Máte nějaké zku?enosti, ?e by fáze měsíce nějak ovlivňovali mořský rybolov. Je lep?í kdy? měsíc roste, nebo kdy? ubývá?
Máte nějaké zku?enosti, ?e by fáze měsíce nějak ovlivňovali mořský rybolov. Je lep?í kdy? měsíc roste, nebo kdy? ubývá?
Za?ili jsme období před i po úplňku a řekl bych, ?e spí?e zále?í na počasí a mořském proudu. Co mám v?ak vyzkou?eno je, ?e supr rybolov bývá v době velikokonoc, kdy je měsíc nejblí?e zemi a způsobuje největ?í přílivy a odlivy z celého roku.
Odpovědět
V?dycky jsem se domníval, ?e v době úplňku je největ?í rozdíl mezi přílivem a odlivem a tím i největ?í proudění a to by mělo napomáhat vět?í úspě?nosti lovu. Letos jsem byl v době velikonoc (tak?e v době úplňku) ve středním Norsku a v té době se toto pravidlo vůbec neověřilo. Letos na začátku srpna jsem byl v době úplňku na ostrově Soroya a ani tam jsme neměli velké úspěchy. V obou případech to ale bylo ovlivněno počasím. Jaro při?lo pozdě a tím se i opozdilo tření ryb a v srpnu bylo zase přespříli? hezky. Tak?e je to asi tak, jak pí?e Michal: zále?í na počasí a proudech. A taky jsem sly?el teorii, ?e kolem úplňku ryby ne?erou. Letos je?tě jedu v září a také krátce po úplňku. Tak uvidíme.
Odpovědět
Byl jsem v období velikonoc na Bakkanu a za?ili jsme tam brutální tě?bu. Ryby opravdu brali jako ?ílené, ale musím dodat, ?e jsme měli super počasí bez sněhu, teplota vzduchu byla 6-10 stupňů.Vítr max 6m/s. Nejčastěj?ím úlovkem byla treska obecmá a tmavá. Vět?ina ryb ulovena na hloubce 70-80m na pilkr.
Odpovědět
Zrovna včera jsme tady nad tím bádali. Proto?e teď strávím v Norsku přes 3 měsíce v roce, souhlasím se Simem, ?e úplněk není rozhodující. Teď zrovna nastane, ale rozdíly přílivu a odlivu jsou u? týden velmi malé, tak?e v úplňku to nebude. Určitě ryby berou víc, kdy? se voda víc hýbe, tzn. ?e je vět?í vý?kový rozdíl mezi přílivem a odlivem. Ale to je jen jeden z předpokladů, druhý je určitě v počasí. Kdyby to někdo neznal a zajímalo ho to, mů?u poslat odkaz na Norský matematický institut, kde si lze zadat lokalitu a datum a ono to vypočítá čas a velikost přílivu a odlivu.
Odpovědět
to:jindra,v?dy? máme odliv-příliv na hlavní stránce,nebo odkazech Dalibora ((((((
Odpovědět
Pár adres na příliv a odliv
http://www.math.uio.no/tidepred/
retro.met.no/cqi-bin/vannstand-tabell.cqi
dalibor
Odpovědět
to Jindra: vý?kový rozdíl mezi přílivem a odlivem je dán právě vzájemným postavením slunce, země a měsíce. Jsou li seřazeny v jedné řadě (fáze měsíce úplňku a novu), je právě rozdíl největ?í. Kdy? si porovná? výsledky period z matematického institutu a fází měsíce, zjistí?, ?e to tak opravdu je. Mo?ná ne úplně přesně na den, ale to je dáno dal?ími vlivy.
Odpovědět
No ono to zase tak jednoduché není.?e příliv a odliv vzniká postavením slunce a měsíce vůči zemi je samozřejmě jasné i kdy? tu jsou dal?í faktory jako zemská gravitace, profil dna co pohyb vody ovlivňuje. Je ale docela zajímavé, ?e sami vědci mají dnes dvě teorie, jak to celé funguje a nejsou schopni se mezi sebou domluvit, která je ta správná.
V norských fjordech bych se na předpověď přílivů moc nespoléhal, proto?e těch faktorů, které to ovlivňují přibývá úměrně k členitosti pobře?í. Časově snad ale co se vý?ek přílivů týká, mohu z vlastní zku?enosti potvrdit, ?e vznikají značné rozdíly oproti předpovědi.
Odpovědět