Kazdy z nas, co jezdi s detmi, je soudny - tedy si myslim alespon, a vi, co si dovolit.
Norove sve deti vozi na lodich od malinka, myslim, ze jsem to tu psala, Hakonovy holky na sev. mysu rejdily na lodich misto na kole... poprve, kdyz jsme tamy byli, nez jsem se otocila, holky vcetne moji byly na lodi v zalivu - bylo jim kolem 8 let. Ja mela malem infarkt, ale Hakon, me uklidnoval - neboj, moje holky vedi,co delaji. Ja si tak jista v te chvili nebyla, ale je fakt, ze na lodich jezdily od malicka, vesty mely pomalu prirostle k telu a kam jsme se na ne hrabali my.
Docela pravidelne ctu norske noviny a za tu dobu vim jen o dvou nehodach deti na mori.
Pred 3(4?) lety maly kluk zapalil lod v pristavu a bohuzel uhorel, vloni splachla vlna 2 skolacky ze brehu, kde se byly projit.
Letos uz bylo nekolik smrtelnych nehod - vse rybari. Prave vcera pohresovali jednoho - musim kouknout, zda ho nasli. Predvcirem zachranovali 7 rybaru na Hustadvice, pred mesicem zustal nouhou v siti viset mlady rybar ... Norove vedi jake je more a priroda a co dokaze.
Mohla bych tady psat cele romany, holka s nami jezdi od malicka, skamaradila se vzdy s mistnimi detmi, takze jsem videla, jak to delaji norove a jejich deti. A myslim, ze i v jinych zemich u more je to taky tak. Proste s tim vyrustaji tak jako my s velkym provozem na sinicich.
O smrti podchlazenim jsme tu psali taky uz obsahle a je nam to znamo, take jako to, ze dite se muze utopit v male louzi. Proto si myslim, ze o to vic si davame pozor. Nikdy jsme neriskovali, na lodi jsme byli vzdy dva dospeli a jedno dite, takze jeden se plne venoval rizeni, druhy diteti.
Kouknete do cerne kroniky a zjistite, ze na rybnikach se utopi vic deti, nez na severu v mori. Brr - ani se mi na to nechce myslet ..
At je to jak chce, deti se maji otloukat, takze at si zkusi vse, dokud nad nimi mame dohled, nez pak sami bez predbeznych znalosti a pak se jim nec stane ..