Poučné video, je vidět, že ikdyž budeme najíždět kolmo na vlnu, tak když už toho bude příliš, tak se moře bude bránit. Mrazí z toho v zádech.
Odpovědět
Zaujímalo by ma, ako sa kurtuje posádka záchranárskej lode, keď sa pokúša o toho eskymáka
Na vlnu sa nemá nabiehať úplne kolmo ale v trocha šikmo 45°. (p. ZAPA - Pravidla bezpečné plavby)
Odpovědět
Taky jsem se ihned zarazi nad tím - i když budem najíždět na vnu kolmo ...... to vypadalo jako by to tak mělo být. Kdo to tak dělá, tak druhou nebo třetí vlnou si pěkně nabere. Ááá tak hlavně proto by měl být na lodích kyblík na vylévání vody...... Já vím, že to tak neni, trochu šprýmuju.
Odpovědět
Až se mi tady někde svírá, když to vidím. Zdaleka ne takové, ale pořádné vlny nás chytly a donutily nouzově "parkovat" ve fjordu na prdítku 5,5 kW. To jsem byl v Norsku poprvé. Přes kopce kolem nic nebylo vidět, najednou průvan fjordem a stáli jsme ve vlnách na místě s motorkem na plno. Tak tak jsme se dostali ke břehu. Prdel nám cvakala pětku drát. Podle mne je trestuhodné půjčovat takováto plavidla na moře.
Shodou okolností mne s jinou partou chytlo to samé na okružní jízdě kolem ostrova Murter v Chorvatsku. Na začátku jízdy krásné bezvětří, po hodince plavby piknik v zátočince. No a když jsme vyjeli ze zátočiny, nestačili jsme se divit. Byli jsme strachy zakousnutí do lavice a modlili se, abychom se nepřevrhli. Nejvíc stresující bylo, že kolem se válela po skalách spousta opalujících se nahých bab a my nemohli přirazit, to bysme přirazili asi naposledy, protože by nás to o ty skály rozmlátilo. Jeden nikdy neví, co Vás kde zaskočí ...
Dobrá loď se slušným motorem je základ.
Záchranářům kolikrát asi nic jiného nezbývá a hlavně vědí co si můžou dovolit.
Odpovědět
Zdarec Naki, bylo by možné...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...