Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Děti a Norsko
- Toto téma obsahuje celkem 106 odpovědí. Do diskuze (37 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel marap a poslední změna proběhla před 6 roky a 9 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#35885 19.4.2012 v 6:02
Vlkous napsal:
Béďa je bude tahat za lodí na vodních lyžích aby si to ještě víc užily.
Na vodní lyže se všichni těšíme nejvíc to si piš.
Viz Sim Soroya
Shark vesty u Benna budou neboj, ale to už není tvoje starost!
#35902 19.4.2012 v 12:02Ty lyže jsou taky u Bena?:-D:-D:-D
#35903 19.4.2012 v 12:07Jo, Benn má také vodní lyže ve stodole.
#35911 19.4.2012 v 12:30Ahoj všichni, od kolika let se mohou v Norsku vůbec vozit deti na lodi? 🙂
#35939 19.4.2012 v 19:40honzak napsal:
Ahoj všichni, od kolika let se mohou v Norsku vůbec vozit deti na lodi?
No vzhledem k novému zákonu, tak vozit děti může ten, který má datum narození 31.12.1979 a starší, jinak musí mí už papíry (vůdce malého plavidla)
:-D:-D:-D:-D
#35946 19.4.2012 v 20:19honzak
Fakt tohle přesně nevím, ale Norové vozí skutečně mimina. Ale neplavci musí mít vestu na sobě. Vzhledem k tomu, že moje děti už vozejí spíš mě tak jsem tohle nikdy nehledal.
Mifaku pokud nemyslíš opravdu fungl novej zákon, tak ten co vešel v platnost před pár lety neni zas, tak jednoduchaj jak si ho popsal.
Dovolím si to okopírovat:
Tady je to přesnější –
Od 1.5.2010 potřebují osoby řídící loď a narození po 1.1.1980 certifikát (oprávnění) pro řízení lodi buď delší než 8 metrů anebo s motorem silnějším než 25 HP. Platí to jak pro Nory, tak pro cizince. Oprávnění pro řízení lodi vydané jakoukoli členskou zemí EU bude akceptováno. Závěr – kdo je ročník 1979 a méně anebo kdo takového “starocha” tahá s sebou na ryby (a to je podle mého názoru každý), ten řidičák nepotřebuje. To, že to vlastně není o řidičáku, ale o tom, že vést loď na moři není jako jezdit v neckách na Lipně, je asi jasné. Proto vůbec nechci říkat, že si řidičáky dělat nemáme (máte), ale není to o papírech ale o tom, opravdu umět.
Tohle moc nedoporučuji ale: Na každé lodi rozhoduje kapitán. Co řekne, to platí a nese za to plnou zodpovědnost. Kapitán je osoba, která na lodi rozhoduje a v její pravomoci je kohokoliv pověřit řízením nebo jinou činností na kterou je třeba v jiném případě oprávnění. Vůdce malého plavidla což je asi nejčastější oprávnění, které zdejší rybáři mají. Taktéž opravňuje předat řízení lodi určené osobě. Záleží pouze na uvážení držitele VMP kdy, kde a kdo to bude. Jako kapitán lodi je především zodpovědný za bezpečnou plavbu a ne za řízení. Proto se mu neříká řidič ale vůdce malého plavidla. Z toho vyplývá, pokud je na lodi osoba, která se prohlásí za kapitána a to buď vůlí posádky, nebo svým zařazením je takto určena, zodpovídá za plavbu v plném rozsahu. Vždy bude jakákoliv pokuta vymáhána po této osobě. Trestní odpovědnost se pak dělí podle míry zavinění, ale kapitán je vinen vždy. S tím by měl každý počítat, než začne křičet „já jsem kapitán“.
Takže lodě s motorem slabším jak 25HP může řídit doslova a do písmene kdokoliv, dejme tomu alespoň trochu poučený. Norové si myslí o těch, co lezou do jakékoliv lodě, že mají rozum a že něco znají, proto ty lodě komukoliv pronajmou. A kdo tu loď řídí je kapitán a ten za vše ručí. Že se v takových loďkách prohánějí po moři norské děti je běžné.
Nevím, jestli by kikibut na takovou loď s tak nízkým obsahem motoru vlezl, ale může jí v klidu řídit sám. Na těch silnějších ho řízením musí pověřit kapitán lodě a taky může řídit.
😉
#35948 19.4.2012 v 20:21Děkuji za info. Jenda:-):-):-):-):-)
#35998 20.4.2012 v 9:48To Honzak
vasi otazce jsem rozumnela asi spatne, neb me napadla protiotazka – a od kdy se mohou vozit v aute? 😀
Ale asi jste mel na mysli, odkdy mohou deti samy ridit lod.
Takze:
od 0-16 let s omezenim: lod do 8 m, 10 PS a rychlosti do 10 NM
od 16 let s omezenim delky lode do 15 m
Zkousky na lod mohou delat od 14 let.
Vozit se jako pasivni pasazeri se mohou deti od narozeni.
#36007 20.4.2012 v 12:31janka napsal:
To Honzak
vasi otazce jsem rozumnela asi spatne, neb me napadla protiotazka – a od kdy se mohou vozit v aute?
Takze:
Děkuji za vysvětlení Janko
#36013 20.4.2012 v 13:24janka napsal:
To Honzak
vasi otazce jsem rozumnela asi spatne, neb me napadla protiotazka – a od kdy se mohou vozit v aute?
Takze:
To Janka mozna by to chtelo upresnit malej detail:-D
Tak jak to je citovane muzou ,,nektery,, clenove chapat tak ze posadi sve rocni dite do lode,za rizeni posadi dvouletyho brasku a reknou mu neplavte daleko a na obed at jste spatky:-P
Nevim proc ale vubec bi mne to neprekvapilo8-O
Takze ,,rizeni lode,, a ,,kapitan lode,, je drobek rozdil…
A jiste jsou pravidla pro rizeni lode detmi podminena dospelym ,,kapitanem,,
Jiste by male upresneni bylo na miste
🙂
#36018 20.4.2012 v 14:14shark napsal:
Tak jak to je citovane muzou ,,nektery,, clenove chapat tak ze posadi sve rocni dite do lode,za rizeni posadi dvouletyho brasku a reknou mu neplavte daleko a na obed at jste spatky
Nemyslíš snad ,,nektery,, členové ty kterým jsi chtěl na předchozích stranách dávat pár facek a nazýval je onanisty!?!?
Navíc mám trochu problém přečíst tvoje příspěvky.
#36021 20.4.2012 v 14:20To Beda jak to je o ty ,,trafeny huse,,?8-O
Vis ono to ze vezmes dite na lod bez vesty,na lod kterou jezdis pod plnym plynem….To je jedna vec.
Ale ze to pokladas za spravny…to je teprve PRUSER!:-E
#36028 20.4.2012 v 14:36A znáš to o tom “tonoucí se stébla chytá” no to je zrovna teď špatné přirovnání. Ale jak vidím ta fotka, bez té vesty u nás v letních měsících na jezeře kde byly na lodi tři dospělí. Tě opravdu trochu ….
Tato diskuze začala o něčem jiném a jak pevně doufám že tak bude i pokračovat!!!
Jelikož já se na Norsko s děckama moc těším.
#36041 20.4.2012 v 16:27To shark
je to presne tak jak rikam a v podstate tak se to da i vysvetlit 😀
Ja vedela, ze s enekdo chyti 😀
Hvilken båt kan du kjøre?
Husker du hvilke regler som gjelder for hva du kan kjøre på sjøen? Her får du en oppdatering på alders- og sertifikatregler.
0-16 år
Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt. Fra du kan sitte oppreist og holde i en rorkult til du fyller 16 år kan du føre en båt som skal oppfylle tre betingelser:
– inntil 8 meters lengde
– inntil 10 hk motor
– inntil 10 knops toppfart.
Det siste punktet synder mange norske båtforeldre kraftig mot. Dersom du setter en ti- tolvåring i en åtte fots gummibåt med fire eller seks hestekrefter og sender ham eller henne av gårde er det kanskje ulovlig. I alle fall hvis farkosten kan gå fortere enn ti knop, og hele poenget med bestemmelsen er at båten ikke skal være i stand til å gå fortere enn ti knop. RIBer og små plastbåter markedsført som “ungdomsbåter” og solgt med 9,9 hk er ofte i stand til å logge over 20 knop. Den slags farkoster skal du være over 16 år for å kjøre, og da regnes du i denne sammenheng som voksen.
Over 16 år
Er du over 16 år kan du kjøre mye rart. Det finnes kun èn begrensning: Båten må være maks 15 meter lang.
Hvem som helst kan gå rett om bord i en 49 fots båt med flere tusen hestekrefter. Det stilles ingen krav til kompetanse, ferdigheter eller erfaring for å kjøre båter inntil 15 meters lengde.
http://www.ung.no/aldersgrenser/1808_Aldergrenser_%E2%80%93_b%C3%A5t.html a dalsi …
#36054 20.4.2012 v 18:52to Beda,ale no tak chlape!Tobe i deckam preji Norsko i tu lod uprimne a z celeho srdce!Nic co jsem napsal jsem nemyslel ve zlym,naopak budu rad kdyz se k vode a na lod budes vracet rad a nebudes mit zadnou nocni muru kuli nejakemu pruseru.
Kdyz vezmes na lod decko bez vesty tak to o pruser je…tomu muzes verit.Je jedno kolik je na lodi lidi a jestli to je na jezere.
Jo zapomenout se muzes…to beru,ale keci o tom ze se nic nemuze stat tak to uz ne!
Na lodich jsem zazil hodne peknych chvil,casu jako malokdo z tohoto fora…ale taky nekolik pruseru…
Pokud jde o predpisi a zakony o lodich klidne na nektere kaslu…ale pokud jde o deti a zachranne vesty NEZNAM VIJNIMKU!
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Děti a Norsko