honzak
Fakt tohle přesně nevím, ale Norové vozí skutečně mimina. Ale neplavci musí mít vestu na sobě. Vzhledem k tomu, že moje děti už vozejí spíš mě tak jsem tohle nikdy nehledal.
Mifaku pokud nemyslíš opravdu fungl novej zákon, tak ten co vešel v platnost před pár lety neni zas, tak jednoduchaj jak si ho popsal.
Dovolím si to okopírovat:
Tady je to přesnější -
Od 1.5.2010 potřebují osoby řídící loď a narození po 1.1.1980 certifikát (oprávnění) pro řízení lodi buď delší než 8 metrů anebo s motorem silnějším než 25 HP. Platí to jak pro Nory, tak pro cizince. Oprávnění pro řízení lodi vydané jakoukoli členskou zemí EU bude akceptováno. Závěr - kdo je ročník 1979 a méně anebo kdo takového "starocha" tahá s sebou na ryby (a to je podle mého názoru každý), ten řidičák nepotřebuje. To, že to vlastně není o řidičáku, ale o tom, že vést loď na moři není jako jezdit v neckách na Lipně, je asi jasné. Proto vůbec nechci říkat, že si řidičáky dělat nemáme (máte), ale není to o papírech ale o tom, opravdu umět.
Tohle moc nedoporučuji ale: Na každé lodi rozhoduje kapitán. Co řekne, to platí a nese za to plnou zodpovědnost. Kapitán je osoba, která na lodi rozhoduje a v její pravomoci je kohokoliv pověřit řízením nebo jinou činností na kterou je třeba v jiném případě oprávnění. Vůdce malého plavidla což je asi nejčastější oprávnění, které zdejší rybáři mají. Taktéž opravňuje předat řízení lodi určené osobě. Záleží pouze na uvážení držitele VMP kdy, kde a kdo to bude. Jako kapitán lodi je především zodpovědný za bezpečnou plavbu a ne za řízení. Proto se mu neříká řidič ale vůdce malého plavidla. Z toho vyplývá, pokud je na lodi osoba, která se prohlásí za kapitána a to buď vůlí posádky, nebo svým zařazením je takto určena, zodpovídá za plavbu v plném rozsahu. Vždy bude jakákoliv pokuta vymáhána po této osobě. Trestní odpovědnost se pak dělí podle míry zavinění, ale kapitán je vinen vždy. S tím by měl každý počítat, než začne křičet „já jsem kapitán“.
Takže lodě s motorem slabším jak 25HP může řídit doslova a do písmene kdokoliv, dejme tomu alespoň trochu poučený. Norové si myslí o těch, co lezou do jakékoliv lodě, že mají rozum a že něco znají, proto ty lodě komukoliv pronajmou. A kdo tu loď řídí je kapitán a ten za vše ručí. Že se v takových loďkách prohánějí po moři norské děti je běžné.
Nevím, jestli by kikibut na takovou loď s tak nízkým obsahem motoru vlezl, ale může jí v klidu řídit sám. Na těch silnějších ho řízením musí pověřit kapitán lodě a taky může řídit.
;-)