Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Do Norska se psem
- Toto téma obsahuje celkem 26 odpovědí. Do diskuze (14 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Piva a poslední změna proběhla před 7 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#271535 7.11.2016 v 16:37
Se psem jsem byl v Norsku již 9x a nikdy žádný problém. Dříve bylo nutné vyšetření na vzteklinu,ale to už nevyžadují.U veterináře v Norsku jsem nikdy nebyl,ale na doporučení mého veterináře beru sebou prášek na odčervení.
To, že se musí kontaktovat celní správa a vyplňovat prohlášení, je pro mě novina. Vždy jsem projížděl celnicí bez zastavení a když už nás zastavili, koukli do pasů a jelo se dál. Tohle je ale docela šok!! Nerad bych přitahoval pozornost celníků kvůli nadlimitu piva (-:
PRO: Karavela. Máte nějaký odkaz,nebo radu, kde si tuto informaci ověřit?
#271537 7.11.2016 v 17:55To Jegrhanz: našla jsem to tady: http://www.sverige.cz/se-psim-sprezenim-na-sever/, pod “Norsko”, je tam něco o tom, že je nutno kontaktovat celní správu, představuju si, že při výjezdu z trajektu v Oslu tedy zamířím doleva “k proclení” místo do zelené zóny, ale přesně – nechce se mi na sebe zbytečně upozorňovat, proto se ptám, zda má někdo praktickou zkušenost…
#271540 7.11.2016 v 18:59A tady, úplně dole, taky píší, že je při příjezdu do Norska se psem nutno kontaktovat celní správu:
http://www.travelsupport.cz/stranka/celni-predpisy-dovozu-vyvozu-norsko
Tak bych ráda věděla, co je na tom pravdy, na odkazech přímo na stránky Norského úřadu pro bezpečnost potravin jsem o tom nic moc nenašla, ale mohla jsem to přehlédnout:
http://www.mattilsynet.no/language/english/animals/travelling_with_pets
#271541 7.11.2016 v 19:45#271560 8.11.2016 v 6:03#271591 9.11.2016 v 8:55Docela mě mrzí, že hodně majitelů chat, nemá povolený pobyt se psi. Jak se řeší, kam dám psa, když pojedu na ryby?
#271599 9.11.2016 v 14:33To Volnas
Docela mě mrzí, že hodně majitelů chat, nemá povolený pobyt se psy.
Stekani a behani psu muze rusit ostatni navstevniky. Ti mohou mit take obavy nebo strach ze psa … Setkaji se tam dva psi, kteri se nesnaseji. Pes a harajici fena … Poskozene zarizeni chaty … zaneradene okoli … (ne kazdy po sobe uklizi)
Pobyt psa v chate a pak nasledujici navsteva alergika muze mit tezke nasledky. Zaverecny uklid v tomto pripade vypada uplne jinak a neni nejlevnejsi.
Jak se řeší, kam dám psa, když pojedu na ryby?
A jak to resite doma? 🙂
Predstavte si: jste norsky majitel chaty, ktery mluvi treba jen norsky. Prijede vam cesky navstevnik se psem treba ovcakem (nebo dogou), ktery posloucha jen sveho pana a rozumi jen ceskym pokynum. Host vam rekne – jedu na ryby, postarej se o meho psa. Co byste delal ? 🙂 🙂
Takze je casto jednodussi rict – bohuzel, v nasem zarizeni nejsou povoleni domaci mazlicci. Presto je dost mist, kde jsou vitani. Ovsem postarat se o ne musite sam.
#271617 10.11.2016 v 9:51Se psem je to jak se píše na norským celních stránkách, je povinnost se zastavit na celnici a dojít do Toll kanceláře a ukázat jim pas že má pesan vše v pořádku..K nám se jezdí s psíky normálně, jednou se nám dokonce sešlo šest psíků za jediný týden, dva Švýcaři, fila, pudl, “storas” Tonda z Českého Brodu a belgičák…Samozřejmě že majitel psíka musí za něj 100% zodpovídat a zvládat…
#271644 10.11.2016 v 18:06Honzo a Janko, děkuji, teď v tom mám jasno!
#273412 9.1.2017 v 16:03Dobrý den všem,
jen bych doplnila, že sérologické vyšetření není povinné, ono to bylo také trošku na hlavu testovat protilátky u celoživotně vakcinovaných jedinců. Na co jsou Norové hákliví je určitě odčervení – ošetření proti echinokokóze (anti-echinococcus treatment). Pejsek musí být odčerven v době více než 24 a méně než 120 h před vstupem do Norska a to tabletkou s konkrétní účinnou látkou Praziquantel (např. tablety Caniverm). Podání tabletky musí potvrdit do pasu zvířete veterinář. VŽDY si nechte do pasu napsat i hodinu podání léku. Dále, jak už byl psáno, pes musí mít čip, europas a platné očkování proti vzteklině. Dobré je si také nechat od veterináře orazítkovat “vyšetření psa před cestou” a dopsat v aj, že je pejsek celoživotně pravidelně odčervován.
Před vstupem do Norska byste správně měli kontaktovat celnici, kde překročíte hranice. Tam je vaší povinností zastavit a nechat celníky zkontrolovat vyplněný pas a správně i pípnout psa (to se jim ne vždy chce z kanceláře, jako třeba na Kautokeinu).
U plemen typu bull doporučuji brát s sebou i průkaz původu, protože plemena jako amstaff, pitbull, arg. doga a jejich kříženci jsou v Norsku zakázána (stejně jako tosa-inu a ještě myslím nějaké) a ne každý pozná rozdíl mezi pitbullem a ang. bulteriérem.
Před cestou se doporučuji podívat na stránky Mattilsynetu (viz výše odkaz od Janky), čas od času jsou dočasně pravidla zpřísněna. Také nezapomeňte, že byste měli splnit podmínky všech tranzitních zemí na bezpečnost přepravy a jejich časovou lhůtu na odčervení.
Ohledně trajektů – dlouhé mezinárodní trajekty mají i kajuty, kde je možné spát s pejskem. Při pohybu na palubě určitě vodítko a obojek. Košík jsem měla na opasku, nikdo ho nevyžadoval, když jsme procházeli po chodbě. Kratší trajekty v Norsku většinou pejska na palubu nepovolují, takže čeká v autě.
Tak hezký den ze Soroya
#273440 9.1.2017 v 23:27To Jegrhanz: našla jsem to tady: http://www.sverige.cz/se-psim-sprezenim-na-sever/, pod „Norsko“, je tam něco o tom, že je nutno kontaktovat celní správu, představuju si, že při výjezdu z trajektu v Oslu tedy zamířím doleva „k proclení“ místo do zelené zóny, ale přesně – nechce se mi na sebe zbytečně upozorňovat, proto se ptám, zda má někdo praktickou zkušenost…
To Jegrhanz:
Jé, až teď jsem si všimla, že máte taky klabonosáka
#273441 10.1.2017 v 6:52Doporučiji psa nahlásit jako pejska uprchlíka,pak nemusí mít ani obojek🐩😂
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Do Norska se psem