Včera jsem si koupil DVD Lov ryb přívlačí v Norsku s mistry světa. Hm. Těšil jsem se, že se podívám pod zlaté řučičky někomu, kdo to doopravdy umí. Hm. Nijak zvlášť se nevymyká videum, co si všichni točíme na svých dovolených sami a pak si to pouštíme doma nebo na klubu, abychom se pochlubili. Pravda. Není tam jedinej zjevnej přehmat, nebo klišé. Nezveličujou, neuráží … chytaj stejný ryby jako všichni vláčaři po několika Norských výpravách … Marně si lámu hlavu – co tím chtěli kluci světu sdělit. Klasický dovolenkový schema: Cesta autem, trajekt, pohled na silniční GPS, příjezd na místo, první výjezd na vodu, všechno jinak, než jsme si naplánovali, každý Norsko je jiný a každej den je jinej, ryby chytáme, takové jaké tu jsou – tedy pokud je najdeme, filetování, žranice, pohled na funkční gumičky, loni to bylo lepší, milujeme pohodovou rybářskou dovolenou v Norsku a těšíme se na příští výpravu.
Před 10ti lety, když jsem začínal mušklařit, jsem si poskupoval kromě literatury i nějaká videa od Scientific Anglers. Měli to pěkně promyšlené. K tematu vydali vždy 3 kazety podle úrovně znalostí diváka. Basic level měli jako obecné seznámení se vším – nezbytné minimum o konkrétném druhu ryby (nějaká ta etologie), náčiní a vybavení, základní čtení vody, základní techniky lovu. Advanced level – rozvinuto do podrobností + pokročilejší techniky. Master level – speciální záležitosti pro speciální příležitosti.
M.