 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#13033 21.7.2010 v 6:37
Nemecky zakon o zbranich – noze
maximalni delka sklapovaciho noze s jednostranne nabrousenou cepeli 8,5 cm
#13058 22.7.2010 v 7:48Vydra napsal: Jak dlouhé máte fileťáky?
Odzkoušeny velikosti 5,7,9″. Jako nejlepší se ukázala velikost 7″ (18 cm). Používáme Rapala 707 s plastovou rukojetí, běžně se prodává za cca 350 – 400 CZK. Na eBay se nechá pořídit i za 3 €.
Důležitý je brousek, u nás vyhrál Wüsthof Dreizack Solingen typ 4344. Cena kolem 600 CZK. Neničí čepel, “ořezává” ji ve správném úhlu. Naopak se neosvědčily ocílky, zasviněj se slizem z ryby a jsou pak na dvě věci.
#13060 22.7.2010 v 8:22Jestli můžu poradit, tak si vem do ruky klasický rejžák a hadici a zbavíš se jak slizu tak i šupin, které stejnak opadávají. Ryby před filetován budeš pak mít krásně čisté.
Když je nůž klvalitní, tak je nejlepší právě ocílka.
#13074 22.7.2010 v 19:15sroubek282 napsal:
doufám,že tyto nože pánové nebrousíte doma na bruskách atd,tyto nože se brousí,ale říkají temu leštění,není to klasická bruska,co má každý v garáži.Tato domácí bruska tento nůž pěkně znehodnotí a je kumšt to potem dobře nabrousit zpět.
Jednou sem ho pučil a kámoš brousil doma.Kámoš co to leští,tak pěkně potom prskal,od té doby začal trošku rezavět,myslím tím,jak ho prohnal přes domácí brusku.
Mám Rapallu,sem s ním spokojen.
Zdravím, nedá mi to, někteří tomu říkají zviditelňování a všechno je mimo, ale potom se může jen tleskat. Mám přečteno skoro vše co jsem byl schopen najít a bojím se po tom všem co zde čtu, jen pípnout. Vím, že to sem nepatří, ale jsem z Karviné, jedu poprvé a mám problém s tím co vzít, když to bude třeba jednou. Denně sleduji diskuzi a chodím a nakupuji. Myslím, že než odjedu, bude rozvod, nebo mně nevezmou do autobusu. Dnes jsem koupil prut na vláčku a nůž Rapala. Mám spoustu prutů a spoustu nožů ale chtěl jsem se Vás zeptat sroubku, myslel jste to vážně s tím leštěním? Ten nůž má totiž ne jen pochvu :-D, ale i nějaký brousek, viz foto. Jinak zdravím všechny tunajši a když, tak se ozvěte založíme stranu. 😉
#13076 22.7.2010 v 19:27To sroubek: Posílám to slíbené foto, ten brousek je dole u špičky čepele. Zdar a hodně vydařený sraz. My ho máme 7.8. a pak vzhůru na Titran. Ps. Sudy ale budou asi dva, dospělých bude asi 20 a loni došlo pivo v pět odpoledne.
Ps. tak foto až na potřetí
#13077 22.7.2010 v 19:30#13079 23.7.2010 v 2:40to bakulin:jistě,že se může projet na brousku,tento brousek je jako ocilka,ale,když ho chceš nabrousit po výpravě,tak v žádném případě,na nějaké brusce,jednou sem tak pučil Rapalu a dopadlo to tak,že sem si rači koupil novou.
Brousí mi to kámoš,který je specialista,jak mi řek co a jak,tak prodávám 😯
Jinak Rapalu už vozím do Norska 7 let a pořád super.
#13082 23.7.2010 v 8:24Vlkous napsal: Jestli můžu poradit, tak si vem do ruky klasický rejžák a hadici a zbavíš se jak slizu tak i šupin, které stejnak opadávají. Ryby před filetován budeš pak mít krásně čisté.
Ryby nekucháme (jen se kontrolují játra a když nejsou “červivý”, zpracují se do oleje) ani se nepatláme se šupinami. Vyřízneme jen filety ze hřbetu a boků a ty pak stáhneme. Vozíme dom jen úplně čisté maso. Pouze na gril se vozí něco menších obecňaček a kelerů. Ty odšupinujeme českým drátěným kartáčem. Rapala nože slouží perfektně, zejména na stahování kůží. Kolečkovým brouskem se nůž protahuje prakticky na každou rybu, s ostřím jako žiletka jde práce přeci jen líp.
#13085 23.7.2010 v 9:11Jo fileťák od rapaly je super,ale jen na menší ryby nebo na dočišťování velkých filet od kostí.Na větší ryby raději používám pevnější nůž s delším ostřím.Používáme ho i na stahování kůží z filet.
Mára
#13098 23.7.2010 v 16:29Na šupiny používame ryžák, na kožu kombinačky. Fileťáky – 19 cm Rapala. Používal som tiež nože Fiskars a dalo sa.
#13108 24.7.2010 v 18:30Nemáte někdo zkušenosti s noži Mora? Marttini už mě dochází, tak uvažuji o výměně.
#13109 24.7.2010 v 18:36#13156 26.7.2010 v 22:58Rapala – je za hubičky a vzhledem k tomu, že v Norsku jsme max. 3x za rok, má i při brutal broušení slušnou životnost. 🙂
#13159 27.7.2010 v 6:12Mám nůž Rapala jak jsem už se zmiňoval, jak budu spokojen to Vám zdělím určitě, ale nedá mi to a podělím se z jinou zkušeností.
Nůž jsem rozbalil a hrůza, byl ohlý doleva, až mně oblil pot. Hned druhý den jsem šel reklamovat a pochodil jsem. Doplatil jsem a vzal si jiný s čepelí 18 cm. Co mně překvapilo, prodavačka ho přede mnou rozbalila a byl rovný, je tady. Užitečná zkušenost, myslím, že stojí za zveřejnění.
#13167 27.7.2010 v 15:31Ahoj,
já používám fileťák od fiskaru dlouhý 22cm a jsem sním velmi spokojen
😎
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetovací nůž